Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Což takhle dát si špenát aneb Jak se zelení stali chameleonem

Špenát byl považován za skvělý zdroj železa, to ovšem byla chyba zápisu o jednu desetinou čárku. Zelení za ekologickou stranu, která mohla přinést nový vítr do poslanecké sněmovny. Obé se ukázalo jako mylné. Stejně mylné jako představa, že ČSSD je sociálně smýšlející strana, nebo že KSČM se reformovala. A co pravice? 


Často ztrácíme iluze, ale děje se to z různých důvodů. U špenátu to byla chyba, která nám ukázala, že řídit se každým doporučením o zdravém životě není nejrozumnější, protože je nám neustále předhazována nějaká nová informace o škodlivosti jedné věci a najednou o zdravé podstatě věci druhé. Není tedy dvakrát rozumné zmatkovat a zavrhovat kvůli jednotlivým signálům. 
Měl jsem iluzi o nové straně zelených, resp. doufal jsem v jejich určitou schopnost politického uvažování a zároveň jsem měl obavu z jejich restriktivních návrhů a jejich "levicovitosti". Obava se stala skutečností, zatímco iluze vyprchala jako pára nad hrncem. Zelení podle potřeby lavírovali mezi pravicovým přístupem a idejemi a levicovou politikou. Když zjistili, jak silní mohou být, se svým skromným mandátem neváhali se zbarvit do modra a přitakávat ODS. Čím více ministerských postů tím modřejší zelení byli. Ovšem když se jednalo o koaličním programu, zelení ukázali svojí druhou barvu a to rudou. Jak se říká, zelení jsou takový melouny, navrch zelení uvnitř červení. Pokud bojujete za přírodu, většinou chcete omezovat svobody člověka, takže tento příměr není daleko od pravdy.  
Chameleon mění barvu, když má strach, nebo když je mu zima, ale také podle prostředí, ve kterém je. Narozdíl od chameleona, ale někteří zelení umí být docela nebezpeční. Takový zelený chameleon, když je mu zima při cestě do práce jezdí v Priusu, ale pozor tady nám zelený chameleon trochu mění barvu. Jak víme, tak Prius se mohutně vyrábí v Asii, a tedy je třeba ho dopravit do Evropy. Loď převážející tyto Priusy, při cestě do Evropy vypustí do ovzduší více emisí škodlivých látek, než stejný počet nehybridních automobilů, které byste zakoupili v Evropě, za svůj život. Kdo chce důkaz, stačí zadat do googlu emise nákladních lodí. Navíc bateriové články Priusu se musí likvidovat podobně náročným způsobem jako radioaktivní odpad z elektráren. Vidíme paradox boje proti jaderným elektrárnám. Tento zelený chameleon by se měl zbarvit do barvy signalizující pokryteckost jeho politiky.  
Lidé nemají příliš v lásce takovéto chameleony. I tato přelétavost a hloupost zelených může stát za jejich krachem. Zelení prostě zapadli mezi ostatní strany, tak zamaskováni, že je nikdo nevolil. Lidem volit zelené prostě přišlo zbytečné, protože jsou jednou na pravo, jednou na levo, tak na to nám stačí dvě strany.  
Je zajímavé, že býti chameleonem je v podstatě takové naše politické "status quo". Zelení se v podstatě jen adaptovali. Např. ČSSD je typickým příkladem manipulátora pomocí svého "zbarvení". V podstatě je ČSSD nesociálně smýšlející strana, jelikož její politika vede ke zhoršení sociální situace našich dětí, resp. budoucích obyvatel této země. KSČM je takový chameleonek, který si hraje na reformovanou stranu, přičemž veškerou reformaci Filip popřel při projevech o odvysílání procesu s Miladou Horákovou. Takovou otrlost si opravdu může dovolit jen v této zemi. Naštěstí je návrat cenzury v této době utopií. 
No a naše pravice je také většinou k smíchu, co se týče své pravicovosti. KDU – ČSL je po odchodu Kalouska a dalších na cestě do levice, ovšem zde je to asi banalita, protože tato strana v nějaké vládě bude vždy. ODS se přibližuje středu, ale zajímavé je, že většinou stažena svými koaličními partnery ke kompromisům, které jí příliš pravicovosti nedovolí. Toto mluví pro zavedení nového volebního zákona resp. změně volebního systému. Změny by mohli stojaté vody české politiky, alespoň trochu rozhýbat. Nestabilita vlád naší země je opravdu tristní. Je třeba s tím něco dělat, jinak budeme pouze přehazovat politickou špínu z jedné strany dvorku na druhou.


Autor: Adam Ábelovský | středa 10.6.2009 16:52 | karma článku: 18,96 | přečteno: 1079x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

Chtěl bych jen upozornit, že je celkem přirozené, jak řekl Miloš Zeman, že národ je rozdělený kvůli názorům. Jeden názor bez opozice už jsme tu měli.

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

Oproti první přímé volbě prezidenta v roce 2013 je kvalita kandidátů mnohem vyšší. Dnes se mám mezi kým rozhodovat. Pro mě jsou Mirek Topolánek, Michal Horáček i Jiří Drahoš velmi positivní volbou.

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

Donald Trump, Marine Le Pen, AFD, UKIP (Brexit) a další reprezentanti úspěšné pravice v největších zemích západu jsou pro mnohé strašákem dneška, ukázkou extremismu na straně lidskoprávní a ohrožením demokracie.

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ekonomika

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

Někdy se prostě stane, že nechcete nic říkat nebo psát a raději budete poslouchat, číst, dívat se kolem sebe a přemýšlet. Šum, který je kolem nás a rozlazuje soustředění, se postará o neschopnost uvažovat více do hloubky.

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26 | Přečteno: 236x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Děkuji

Při všem tom politickém aktivismu by se možná více slušelo mlčet, vzpomenout a poděkovat za tento úžasný svět.

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.