Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chamtivost v projevu Klause? Nemyslím si.

Nechtěl jsem komentovat Klausův projev, ale musím komentovat jeho komentátory. Jeden nejmenovaný pán z TOP 09 se chtěl zřejmě vyjádřit k poklesu morálky, ovšem při tom se dopustil pár přehmatů, které by měly být uvedeny na pravou míru. Podstrkovat někomu, že mluví o chamtivosti, ačkoli to tak není si myslím, že je nemístné.

 

 

Nečekal bych takové vytažení z kontextu a následné naroubování problému morálního úpadků v naší zemi, které jakoby mělo maskovat celé nepochopení prezidentova projevu. Ve zkratce – nikoli z kontextu - pan prezident ve svém projevu upozornil na přezíravé plánování 50, 100 let dopředu a upozornil na záminky a také plody tohoto jednání. Řekl to velmi čistě a srozumitelně, zdá se mi. Záminkou může být kromě jiného nízká možnost přímé zodpovědnosti a také současné plody „aktivity“. Především však postupné přebírání moci směrem k politikům od občanů. Myslím, že by všichni měli mít jasno v tom, že se svoboda mnohem snáze ztrácí, nežli získává zpět. Neříkám to já nýbrž historie. Vzdělaní lidé by si toto měli uvědomovat, a pokud mi chce někdo tvrdit, že v Kodani šlo o něco jiného, než o posílení pozic určitých mocí a pokusu o business s povolenkami, tak ať se prosím zamyslí nad celou absurditou tohoto procesu, který se už opravdu začíná stávat náboženstvím, ve které začíná slepě věřit větší a větší masa lidí. Nezávislé myšlení je ohroženo a nejen to. Jsou ohroženy svobody. V tomto byl rok 2009 jedním z nejhorších za posledních 20 let. Poselství novoročního projevu je hodné alespoň zamyšlení v kontextu a ne vytržení a degradování na jedno slovo chamtivost.

Chamtivost je podle nejmenovaného člena TOP 09 nějakým zaříkadlem v určitých odvětvích ekonomiky. Nevím o tom. Možná by to chtělo se méně dívat na hollywoodské trháky a víc číst klasiky ekonomické vědy. Panuje zde teorie, že sobectví jednotlivce umí zahýbat ekonomiku mnohem více, než leckteré státní zásahy. Naproti tomu kolektivní sobectví je jeden z velmi negativních faktorů. Na tomto se shodne velká část ekonomů. Ovšem chamtivost a sobectví jsou dvě různé věci. Chamtivost je vygradovaným výrazem sobeckosti. Je to pejorativní výraz sobeckosti. Protože sobeckost sama o sobě je přirozeným principem života, přírody neboli fungování této planety jak jí známe. Je jedním z těch fundamentů, které převládají, při jednání bytostí ať už lidských či zvířecích. Dá se to popřít? Nemyslím si. Zatímco chamtivost do přírody ani přirozeného řádu společnosti nepatří. Je to jev, který neuvidíte u zvířete. Uvidíte ho u člověka. Co z toho plyne?

Klaus nemluvil o chamtivosti. Mluvil o racionalitě našeho nejen politického jednání. Nikoli chamtivě nýbrž rozumně. Chtěl jsem napsat článek o úpadku morálky, ale když je to zde nakousnuto, proč to nedokončit. Jako templář by se chtěl onen člen TOPky vrátit k fundamentům a zde mu tleskám, protože jsme opravdu ztratili úctu. Jelikož máme za to, že nás nic nepřevyšuje, myslíme si, že my jsme tou omniscientní silou. Vede to k chuti po řízení všeho kolem nás, lidí kolem nás, přírody kolem nás, celého světa, který nás obklopuje. Ačkoli se to může zdát přirozené. Právě zde by mělo nastoupit ono navracení se k fundamentům, na kterých stojíme. Protože větev pod sebou podříznout nemůžete, pokud nechcete upadnout hluboko do temnot. Nedá se stavět na vzduchu, zeptejte se stavbařů. Je to tak, že v současné době bychom si měli uvědomit víc než kdy jindy, jak důležité jsou hodnoty, jako je mravnost a morálka. Je li dnešní doba taková, že pokud s někým mluvíte a okamžitě předpokládáte, že co vám říká, není pravda, není něco v pořádku. Víra nejen v nás samé, ale také v něco, co je nad námi, co nemůžeme ovlivnit, by měla být tím fundamentem, který nám může pomoci i věřit více ostatním. Nemusí to být Papež, nemusíte být žid ani nemusíte věřit v žádné jiné náboženství, stačí si uvědomit, že je něco, co je víc než vy.

 

 

Autor: Adam Ábelovský | pondělí 4.1.2010 20:25 | karma článku: 17,73 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

Chtěl bych jen upozornit, že je celkem přirozené, jak řekl Miloš Zeman, že národ je rozdělený kvůli názorům. Jeden názor bez opozice už jsme tu měli.

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

Oproti první přímé volbě prezidenta v roce 2013 je kvalita kandidátů mnohem vyšší. Dnes se mám mezi kým rozhodovat. Pro mě jsou Mirek Topolánek, Michal Horáček i Jiří Drahoš velmi positivní volbou.

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

Donald Trump, Marine Le Pen, AFD, UKIP (Brexit) a další reprezentanti úspěšné pravice v největších zemích západu jsou pro mnohé strašákem dneška, ukázkou extremismu na straně lidskoprávní a ohrožením demokracie.

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ekonomika

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

Někdy se prostě stane, že nechcete nic říkat nebo psát a raději budete poslouchat, číst, dívat se kolem sebe a přemýšlet. Šum, který je kolem nás a rozlazuje soustředění, se postará o neschopnost uvažovat více do hloubky.

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26 | Přečteno: 236x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Děkuji

Při všem tom politickém aktivismu by se možná více slušelo mlčet, vzpomenout a poděkovat za tento úžasný svět.

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.