Úpadek firmy CKD

Po pádu Rakousko-Uherské monarchie byl Cimrman významným představitelem českého průmyslu a hlavou známé firmy Cimrman-Kolben-Daněk.

Cimrman chtěl zvýšit produkci a hlavně kvalitu výrobků ve své továrně. Jeden z prostředků vedoucích k tomuto cíli viděl v boji proti alkoholizmu mezi dělnictvem. Cimrman přistoupil k danému úkolu, jak snad nemohlo být u Cimrmana jinak, opravdu netradičním způsobem.


Cimrman zjistil, že když někomu podáváme stále stejné jídlo, po čase se na něj ani nepodívá. Když pokračujeme v podávání i slušný člověk vyklopí svému hostiteli talíř na hlavu. Rozhodl se tuto metodu aplikovat na alkoholizmus ve své firmě. Než začal cokoliv dalšího činit vyzkoušel metodu nejprve na sobě. Poté co posnídal jednoho lahváče a dva panáky rumu, zkonstatoval, že je to tak odporné, že to skutečně nemůže nikdo dlouhodobě vydržet.


Tak dělníkům již při příchodu na vrátnici servíroval tuto specialitu. Zvýšil počet přestávek a osobně kontroloval, zda dělníci řádně konzumují alkoholické nápoje. První výsledky se podle Cimrmana měli dostavit během měsíce. Podivil se nad tím, že dělníci nerozbíjeli lahve rumu.  Očekával, že budou demonstrovat na neschopnost vedení firmy a dožadovat se zákazu podávání alkoholických nápojů v kantýnách. V jediném bodě dělníci Cimrmana nezklamali. Demonstrovali, žádali však zcela paradoxně zvýšení přídělu alkoholu.


Pánové Kolben a Daněk již nemohli k vzniklé situaci nečinně přihlížet. Mátožné postavy dělníků, které bylo nutno hlídat, aby toho v továrně moc nerozbily. Požadovat po nich nějakou smysluplnou práci bylo holým šílenstvím. Kolben společně s Daňkem přemlouvali Cimrmana, aby experiment ukončil. Cimrman si však stál za svým. Nemůžeme vzdávat boj před dosažením vítězství, výsledky se jistě dostaví později, tvrdil Cimrman.



Kolben a Daněk v zájmu záchrany alespoň torza firmy donutili Cimrmana prodat svůj podíl. Poté následovali rozsáhlé spory o tom, jestli se nová firma bude jmenovat Kolben-Daněk, nebo Daněk-Kolben. Nakonec zvítězilo kompromisní řešení Českomoravská Kolben Daněk. Toto řešení skýtalo tu výhodu, že po domalování háčku nad č mohlo logo firmy zůstat zachováno.



 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Abrahamčík | sobota 18.7.2009 10:44 | karma článku: 12,28 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Richard Abrahamčík

Stodevítkový magor

26.7.2012 v 12:49 | Karma: 18,43

Richard Abrahamčík

Vážený pane Faltýne

16.6.2011 v 8:55 | Karma: 13,68

Richard Abrahamčík

Stávka kdo to pochopil

12.6.2011 v 23:05 | Karma: 12,27