Stroj času

Podle výzkumǔ provedených prof. Svěrákem se Jára Cimrman narodil někdy v letech 1856 - 1884. Existuje mnoho skutečností, které jsou v rozporu s tímto tvrzením.

Je zcela nepochybné, že již egyptské pyramidy, kultura Mayů nesou neklamné stopy Cimrmanovy geniality. Není zcela jednoznačně prokázáno, že Cimrman předložil stvořiteli důkazy o destruktivním působení dinosaurů a požadoval jejich fyzickou likvidaci. První náznak vyřešní těchto záhad přináší dílo kolegy Kroupy "Jára Cimrman nalezený a probuzený" , které zcela nezvratně prokazuje Cimrmanovu činnost již dávno před rokem 1800. Je to průlom v dějinách Cimrmanologie, který prostě jednu musel přijít. Nemohu však toto dílo podpořit v tom, že Cimrman použil k dosažení své nadčasovosti jakési metody hybernace. Že by se snad Cimrman inspiroval zimním spánkem medvěda?


Jistě ne, tak primitivních prostředků by Cimrman nikdy nepoužil. Při své spolupráci s Albertem Einsteinem získal Cimrman dostatečné vědomosti o vlastnostech časoprostoru. Mohl tedy sestrojit stroj, který mu umožnil pohyb nejen po povrchu zemském, ale pohyb mezi přítomností, minulostí a budoucností. Cimrman měl v úmyslu publikovat svůj vynález ve vědecké literatuře. V Cimrmanovi zvítězila touha vynález prakticky vyzkoušet. Než mohlo dojít k jeho publikování, Cimrman i se svým vynálezem zmizel kdesi v časoprostoru. Z povahy vynálezu vyplývá, že toto dílo vnáší do Cimrmanova života mnohem více záhad než vysvětlení. Stroj času se mohl objevovat ještě před svým vynalezením. Je tedy zcela nemožné ani přibližně určit datum vzniku tohoto vynálezu. Cimrman se díky stroji času mohl objevovat v době před svým narozením. Pokud se objevují fragmenty Cimrmanova díla, důkazy o jeho činnosti tam, či onde, v té či oné době neznamená to zcela nutně, že se Cimrman v dané době již narodil.


Z uvedeného vyplývá další otázka. Proč se Cimrman neobjevuje v současnosti? Jedna z teorií hovoří o tom, že Cimrmanův stroj času má své dětské nemoci. Cimrman se tak objevuje zcela náhodně v čase a prostoru bez možnosti svým rozhodnutím tyto časoprostorové souřadnice jakkoliv ovlivnit. Cimrman se  snaží oslovit naše současníky. Neustále cestuje a věří, že se mu to metodou pokus-omyl jednou konečně podaří. Pokud nás skutečně navštíví bude to buď zcela náhodný jev, nebo známka toho, že se svůj stroj dotáhl k dokonalosti.

Další z teorií hovoří o tom, že stroj byl Cimrmanovi odcizen jistou vlivnou osobností, která si od té doby říká prognostik.


Osobně se přikláním k teorii : Cimrman se nám nezjevuje, protože nechce. Nechává nás ať se chvíli trápíme sami. Až toho bude zapotřebí, jistě se zase objeví. Ví, že mohou nastat problémy, které nebude schopen řešit sám. Za tím účelem vycvičil a pečlivě ukryl speciální jednotku Blanických rytířů.


 



 


 


 


 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Abrahamčík | úterý 28.7.2009 19:45 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1178x
  • Další články autora

Richard Abrahamčík

Stodevítkový magor

26.7.2012 v 12:49 | Karma: 18,43

Richard Abrahamčík

Vážený pane Faltýne

16.6.2011 v 8:55 | Karma: 13,68

Richard Abrahamčík

Stávka kdo to pochopil

12.6.2011 v 23:05 | Karma: 12,27