Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když už zmiňujete tu Hippokratovu přísahu (ne, opravdu to nebyl Hypokrates), tak si ji konečně jednou (nebo raději dvakrát) přečtěte:

"Přísahám a volám Apollóna lékaře a Asklépia a Hygieiu a Panakeiu a všechny bohy a bohyně za svědky, že budu tuto smlouvu a přísahu dle svých možností a dle svého svědomí dodržovat.

Toho, kdo mě naučil umění lékařskému, budu si vážit jako svých rodičů a budu ho ze svého zajištění podporovat. Když se dostane do nouze, dám mu ze svého, stejně jako i jeho potomkům dám a budou pro mne jako moji bratři. Pokud po znalosti tohoto umění (lékařského) zatouží, budu je vyučovat zdarma a bez smlouvy. Seznámím své syny a syny svého učitele a všechny ustanovené a na lékařský mrav přísahající s předpisy, přednáškami a se všemi ostatními radami. Jinak však s nimi neseznámím nikoho dalšího.

Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.

Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal, a nikomu také nebudu radit (jak zemřít). Žádné ženě nedám prostředek k vyhnání plodu.

Svůj život uchovám v čistotě a bohabojnosti, stejně tak i své lékařské umění. Nebudu (lidské tělo) řezat, ani ty, co trpí kameny, a tento zákrok přenechám mužům, kteří takovéto řemeslo provádějí.

Do všech domů, kam vstoupím, budu vstupovat ve prospěch nemocného, zbaven každého vědomého bezpráví a každého zlého činu. Zvláště se vystříhám pohlavního zneužití žen i mužů, svobodných i otroků. Cokoli, co při léčbě i mimo svou praxi ve styku s lidmi uvidím a uslyším, co se nesmí sdělit, to zamlčím a uchovám v tajnosti.

Když tuto přísahu dodržím a neporuším, nechť ve svém životě i ve svém umění skromně dopředu postoupím. Tak získám si vážnost všech lidí po všechny ty časy. Když ale zákazy přestoupím a přísahu poruším, nechť stane se pravý opak."

10 0
možnosti
TB

Hrozný blabol lékaři nestávkují ani nikomu nevyhrožují. Jestli si někdo bere jako rukojmí pacienty, tak je to zcela neschopný ministr Válek....co udělali lékaři je to, že od prosince konečně dodržují platné zákony této země. Vypověděli totiž přesčasy, jejichž zákonný limit dávno vyčerpali...

15 1
možnosti
Foto

Názorů na peníze je dole napsaných hodně, ovšem asi spolehlivě všechny je hezky zazdil svým výrokem Miroslav Kalousek, že "Fiala slibuje nesplnitelný nesmysl". A má bohužel pravdu, a Fiala si zatloukl další hřebíček do rakve své vlády jen díky tomu, že práci předsedy vlády nezvládá, a nerozumí ji.

2 0
možnosti
OF

Když na to navážu, tak se třeba dívám, jak lékaři datlují jedním prstíkem a se spoustou překlepů deset minut zprávu. Kdyby psali všemi deseti (naučili se to na fakultě) a nebo se používalo diktování, jen čas na psaní zprávy by se snížil na polovinu. Což při deseti milionech pacientů by podle mě znamenalo snížení práce o miliony hodin ročně.

Když jeden náš gynekolog nastoupil v Německu, první příjem

oddatloval sám. Sběhl se celý špitál." Kde jste se to naučil?"

V Česku, ve špitále." A kdy jste pracoval ?"

Toto mi řekl otec toho gynekologa. Na onet.pl.je spousta článků

o polských lékařích v cizině, popisují velmi důkladně poměry

ve zdravotnictví v dané zemi, srovnávají s polským zdravotnictvím.

Co jsme si mohli přečíst my ? " Lékaři léčili mor a choleru" apod.

/ mor a cholera byly na prvním místě v seznamu výkonu, jednalo

se o překlepy, cena cíleného vyšetření praktikem byla tehdy kolem

150 Kč/

1 0
možnosti
JR

J92a16n 95R45á21ž

1. 12. 2023 12:04

Zpočátku mladí lékaři mluvili o tom, že stávkovat budou kvůli přesčasům a skončilo to jako obvykle, jde jim samozřejmě jen(?) o peníze.

Ovšem včera v televizi řekla mluvčí těch mladých zajímavou myšlenku: " Otevřeli jsme debatu i o změně systému, takže se i o tom bude s vládou mluvit"

Kdyby tento truc protest mladých lékařů opravdu spustil vážnou smysluplnou debatu o změně systému zdravotní péče ve všech jeho součástí, to jest od nezbytné transformace tak zvaných pojišťoven na opravdové zdravotní pojišťovny, až po určení výše spoluúčasti pacientů, včetně definování toho, co je standardem zdravotní péče a co nadstandardem, který si mohou občané připojistit, budou mít můj respekt. Jestli jejich protest skončí jen dohadováním o zvýšení odměn, zaslouží od veřejnosti odsouzení , že si jen kvůli svým penězům vzali nemocné jako rukojmí.

8 0
možnosti
PS

P47e45t36r 27S95k25á91l70a

1. 12. 2023 12:39

Také se domnívám, že jeden z nezbytných kroků vedoucích ke zlepšení situace lékařů i pacientů je narazeni současné zdravotní daně skutečným zdravotním pojištěním, kde si jako u jiných druhů pojištění bude možné nastavit parametry.

1 0
možnosti
DN

Z tabulky p. Pavla : průměrný plat lékaře : 84 tisíc

Opět budu počítat:

Za týden:

5x8hod= 40hod

2x16hod noční služba 32hod

Plat lékaře, který je vždy uváděn je se službami.

Jde vlastně o druhé zaměstnání, jsou v nemocnici na noční služby stále. Lékařky, co mají malé děti tak hodně neslouží, mají rozhodne menší plat.

Mladí lékaři na plat 80tisic nedosáhnou.

Jejich požadavek základní plat zvýšit naprosto podporuji. Je to nechutné, jak stát spoléhá na to, ze budou sloužit a pracovat v nemocnici stále ( tím se vykryje nedostatek lékařů), aby si vydělali. Všichni porušují zákoník práce... takže jim to ještě chtěli nařídit.

Vždyť lekar nemá právo na svůj osobní život.

6 0
možnosti

Já bych to sem takhle nepletl. Počítáte hrušky a pušky dohromady. Třeba průměrný plat anestesiologa (asi nejlépe placený lékař, ale se spoustou přesčasů a nočních směn) je 135 000 Kč. Průměrný plat obvoďáka je 67 000 Kč a ten je bez přesčasů (většina obvoďáků jsou OSVČ a vydělávají více, to konstatuji bez závisti).

Problém je určitě v tom, že nevidíme plat očištěný od přesčasů, tudíž je těžké se bavit o konkrétní věci.

V se poměru HDP k penězům vydaným na zdravotnictví týče, jsme někde ve středu, takže tam by problém také být neměl

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Healthcare_expenditure_statistics

Plně se shodneme, že lékař by měl mít právo na osobní život.

Problém je v tom, že všichni chceme vyšší plat a všichni si myslíme, že si zasloužíme větší plat. Tudíž platové pnutí bude stále tady. Podle mě, osobně, když vidím čísla, problém nebude v platech, ale v organizaci práce, byrokracii a zapojení AI. Tím vším se dá srazit počet potřebných lékařů a tím pádem by lékaři nemuseli dělat tolik přesčasů a byli by všichni spokojenější. Dle mě, skutečně největší problém zdravotnictví jsou přesčasy a organizace práce. Ne objem peněz, který do něj jde.

0 0
možnosti

Český statistický úd

https://www.czso.cz › documents › 26003422.pdf

Tady je odkaz na platy ve zdravotnictví. Myslím, že platy nejsou problém. Problém jsou přesčasy. Já osobně si cením svého osobního života a pokud by po mě někdo chtěl každý měsíc 2-4 dny přesčasů, výrazně by mi to zasahovalo do osobního života.

Podle toho odkazu, platy ve zdravotnictví nejsou špatné. Špatný je buď počet lékařů a nebo organizace práce, míra byrokracie a zapojení AI.

Já osobně chápu lékaře. Když je někdo v nemocnici 24 hodin, ošetřuje mě člověk, který má pozornost jako já po pěti pivech. Nemyslím si, že by mě mohl ošetřit kvalitně.

Co se počtu lékařů týče https://www.oecd-ilibrary.org/sites/1d767767-en/index.html?itemId=/content/component/1d767767-en , tento odkaz mí říká, že jich máme v EU nadprůměrně. Takže otázkou asi bude organizace práce, zapojení AI a podpůrného personálu a byrokracie.

Český statistický úřad

0 0
možnosti
OF

Úplně jste mi pokazil včerejší svátek. Včera pohoda, dokonce jsme

vyhráli hospodský kvíz a dnes rána palici do hlavy.

/ ten váš článek/.

1 0
možnosti
VT

Zmínil jste, pane, popeláře...před dvěma roky mi zvedli poplatek za svoz odpadu o 100%, oni protestovat nemusí, to my musíme platit...

0 0
možnosti
PK

No jo. Nebudeme to brát nijak tragicky. Mě také o 100%. A to prosím od party, která slíbila zastavit zdražování. :-)

Očekávám, že nyní ho zastaví dalším navýšením za svoz odpadků. Ty se přeci nevyvážejí sami, že?

Ale horší je to, že se z těchto peněz dotuje z výrazné části i svoz a úklid těm, kteří ze zásady nikdy nic neplatí a naopak mají jen natažené ruce.

Život je zlej. :-)

1 0
možnosti
Foto

Hippokratés... Pokud myslíme toho samého.

7 0
možnosti
Foto

Asi konina se vloudila

1 0
možnosti