Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Gustav Husák až do roku 1944 tedy do vypuknutí SNP příliš horlivým odbojářem nebyl. Je o něm známo, že se v bratislavských kavárnách a vinárnách za Slovenského štátu scházel s luďáky, například Alexandrem Machem.

4 0
možnosti
LU

Mach nenávidel komunistickú ideológiu, tvrdo ju odcudzoval,

židoboľševikov nazval „krivonosé červené pijavice“

Husáka Mach považoval za málo nebezpečného salónneho komunistu.

Machova kniha Vo väzení z roku 1930:

„Takto sa pozerám na vec: Ten komunista môže byť pomýlený, ale rozhodne nemôže byť podplatený. Ten boľševický pracovník môže byť zaslepený, vo svojej zaslepenosti vášnivý, fanatický, grobiánsky, ale pracuje z presvedčenia a poctive hoci za utópiu, alebo za škodlivú vec. "

V novembri roku 1940 bol Husák spolu s ďalšími zhruba 100 komunistami uväznený v koncentračnom tábore v Ilave, po intervenciách viacerých významných vtedajších osobností bol po čase prepustený.

Mach bol odsúdený v roku 1947 na 30 rokov, v roku 1968 bol predčasne prepustený.

link z ministerstva vnútra SR

https://www.upn.gov.sk/publikacie_web/gustav-husak-a-jeho-doba.pdf

1 0
možnosti
RW

Prosím autora o vysvětlení odkud získal informaci "z ČSSR emigrovalo před úplným uzavřením státních hranic asi čtvrt milionů lidí".

Také mne zajímá z jakého důvodu zaměňuje politickou emigraci s genocidou...

Jinak samozřejmě jde o jen o další autorův jednostranný a zavádějící text. Pokud se chce Husákem a normalizací fakticky zabývat, měl by si uvědomit, že v době kdy Husák seděl v kriminálu tak Dubček jako krajský tajemník prováděl zločiny kolektivizace...

O Husákovi si můžeme myslet cokoliv, ale nelze mu upřít, že měl obrovský podíl (společně se Svobodou), že u nás nedošlo k situaci jako v Maďarsku či Polsku.

3 12
možnosti
LV

Čtvrt milionu až 300 tisíc to bylo do roku 1989, do prosince 1969 to byl něco přes 100 tisíc. Myslíte, že se tím obraz sovětské okupace Československa nějak vylepšuje?

Tento text je o Husákovi, nikoliv o Dubčekovi. Není jediný důvod se o něm zmiňovat.

A tu Vaši poslední větu snad ani nelze brát vážně. To bychom klidně mohli říci, že obrovskou zásluhou prezidenta Háchy a Hlinkova Slovenského štátu bylo, že v bývalém Československu nedošlo k tomu, k čemu předtím došlo třeba v Polsku.

10 0
možnosti
MN

"Je jedno, kým byl, ale byl náš"

Slovák, predovšetkým Slovák!!!

...

Hodně Slováků to má takhle nastavené, bohužel. U nich hlas krve převládá nad hlasem rozumu a morálky.

Prosím aby případní mínusáři si všimli, že jsem nenapsal "všichni Slováci".

10 3
možnosti
Foto

G.H.? V padesátých letech se stal i svou vlastní obětí, tedy toho, na čem se i on AKTIVNĚ podílel. Jeho rehabilitace v r. 60 ? Byl přece ,,obětí kultu". A byli plně(!) rehabilitování i tací, jako Reicin a Slánský Jestli je dnes pro někoho mučedníkem, ba až vzorem? Také nic nového. I Tiso, či Hlinka jsou připomínáni v ,,různých polohách". A jak dopadnou volby na Slovensku? To bude především jejich záležitostí.

4 0
možnosti
DR

"Jeho "československé" presidentské projevy na Nový rok poslouchali už snad jen masochisté..."

Pravda. Ovšem naprosto nezapomenutelné je jeho tehdejší vyjádření po jednom z těchto projevů, které jsem měl možnost vidět a které nejspíše někdo vyštrachal někde z archívu televize viz cituji "a mám to už za sebú".

0 0
možnosti
Foto

Ano, má smysl to připomínat a doufat, že se to nebude opakovat. Vím, že jsme nepoučitelní, ale mohlo by nás to alespoň odstrašit. Karma

Vašek

3 0
možnosti
MB

"Těsně před smrtí se nechal vyzpovídat a zaopatřit. Opět je zajímavé, že mu nestačil obyčejný kněz..."

Ono to asi bylo trochu jinak - Ján Sokol navštívil Husáka o své vůli, nikoli na nějakou žádost. Husákovi synové tvrdí, že jejich otec ani kněze nechtěl - a při návštěvě Jána Sokola byl ve stavu, kdy už nevnímal okolí (což asi nelze nijak dokázat, ale že iniciátorem návštevy v nemocnici byl Sokol, je zřejmě jasné - možná hrála roli i jakási vděčnost za vznik slovenské církevní provincie r. 1977?).

10 0
možnosti
Foto

Díky za vstup. Mám informaci opačnou, ale to nejspíše již nikdo nezjistí. Každopádně, ať tomu bylo jakkoli, ten paradox zůstává.

1 0
možnosti
Foto

V souhrnu naprostý souhlas, Tome, a ocenění za hodnotný text. Jen drobná oprava: ty genocidy inteligence nebyly v našem národě dvě, nýbrž tři. První: odchod inteligence v rámci pobělohorské emigrace po roce 1620; druhá: poúnorová (1948); třetí: posrpnová (1968). Jinak palec nahoru.

0 0
možnosti
Foto

Jistě, měl jsem dodat historii 20. století.

Nejspíše jich bylo mnohem více. Málo se ví, že osvícená Marie Terezie nechala v zimě vyhnat všechny židovské občany z Prahy. Kolik jich mrazem pomřelo, se nedá spočítat. Atd.

7 0
možnosti
Foto

Všem pro zlepšení nálady. Po upozornění Martina Ireina.

https://www.youtube.com/watch?v=CH1sefMTj4o

5 0
možnosti
Foto

však sa uvidí ako to vlastne tu dopadne...ale ten zhluk strán čo sľubujú nesplniteľné....je pretlak a čo voličia urobia, či budú voliť aj mladí...

2 0
možnosti
Foto

Dost mne to zajímá, Janka. A jsem v obavách, mám Slovensko rád, beru je pořád jako moji vlast.

5 0
možnosti
  • Počet článků 981
  • Celková karma 35,55
  • Průměrná čtenost 2544x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz