Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

V případě Husáka neplatí "o mrtvých jen dobře".

9 1
možnosti
PS

P41e85t90r 76S50k49á91c72e51l

30. 8. 2023 23:24

Ale platí, i když se to někomu nemusí líbit. Víte proč tohle platí o všech lidech bez rozdílu rasy, vyznání a barvy pleti? Protože je před tváří Hospodina a jedině on jej může hodnotit a věřte, spravedlivě ohodnotí. Jak moudré jsme měli předky, kteří se na rozdíl o některých z nás podle svých rčení řídili.

3 2
možnosti
MV

V případě Husáka neplatí "o mrtvých jen dobře".

Skvělej text, Tome.

6 0
možnosti
JT

J88i36r46i 81T69i64c79h52y

30. 8. 2023 16:31

Byli i Slovaci, kteri si stale blaze vzpominali na Slovensky Stat. Boli sme samostatny(!) a mali sme sa dobre.

7 0
možnosti
Foto

No oni stále ještě jsou. A s návratem Fica jejich hlas zesílí.

4 0
možnosti
MS

Podle svědectví spoluvězně Husák v cele říkal: "Strana ma len zkúša!"

4 0
možnosti
VM

Husák byl velmi komplikovaná osobnost. Dle několika svědků po srpnu 68 prohlašoval, že zachrání zemi před krveprolitím, i když ho za to bude většina obyvatel nenávidět. Dnes je až příliš snadné ho za to soudit - on nemohl udělat nic, čím by tehdejší vývoj zvrátil. Ano, nemusel se toho účastnit, ale tím by se nic nezlepšilo, spíš to mohlo být ještě mnohem horší.

2 3
možnosti
Foto

Gustáv Husák se choval pod tehdejší kremelskou vrchností stejně účelově, jako se chová naprostá většina politiků pod dnešní vrchností. Když se objevil v TV, přepnul jsem na jiný kanál a u těch nových to nedělám jinak.

3 14
možnosti
RC

Co je to ta "dnesni vrchnost"?

13 1
možnosti
Foto

Husáka se rozhodl na věčnou cestu vypravit arcibiskup Ján Sokol, který se za pacientem vypravil z vlastního popudu. Církevní hodnostář, na něhož se později provalila spolupráce s komunistickou Státní bezpečností, se bránil tvrzením, že Husák se zaopatřením souhlasil. „Mohl udělat i to, co udělal prezident Beneš, když za ním přišel zpovědník - otočit hlavou. Doktor Husák ale nic takového neudělal,“ hájil se tehdy Sokol.Husákovi synové však rozhodně popírali, že by se jejich otec chtěl na sklonku života obrátit k bohu. Upozorňovali, že Gustáv Husák bral silné léky na tlumení bolesti a nenosil brýle. Vyloženě je prý také žádal, aby k němu nepouštěli kněze. Už před návštěvou arcibiskupa Sokola také zmařili pokus jiného duchovního, aby se mu Husák v nemocnici vyzpovídal.

8 0
možnosti
MM

Znal jsem osobu, antikomunistu, který seděl s Husákem v base.

Po nástupu Husáka k moci tvrdil, že Husák je sice fanatický komouš, ale co ví určitě, že nebude zavírat s politických důvodů, protože to sám zažil.

Ten antikomunista se stal postupně nemluvným.

12 0
možnosti
IK

I já znala člověka, který s G. Husákem mnoho let seděl ve Valdicích a jinde, i on říkal "on byl komunista, který tomu co říkal věřil, věřil tomu do poslední chvíle. Všechno by bylo horší pokud by tam v sedmdesátkách byl takový člověk jako Jakeš nebo Kapek". Nedovím se, jak by to Mirek viděl dnes, už tu čtyřicet let není, chybí mi jeho laskavý nadhled a pochopení pro lidské chyby.

0 0
možnosti
Foto

Ještě k tomu, že Gustáv Husák těsně před smrtí našel cestu k Bohu - nechal se vyzpovídat a zaopatřit. Žil jsem tehdy na Slovensku. Jeho syn Ján Husák se tehdy vyjádřil, že otec mu v nemocnici sdělil, že za ním k lůžku docházejí nějací duchovní a přesvědčují jej, aby se "usmířil s Bohem". On že si prý tyto návštěvy nepřeje a požádal syna, aby se zasadil o zákaz těchto návštěv.

Víte, když člověk umírá, tak je bezbranný. Oni duchovní tedy možná trochu zneužili slabosti umírajícího člověka. Pamatuji se, že tehdy onu informaci, že umírající Gustáv Husák se usmířil s Bohem, oznámil triumfálně Ján Čarnogurský.

12 0
možnosti
MN

To jsou paradoxy. Ten Husák, který se podílel na uvěznění Pavola Čarnogurského - otce Jána Čarnogurského...

4 0
možnosti
LU

Je to obraz videnia sveta jedného slovenského politika.

Fico pred voľbami naháňa každého možného voliča, pri oslavách SNP sa o Husákovi vyjadril aj pred 15 rokmi.

Označil ho za špičkového vodcu SNP, ktorý za to trpel v 50. rokoch. Fico pripustil, že Husák po roku 1968 v zložitej situácii robil chyby, za ktoré zaplatil v roku 1989 svojím druhým pádom. "Nežiadam, aby sme omyly ospravedlňovali, iba aby sme ich hodnotili ľudskejšie.“

Včera pri oslavách 79 výročia SNP tieto slová zopakoval.

Do volieb zostávajú 4 týždne, potom sa to ako po každých voľbách upokojí, Husáka vytiahne pri ďalšej predvolebnej kampani a tak dokola.

1 0
možnosti
Foto

Pobouření, hlavně v české části tehdejší federace, vyvolal také Husákův pohřeb, který se uskutečnil v bratislavském krematoriu. Kromě rodinných příslušníků a někdejších kolegů z vedení komunistické strany jako byli Peter Colotka, Jozef Lenárt nebo Milouš Jakeš, se obřadu zúčastnili i přední slovenští politici - předseda vlády Ján Čarnogurský a šéf národního parlamentu František Mikloško. Čeští komentátoři reagovali ostrou kritikou. Čarnogurskému a dalším vyčítali, že upřednostňují nacionalismus před Husákovou zodpovědností za útlak před listopadem 1989.

11 0
možnosti
JZ

V každém případě jakákoliv rehabilitace Gustava Husáka by byla silně nemravná.

18 1
možnosti
  • Počet článků 981
  • Celková karma 35,36
  • Průměrná čtenost 2544x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz