Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J39a38n 33R55á41ž

12. 8. 2023 15:11

Česke zdravotnictví je na rozcestí a žádná vláda si netroufne provést radikální ozdravný řez. Ovšem bez něj se naše "nárokové" zdravotnictví, kde si (skoro)každý myslí, že současný systém zdravotního pojištění je schopen zajistit každému bezplatnou špičkovou péči, dřív nebo později zhroutí. Členové vlády jsou VIP klienti zdravotního systému, takže je množící se problémy běžného občana s dostupností i akutní zdravotní péče míjejí. A tak jim jde více o osobní popularitu, než o nepopulární, ale už dnes už nutnou razantní změnu systému zdravotní péče.

Stále se opakující nářky i lékařů upozorňující na vážné problémy ve zdravotnictví, jaké zazněly např i v tomto článku, sice zde získají karmu, ale jinak nejsou schopny nijak přispět k řešení. To mají v rukou výhradně vlády a na ně je třeba zvyšovat tlak.

PS. Manželka má problém běžný pro lidi vyššího věku. Kořenové dráždění v L páteři. Věřte že jsem sháněl vyšetření MR všude možně a jediný trochu příznivý termín byl protekční za tři týdny. Když jsem manželku přihlásil jako samoplátce , dostal jsem nabídky z pěti pracovišť a za tři dny měl výsledek MR její neurolog v PC.

Tak to chodí v praxi a divit se tomu nelze stejně, jako divit se tomu, že roste počet stomatologů bez smlouvy s pojišťovnami a přesto mají plné čekárny. Lidé, kterým záleží na vlastním zdraví jsou ochotni připlatit za kvalitní a včas poskytnutou péči.

5 0
možnosti

Před dvaceti léty byla Velká Británie pro nás vzorem. Prý! Musíte si platit zdravotní pojištění, ale když chcete vyšetření nebo operaci dříve než za rok, musíte se přeplavit přes Lamanšský průliv do Francie a když si péči zaplatíte znovu, máte ji hned! Nevím, jak chtějí napravit tento oříšek!

Nechce se mi věřit, že už jsme v tom stadiu, že bez korupce nebo protekce se do zdravotní péče nedostanete!

3 0
možnosti
Foto

Dcera tento rok dostudovala medicínu. Po tom, co šest let zažívala, se nedivím, že lékaři nejsou. I to je jeden z důvodů, proč jich promuje tak málo. Souhlasím se vším, co jste napsal. A to jsem v minulosti na lékaře dost nadával.

12 0
možnosti
HH

Vždyť je to přece poslání... musí otročit 300 hodin měsíčně za mzdu jak b Lidlu... přeci složila přísahu!!!

3 1
možnosti
MS

V prvé řadě se měl reformovat systém plateb zdravotního pojištění, který by zohlednil životní styl pojištěnce.

Máme v ČR mraky kuřáků, alkoholiků, adrenalinových sportovců, vrcholových sportovců, obézních a nevím čeho ještě a každý ze životních stylů nutně přináší zdravotní náklady úměrné charakteru předmětného stylu. Informace o každém návyku má každý praktik ve své dokumentaci. Proč tedy nestanovit výši odvodu podle životního stylu? Někdo hraje závodně hokej/ fotbal a je po 40 ortopedickým stálým zákazníkem, na onkologii zase kuřáci s alkoholiky, na chirurgii adrenalinoví sportovci, nevím kam všude dochází obézní...a všechny tyhle zdravotní úkony musí pojišťovna zaplatit a platí to i pro státní pojištěnce. Státní pojištěnec není jen dítě, ale i nezaměstnaný. A kolik státních pojištěnců - dospělých pravidelně kouří a pije, je obézních, nebo provozuje nějaký adrenalinový koníček? Měli by mít regulérní odvod zdravotního pojištění jako zaměstnanci a OSVČ. Pořád je to o penězích. Až budou peníze, bude i motivace jít na fakultu medicíny a po absolvování setrvat v ČR. Takže reforma systému odvodu zdravotního pojištění by měl být první krok.

0 0
možnosti
AT

No tak třeba kuřáci a alkoholici se dají dist dobře poznat podle toho, že si kupují chlast a cigarety. Asi by nebyl problém převést část spotřební daně přímo do zdravotní péče.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

2 2
možnosti
Foto

Že by socialistické zdravotnictví? Nebo socialistický ministr Válek?

3 2
možnosti
AT

O příčinách současné situace se dá dlouze diskutovat a souhlasím, že jednou z nich je liknavost nebo spíš nečinnost všech polistopadových vlád. Ale nesouhlasím s názorem, že se nějaký problém přehazuje na pojišťovny. Pojišťovny mají povinnost ZAJiSTIT lékaře svým klientům ze zákona už delší dobu. A z pohledu mě jako pacienta je úplně jjedno jakým způsobem. Že tuto povinnost obcházejí a pacienti ji málo vymáhají je věc druhá.

2 0
možnosti
Foto

Pane Tichero, přečtěte si, prosím, pozorně, zejmona závěr blogu. Zejména to přísloví.

Jak chcete ZAJISTIT lékaře klientům, když ti lékaři prostě nejsou? Nebo opravdu máte pocit, že by se jim měla pracovní doba stanovit ze zákona třeba na 12 hodin denně (samozřejmě s pauzou na oběd a případně močení a stolici?).

Pojišťovny tuto povinnost neobcházejí, oni prostě ten bič neupletou.

4 0
možnosti
Foto

Nářky, sliby, ani kritika nic neřeší. Ani nemohou. Nové generace nejsou, a hned tak nebudou, pokud vůbec. Nevím, jaký je dnes u nás zájem o studium medicíny, natož se v ní pak i celoživotně realizovat

0 0
možnosti
AT

Zájem o studium medicíny je velký. Takový, že fakulty přijmou zlomek zájemců.

0 0
možnosti
TB

A bude hůř ..sehnat praktika (PL i PLDD) nebo zubaře bude čím dál těžší... doktoři stárnou a mladá generace by nejradši nástupní plat 100 měsíčně, ale ve tři domů, žádných 8-9 služeb do měsíce.... navíc se rozšiřuje spektrum výkonů praktiků, takže zatímco dřív měl v kartotéce obvoďák nebo zubař často 2.5-3 tisíce lidí, dnes bohatě stačí 1500...a tak by se dalo pokračovat

0 2
možnosti

Při tisíci pacientech v kartotéce zvládneš plnit své povinnosti! Při větších počtech je to jen iluzí!

2 0
možnosti
Foto

Není co dodat, karma, Tome

2 0
možnosti
  • Počet článků 982
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2541x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz