Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

tady se vracím k bězně praxi, souhlas a karma.

1 0
možnosti
Foto

Stoprocentní souhlas, Jaromíre, bývá podezřelý. Takže vše v normálu. Dík.

0 0
možnosti
Foto

Cituji: "...lékař se stává doslova pánem nad životem a smrtí, neboť jeho gesto rozhodne, komu bude dána šance a komu ne..."

Gesto = posunek, pohyb (zejm. ruky), ev. slovní projev vypočítaný jen na vnější efekt.

Asi by bylo vhodnější formulovat jinak. O "gesto" se rozhodně nejedná

5 0
možnosti
Foto

Nedočetla jste:

http://wiki.knihovna.cz/index.php/Gesto

»Gesto jako symbolické konání

Výraz „gesto“ se také užívá v přeneseném významu, a to pro označení chování, konání nebo i slovního sdělení, které kromě svého základního smyslu má zároveň také obsah symbolický. Význam těchto symbolických gest byl velmi silný ve středověku. Ilustrací účinnosti takových gest může být zaznamenaná událost z roku 981, kdy císař Ota II. záměrně odložil meč a pak požádal vévodu Huga Kapeta, aby mu ho podal. Zasáhl ale přítomný biskup, meč uchopil a donesl místo vévody. Důvodem byla tehdejší silná symbolika „nesení meče“ – pokud by to vévoda udělal, byl by považován za podřízeného císaři i později, kdy se stal králem. I když je dnes platnost takových gest mnohem menší, stále se používají jak v komunikaci oficiální (např. smírné prohlášení politika je označeno za „vstřícné gesto“), tak běžné mezilidské (např. demonstrativní přejití na druhou stranu ulice před silně neoblíbeným člověkem).«

0 0
možnosti
AM

Shodou okolností jsem před nedávnem shlédl působivý evropský koprodukční film Oči války (Eyes of War) z roku 2009, který se zabývá děním v iráckém Kurdistánu a místní válkou. Výraznou linii příběhu tvoří popis života v kurdském vojenském lazaretu, kde je místní lékař s minimem vybavení a léků každý den vystaven podobným rozhodnutím. Ve filmu je to ztvárněno pomocí modrých a žlutých proužků, které po prohlídce zraněných rozdává. Modrý znamená smrt, žlutý život a léčbu.

Děs v očích zraněných, kteří čekají na svůj proužek, stejně jako strašlivá tíha, kterou to představuje pro samotného lékaře, je vylíčena nesmírně působivě a intenzivně..........

Vzpomínám si, jak jsem si tehdy říkal, jaká je to hrůza a jak je dobře, že je to v Evropě už dlouho a snad natrvalo pryč...

--------------------

Je to jen pár týdnů...

2 0
možnosti
JR

J12a21n 87R15á79ž

24. 3. 2020 15:36

Podobný pocit museli zažívat zranění vojáci, kteří leželi v řadách někde v obklíčení a věděli, že přiletí jen jedno letadlo denně, do kterého se může naložit max. třicet z nich a kruh obklíčení se stahuje. Viděl jsem ty zoufalé oči v detailech filmových dokumentů u raněných Sovětů obklíčených na Krymu nebo Němců u Stalingradu. A nemohu na to zapomenout dodnes.

3 0
možnosti
DH

D58a13v24i83d 94H86o60r27á25k

24. 3. 2020 14:47

Ještě že jste před časem, kdy byl ještě Corona virus neznámým pojmem, podnikl tu svou Svatojakubskou cestu do Santiaga de Compostella za ostatky tohoto starého světce a jednoho z 12. apoštolů, kterého poté v Jerusalémě, jako Kristova učedníka tamní neznabozi popravili.

A tak dnes si můžete užívat klidu své liduprázdné ostravské ordinace a zásobovat nás dychtivé čtenáře neustále novými a novými výplody, jejichž čtení do nás vkládá naději, že snad se dočkáme lepších časů a Vy zasloužené penSe.

2 12
možnosti
MV

mohl byste nekdy jen obycejne mlcet? nebo se zdrzet hlouposti?

9 0
možnosti
MV

mas pravdu, je to hrozny, ale nebylo by dobry sem tam napsat nejakou tu manzelskou fugu zase?????

1 0
možnosti
Foto

No, asi zase vytáhnu nástroj a začnu ladit.....

0 0
možnosti
Foto

A oči Hippokratovy se zalily slzami ;-( Nic už nebude stejné...

3 0
možnosti
Foto

Silně pravděpodobné, Jitko. Pro mne je to čas usebrání a přemýšlení o sobě samém a vztazích. Dík za návštěvu.

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

4 0
možnosti
Foto

V dnešní době by bylo dobré znovu si přečíst knihu R. Rplanda "Dobrý člověk ještě žije"... R^ Lékařům ve Španělsku, nebo i v Itálii není co závidět. ( Dnes ani u nás. Doufejme, že taková osudová rozhodnutí, o kterých píše autor blogu, je nečekají).

9 0
možnosti
  • Počet článků 986
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2528x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz