Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podle "Teorie velkého třesku", by se všechny galaxie měly od sebe vzdalovat, tak proč se přibližují? Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

0 0
možnosti
DT

Nikdo žádnou chybu neudělal. Galaxie se od sebe samozřejmě vzdalují. A to všechny. A jedna z nich se k nám díky gravitačním lokálním hrátkám přibližuje víc, než se momentálně vzdaluje.

Přeju hezký večer. :-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný zbytek dne! :-)

0 0
možnosti
Foto

Vše ve vesmíru je podporovávo, podněcováno a roztáčeno sjednocující kinetickou energií tohoto systému. Galaxie zde představují "řízené" dílčí součásti, které se pohybují jako víry těles kolem svých os (patrné z obrázků). V okolí centra víru se nachází vždy největší shluk hvězd. Tělesa na sebe působí vzájemnou přitažlivostí, díky níž tyto víry udržují svoje dlouhodobé seskupení a svůj tvar. Nejedná se o oběh těles kolem samostatného rotujícího superhmotného jádra, které je takto roztáčí a drží pohromadě svou gravitací. V ose galaxie se nachází jeho "oko" (černá díra).

0 1
možnosti
DT

I když to sem napíšete podesáté, nic to nezmění na realitě, Jiří. A realita je taková, že pokud tohle tvrdíte, nechápete, jak věci fungují. :-)

Přesto - hezký podvečer. R^

2 0
možnosti
MS

Krásný článek. R^ Srážek v minulosti i budoucnosti je víc, než kolik kvůli stručnosti uvádíte. Také v naší Galaxii byly zjištěny hvězdy, které patřily k jiné galaxii před srážkou, a před srážkou s g. v Andromedě nás čeká kolize s Velkým Magellanovým oblakem za 2 miliardy let. Centrální černá díra má zvětšit hmotnost až 10x a během tohoto procesu bude z naší galaxie kvasar s řádově větším zářivým výkonem.

https://www.astro.cz/clanky/vzdaleny-vesmir/srazka-ktera-v-minulosti-vedla-ke-vzniku-mlecne-drahy.html

https://www.astro.cz/clanky/vzdaleny-vesmir/galakticka-kolize-muze-vymrstit-slunecni-soustavu-z-mlecne-drahy.html

3 0
možnosti
DT

Děkuju! :-) Za milá slova i skvělý link. R^ Přímo v našem okolí jsou dokonce hvězdy, které vznikly úplně jinde v galaxii, případně v nějaké její sestře. Zdá se, že galaktický život je ještě daleko pestřejší než jsme si kdy mysleli. :-) Už ani ta galaxie není moc pevným bodem... Krásný večer a díky za milou návštěvu. R^

0 0
možnosti
MS

Moc pěkný článek.R^ Škoda, že nemůžeme vidět naši Galaxii v takové kráse, jako galaxii v Andromedě.:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Dají se udělat simulace. Mléčná dráha má hodně ramen, což prý zase naznačuje, že má docela pohnutou minulost. Krásný večer, Milane a díky za milou návštěvu i milá slova. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^A přijdou ti obyvatelé nových planet vůbec na to, že dřív byly dvě galaxie?

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
TH

Zajímavé, jako vždy. Co říkáte na seriál How The Universe Works? Myslím, že je to jeden z nejpovedenějších pořadů na dané téma.

1 0
možnosti
OU
Foto

Moc hezký blog.

Přesně nadávkovaná fakta, srozumitelnost a čtivost. R^

Jinak: koho by zajímaly další obrázky spojování galaxií, může zkusit v Google hledat obrázky "Galaxy merger", nebo se pro další popis a odkazy podívat na stejnojmenný článek na anglické Wikipedii.

3 0
možnosti
DT

R^ Děkuju za milá slova, Stanislave, i za tipy na web. R^ Jsem ráda, že se vám líbilo a přeju krásný podvečer. :-)

0 0
možnosti
JH

J67a37k38u51b 61H40o64z67a

17. 1. 2019 8:33

Moc pěkný blog. Děkuji.

1 0
možnosti
DT

Já děkuju za milá slova, Jakube. Mějte krásný zbytek dne. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, božské.R^ Minule jsem uvažovala, na jakou dálku by bylo slyšet dech v tichu vesmíru;-D

0 0
možnosti
OU
  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,43
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.