Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^ Velmi zajímavé čtení a podnětné, protože mé to vrátilo do dávných úvah, kde že se potulují návratové lunární moduly z misí Apollo. Mluvilo se jen o 11. který po nějaké době spadl na Měsíc z nestabilní dráhy, ale před touto misí se v testování odpojovaly zátěže (na Měsíc se neletělo na blind, o čemž nechtějí konspirátoŕi slyšet), simulující lunární moduly a samozřejmě na orbitě Měsíce zůstávaly všechny návratové moduly z následujících misí, kromě 13. S vysokou pravděpodobností vše popadalo, ale něco se mohlo na orbitě udržet a evokovat představy o UFO. :-) Pokud existoval dohodnutý směr a je známá rychlost (výška na orbitě se neodvíjí od hmotnosti - v gravitačním poli padají různě hmotná tělesa stejně rychle), bylo by možné toto a jiné smetí dohledat, i když bez korekcí nelze orbitu udržet natož dopočítat polohu smetí, které podléhá gravitačních a jiným vlivům. Kolem Země smysl směru tak nějak vyšel sám - z úspory se využívala a využívá rotace Země, ale retrográdní či polární dráhy jsou dnes běžné a s nimi i pohyb smetí. Riziko kolize tedy existuje, i když ne takové plošné, jako v pohádce Gravity, kde by trosky z výbuchu musely stoupnout na vyšší orbitu, ne-li přímo dosáhnout nějaké únikové rychlosti v prográdním směru a v retrográdním svou rychlost odečíst - nelze sdílet stejnou orbitu v souhlasném směru v několika obězích různými rychlostmi, pokud tak nebylo v perigeum, ale tomu zase neodpovídal čas. :-)

3 0
možnosti
DT

Těch odpadků bude kolem Měsíce myslím ještě i víc. Všechny ty americké pokusy, které zmiňujete, pak všechny ruské a nezapomeňme na Čínu, která tam právě ve všem dominuje a má tam mimo jiných i sondu s prvenstvím co se týká délky aktivní mise, různé lunochody, apod.

Bylo by škoda se tam vydat, aby pak kosmonauty ohrozilo nějaké dávno zapomenuté smetí, ještě větší škoda, než je to na zemské orbitě.

R^ Vidíte, já tu Gravity tak do hloubky nezkoumala. Dobrá připomínka. Vy vždycky přijdete s něčím zajímavým. R^ Krásný den, Waldo a děkuju za návštěvu.

2 0
možnosti
MS

Zajímavý článek. Radary se používají také pro zmapování kosmického smetí kolem Země a dobře jsou zmapovány dráhy těles nad 10cm. Bez detektoru na či u Měsíce je takové rozlišení nereálné. Trosky na nízkých oběžných drahách kolem Země jsou bržděny atmosférou a časem spadnou, u Měsíce takový úklidový efekt není.

Před 10 lety Čína "sestřelila" vysloužilou družici na oběžné dráze a značně tak přispěla k nebezpečnosti vesmírného šrotu. Černý scénář je řetězová reakce rozbíjení družic úlomky z předchozích srážek.

3 0
možnosti
DT

R^ Ano. R^ Kdyby se tak chovali všichni, jako Ćína, tak za chvíli na oběžnou dráhu nikdo nemůže.

Rozhodně je to potřeba, velký úklid čeká nejprve naši oběžnou dráhu a pak i Měsíc.

Uměla bych si představit projekt, kdy někdo bude sbírat peníze od lidí, za ty peníze bude nějaká technologie vyhledávat šrot a sbírat ho. Lidé jsou altruisté, a když mohou pomáhat SETI, jistě by se našli i ti, kdo se baví vyhledáváním šrotu a jeho likvidací. To celé online a propojené s facebookem... :-) Pojmenuj si svůj šrot a vytahuj se na sociálních sítích, kolik gramů šrotu už jsi sesbíral. To celé financované z části nebo úplně reklamou.... R^:-)

Rozhodně se s tím brzo bude muset něco dělat. Nejpozději v momentě, kdy začne Musk zaneřáďovat oběžnou dráhu tisíci satelity a odpadky po jejich vypouštění - jak plánuje.

Krásný den, Michale.

5 0
možnosti
Foto

R^R^R^:-)minulý týden jsem viděla úchvatný film o odpadu přímo ze Slunce, co vše letí do vesmíru a jak to naše magnetické pole krásně odkloní mimo Zem

0 0
možnosti
DT

Odpad ze Slunce neznám, ale také hezký film, který se tématu věnuje, je Gravity. S mou oblíbenou Sandrou Bullock. Ach a Clooni je tam také. R^:-) Mějte krásný den, Alžběto! R^

0 0
možnosti
ML

Doporučuji výborné anime Planetes, které je přesně o těchto vesmírných popelářích. https://en.wikipedia.org/wiki/Planetes

0 0
možnosti
DT

To jsem neznala, díky za link. Krásný den, Michaeli. :-)R^

0 0
možnosti
DP

Obrázek vesmírného šrotu je úžasný, vím, že se jedná sice o velmi velký prostor, ale vzrůstající množství vesmírného šrotu, hlavně kolem Země, musí dávat stále větší nároky na důkladné plánování drah objektů (družic, sond, lidí) poslaných do vesmíru. Jak dlouho se ještě dají srážky se šrotem vyloučit a nebo je už dnes technika tak daleko, že to je,m a i v budoucnosti bude v naprosté "pohodě",?

0 0
možnosti
DT

Popisuje to tzv. Kesslerův syndrom. Čím víc trosek na oběžné dráze, tím větší nebezpečí - to platí jen do určité koncentrace trosek. Pak se najednou systém hroutí a trosky se začínají srážet mezi sebou a produkují exponenciálně daleko větší množství trosek, systém se stává nepředvídatelný. Nakonec by to znamenalo, že se na oběžnou dráhu nedostaneme, protože nebezpečí srážky by bylo skoro stoprocentní. To by mělo za následek postupnou smrt všech satelitů a nemožnost je opravit - což by mělo pro naši civilizaci dost drastické následky.

I proto nejsou odborníci moc nadšení Muskem. On plánuje vynést na oběžnou dráhu tisíce dalších satelitů. Je to stejný přístup, jaký mají Číňané - po nás potopa. Muskovi je ukradené, jestli jeho šrot zničí přístup k oběžné dráze pro další generace lidí, pro něj je nejdůležitější jeho přebujelé ego a vytahování ve stylu "já na to mám, pánové". :-/

Stejný přístup mají Číňané, kteří například v roce 2007 rozstřelili svým satelitem jiný svůj satelit, aby světu ukázali, jak úžasní jsou válečníci a jak moc už jsou technologicky pokročilí. Super. Na oběžné dráze zůstalo jen z tohohle jejich "počinu" přes 150 000 trosek.

Obávám se, že vývoj spěje spíše k tomu "už to nikdy nebude v pohodě". I když víme, že na naší oběžné dráze trosky jsou - i kdybychom je snad někdy uměli zmapovat (včetně těch, které jsou malinké), jedna věc je o nich vědět, jiná věc je jejich likvidace.

Krásný den, Dane a díky za návštěvu a zájem o věc! :-)R^

6 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.