Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DP

Moje první zkušenost s cikány nebyla nějak zvláštní - koncem 40 let - to ještě mohli kočovat, sem tam naším městečkem projela cikánská rodina se svým vozem, někdy jenom projeli, někdy se zastavili a brousili nože nebo dělali jiné drobnější práce. Někdy zmizela po projetí jedna slepice, někdy ne, jednou esenbák načapal místního, který chtěl ukrást husu, aby se to svedlo na cikány. Druhé setkání už bylo špatné, to mě v Mimoni (tam dokonce cikánští mladíci za plné totality veřejně žebrali a nic se nedělo!) v roce 1954 přepadla banda mladých cikánů a trochu mě okradli. Další setkání bylo už v cizině, u Manesmanna v roce 1966, na nohu se mi sesunula hromada traverz, spolupracovníci se seběhli aby mi nohu vytáhli, všichni se snažili, ale dva cikání, ty to dělali s takovou vervou - chtěli, aby noha byla co nejdříve vytažena o ošetřena, že si odřeli ruce do krve. Pak jsem se zase setkával, skoro "na otáčku" jak s dobrými, tak špatnými. Poslední setkání loni v Brně - nastoupím se nemocnou sestrou do šaliny, plno, mladí se netčeně dívají, a jeden už postarší rom (na sestře bylo vidět, že má problémy) jí uvolnil místo. Sestra říká - no vida, bílí nic a rom mě pustí sedět.Asi dva dny poté šalina na Cejlu - dvě znepřátelené cikánky (romky) tam na sebe křičely a plivaly, to dá rozum, že ostatní cestující nebyli nadšeni. Tak nevím, mám li na cikány mít "pifku" za ty špatné zkušenosti, či nemít pifku za ty dobré.

5 0
možnosti
MS

S tím porovnáváním chování Romů na veřejnosti je to stejné, jako když porovnáváme zločinnost. Pochopitelně, že trestnou činnost páchají i "gádžové", ale když se to vezme procentuálně vzhledem početnímu zastoupení ve společnosti, je na tom romské etnikum podstatně hůř. A stejně je to i s jejich chováním na veřejnosti. Není to tedy nějaký náš předsudek, ale holý fakt. Všude hulákají jak na lesy, s oblibou utvoří besední kroužek v místě, kde nejvíce překážejí chodcům, v jídelně po sobě zásadně nesklízí nádobí. Nedávno jsem byl dokonce svědkem, jak se čtyři Romové v otřískaném autě blížili k přechodu pro chodce, po kterém právě přecházela starší paní a troubili na ni jak praštění a měli z toho ohromnou jundu. :-/

3 0
možnosti
Foto

J34a84n 46P34r79a90ž89á74k

14. 10. 2016 10:27

To právě ten důvod, proč na to ti slušní doplácejí;-(

2 0
možnosti
Foto

Dík, Horste, zdravím:-)

0 0
možnosti
JN

No vidíte, mě cikáni na pracáku neštvou. Já jsem na pracáku v životě nebyl a ani nevím, kde bych jej měl hledat.

4 0
možnosti
Foto

Já sice taky ne, ale to je do jisté míry otázka smůly a věku - když přijdete o místo a nejste už vhodný do "mladého a perspektivního kolektivu", tak tam můžete být velice snadno. A najdete ho velice rychle, už jen proto, abyste aspoň po tu dobu bez práce nemusel platit zdravotní pojistné.

5 0
možnosti
Foto

J21a77n 55A65n64d41r62l93e

14. 10. 2016 0:30

Honzo mas pravdu a taky mají pravdu mnozi ti, kteří zazili jen spatnou zkušenost. Kazda pausalizace vede nakonec k nenavisti, a takova ta pozitivni ještě rychleji nez ta negativni.... Ja neznam lek na rasismus, ale snazim se ho v sobe potlačovat v beznych situacích, coz na jedne strane znamena i to ze Cikanovi co dela bordel to reknu rovnou a nebezim s tim na "narodni vybor" (teda když jich není moc pohromadě). A na druhé... však vis. :-)

za clanek R^

3 1
možnosti
Foto

Tvrzení, že „Kazda pausalizace vede nakonec k nenavisti“, je nepravdivá. Jednak se leckterý kritický postoj dnes často nálepkuje slovem nenávist (oponent je předem dehonestován, deklasován, odsouzen, protože je to nenávistník), jednak příliš absolutizujete slovem každá (máte na to nějakou věrohodnou statistiku?).

4 0
možnosti
JR

J40a18n 93R32á89ž

13. 10. 2016 23:51

Vyrostl jsem mezi Cikány, to ještě nebyli Romové, a všichni chodili do práce, někteří ne moc dobrovolně, ale chodili. Občas jsem se potkal později se svými snědými spolužáky a všichni měli práci. No do míst, kde jsem vyrostl, říkáme tomu v Brně Bronx, a v mládí se cítil bezpečně, bych dnes večer nešel. To co udělali dobroserové s Cikány, když jim vsugerovali, zecse o ně musí stát postarat, bych nazval genocidou. Parchanti z proromských neziskovek Cikány, jako etnikum naprosto zničili. Ta menšina z nich, která se nenechala neziskovkami a jinými dobrosery ovlivnit, tu devastaci nezachrání.

35 0
možnosti
Foto

J87a42n 30A79n18d67r80l88e

14. 10. 2016 0:22

jak to říká (parafrazuji) pan senator \kubera, dobrose..ove budou to sve dobro s..at tak dlouhou, dokud nepose..ou uplne všechno....

R^

10 0
možnosti
PK

Individuální kladné případy najdete vždy. Já jsem třeba v životě pracoval s výbornými komunisty, lidsky i odborně. I mezi Romy najdete dobré lidi. Ale co chcete dělat s tím, že jich je už cca 300 tisíc, otevřené hranice, za posledních 14 let se jejich počet zdvojnásobil. 80% jich nepracuje a neplatí nájem. Údaje lze vygooglovat, údajně v těchto dimenzích bylo projednáváno ve vládě.

Rozhodně ten problém nevyřešíte novým zákonem o sociálním bydlení, že je budou umísťovat mezi majoritu do činžáků. To se už dělalo za mého mládí a výsledky nevalné. Sice museli pracovat ale často to bylo utrpení pro zaměstnavatele.

Je to obrovský problém stejně jako s migrací jihu do Evropy a téměř neřešitelný.

7 0
možnosti
IM

I62v44a45n 14M68i98n21á11ř

14. 10. 2016 12:26

Cikánů neuvěřitelným způsobem přibývá a jejich děti již od malička vstřebávají, že žít bez práce je přirozenou normou. Děti mají zcela běžně i nedospělci, aniž by si uvědomovali - stejně tak jako jejich rodiče - že bez sociálních dávek od majoritní společnosti .. by je nedokázali uživit ! Není výjimkou, že v gettech mají dva nezaměstnaní rodiče i10 dětí ! Není přece možné, tento nezodpovědný trend v přístupu k práci a rodičovství - věčně hájit lidskými právy ! Rovněž není možné, aby nemalá část tohoto etnika od společnosti vyžadovala jen svá práva a ... neměla k ní žádné povinosti !

2 0
možnosti
Foto

Jane, je to férová zpráva o stavu společnosti. Se mnou v lavici seděl cikán. Já mu nechal opsat a občas dal svačinu. Měl mne velmi rád a staral se. Nedám na něj dopustit a jmenoval se Jan Lakatoš. Slyšel jsem, že snad je nebo byl cikánským baronem. Ale taky jsem poznal druhou stranu mince. V Ostravě to byly rajony, do kterých jít jako dítě běloch bylo riskantní. Nešlo ovšem o život! Takže jsme někdy udělali skupinovou výpravu a to byl vážně adrenalín. Než se svolali, tak my už byli zase pryč. Díky za dobré počtení! KarmaR^

4 0
možnosti
Foto

J40a58n 36P58r64a90ž92á60k

13. 10. 2016 22:15

Marceli, díky. Nakonec se tady ta diskuse za chvilku po zveřejnění naštěstí sama otevřela:-)

1 0
možnosti

J86a89n 26Š41i87m53á82k

13. 10. 2016 22:07

Podle mě Češi nejsou žádní rasisti. Pokud byste například v anktetě položil otázku "Vadilo by vám pracovat v Romem?", věřím, že by většina odpověděla že nevadilo...

5 0
možnosti
Foto

J72a31n 68P17r54a57ž81á85k

13. 10. 2016 22:13

Též si to myslím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2132
  • Celková karma 29,67
  • Průměrná čtenost 1300x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.