Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Halík je především kněz a jeho snaha sloužit jinému náboženství a podporovat jeho šíření a myšlenky , i když současnost i minulost plně dokazuji , že islám v knize koránu kde čerpá , je náboženství násilí , tak takové snahy znamenají zapření své viry , svého Boha i principů lidské přirozenosti. Neni společného Boha v těchto náboženstvích . Bůh je jen jeden , i když si někdo bude vzývat třeba cokoliv, nejde o ztotožnění.

5 2
možnosti
OF

Zkuste to ve Vatikánu.Mohl byste dělat papežovi poradce ,a kdyby to nevyšlo,

tak alespoň ministranta.;-D

0 5
možnosti
SN

:-)........ Souhlas ! SLeduji ho už hodně roků, i za totality, obdivoval jsem jeho znalosti i výřečnost ! Dnes se předvádí už jen "jako vlk, v rouše beránčím" ! R^R^R^

5 2
možnosti
JF

Za totality se Halík nijak neprojevoval.

0 0
možnosti
Foto

Ten člověk není dobrý, cítíte to správně. Nemáme a nemůžeme mít dost informací, ale intuice většinou neklame.

8 3
možnosti
OP

Pokud Halík odpuzuje lidi od náboženství, dělá - nikoliv záměrně, záslužnou činnost. Takže všechno zlé je i k něčemu dobré :-)

3 3
možnosti
OK

Halík především soustavně píchá do hnízda fanatických vos.

6 0
možnosti
JL

Je celkem jasné, že bohy si vytváříme sami, podle svého vědomí. Náboženství se šíří po světě podle toho, jak vyhovuje mentalitě současných lidí. Proto je celkem zbytečné zamýšlet se nad podstatou islámu, jde opravdu zčásti o to, co s náboženstvím udělají jeho vyznavači. Dnes nám křesťanství připadá jako celkem prima, ale padlo mu za oběť spousta nevinných lidí, viz čarodějnice, křižácké výpravy či kolonizace Amerik. Trošku držte nadhled. Komunismus má taky své pozitivní rysy - ale lidi z něj udělali, co z něj udělali. Dát lidem do ruky poučku, že diktatura a násilí jsou dobré - a máte hned nějaký fašismus, nacismus, marxismus-leninismus. :-)

1 3
možnosti
Foto

Poněkud nechápu tuhle obsesi Halíkem. Nemůžete si najít nějakého jiného "čerta", proti kterému byste mohli bojovat?

8 8
možnosti
JL

Chápu obsesi Halíkem, Češi se prostě potřebují vypořádat s Havlem a potažmo Halíkem, ovšem jen někteří, část Čechů obě tyhle osobnosti akceptuje a části jsou srdečně ukradené. Stálo by to za sociologický průzkum. Nejvíc Čechů myslím má v oblibě jakéhosi Cimrmana a Švejka - ani jeden neexistoval, ale jsou typicky čeští.

1 3
možnosti
OF

Povstane národ proti národu a království proti království, bude hlad a zemětřesení na mnoha místech.

... Nevím jak Halík, ale my dva určitě skončíme v pekle. :-P

0 0
možnosti
Foto

Nejspíše každý slyšíme cosi jiného. Mne knihy Tomáše Halíka a jeho kázání u Nejsv. Salvátora v Praze rozhodně k ateismu neženou.

Tomáš Halík říká pořád totéž, jen nyní je to jaksi více provokující pro určitou část veřejnosti /dříve veřejně nevystupoval../.

Bůh je samozřejmě jen jeden a to pro všechny lidi na světě, neboť v knize Genesis právě Bůh tvoří Zem a vše na ni. Co je jiné, je lidská interpretace Boha, kterého si jedni berou jako absolutní lásku k bližnímu a druzí jako nutnost podřezat každého, kdo nesdílí onu představu. Pokud budeme mít svého Boha ti druzí svého, pak jsme jen sekta s bůžkem.

Halíkův Bůh je ona absolutní láska, nikoli násilí. Takže jeho výrok o dobrých a špatných věřících / a to jakýchkoliv / má svou logiku. Nikde a nikdy Tomáš Halík neadoruje násilí, nikdy neschvaluje náboženskou agresi. Jen říká, že člověk je jako obraz Boží, kterého je třeba mít v úctě.

11 6
možnosti
JL

Ano, Bůh je jen jeden, ale současně žádný neexistuje, je jen absolutní vědomí čili átman. To ostatní jsou lidské projekce. :-):-)

0 4
možnosti
Foto

Pan Halík má naprostou pravdu-že ho Vy nechápete a považujete jeho slova za nelogická není žádné překvapení. Opravdu mu po kotníky nesaháte ani znalostma ani inteligencí a logikou.

Každý člověk do své víry projektuje svou povahu, myšlení, chování...

Přestože Ježíš hlásal lásku k lidem, pomoc bližnímu, odpuštění...tak v jeho jméně bylo spácháno mnoho bezpráví, násilí a ke křesťanství se hlásí i mnoho lidí nenávistných a nesnášenlivých (stačí přečíst články vaše a Kavkovy a je to vidět i zde na blogu).

Přestože lidi jako vy odsuzují Islám jako nenávistné náboženství tak je mnoho muslimů dobrých a laskavých lidí, kteří žijí v duchu učení Ježíšova mnohem více než křesťané jako jste Vy.

7 11
možnosti
JM

Všude žijí laskavý a srdeční lidé, to však neznamená že je ideologie kterou uctívají může být špatná, a pro společnost dokonce nebezpečná.

7 0
možnosti
ZB

V historii lidstva si lidé o Bohu vytvořili spoustu představ a ritualu,náboženství a vnímání Boha jsou stovky.Je spousta lidí,kteří ke své víře v Boha žádné náboženství ani církev nepotřebují.Dogmata, nesmyslné báchorky a fanatické názory k víře v Boha,nebo spíš v "něco" co nás přesahuje opravdu nejsou potřeba...

3 2
možnosti
OK

Hlavně ten fanatismus je věc, na kterou bychom si měli dávat zatraceně velký pozor.

2 0
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).