Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Já si myslím, že okrádat nás ČNB nepřestane už nikdy.

Deflace je následkem krizí nebo recesí, není jejich příčinou.

Pokud např. poklesne cena energií a vyvolá tak deflaci, není to žádná tragédie, nepoklesne kvůli tomu objem peněz v ekonomice, nezhorší se situace firem ani domácností, nevyvolá to propouštění atd. a nevznikne krize.

Je třeba deflace rozlišit. Na tu škodlivou - japonskou a tu užitečnou, kterou jsem popsal.

ČNB bojuje proti snižování cen, tedy proti nesprávnému nepříteli.

Myslím si, že svoji chybu nikdy neuzná a že budeme rádi, když nepřijde s větší hrůzou.

Třeba CZK 35 / 1 EUR ....

12 0
možnosti
PK

ČNB v podstatě udržuje strategii Česka jako levné montovny. Lidé primárně u nás mají malé mzdy proto, že se vyrábí a vyváží většina produkce, která je pouhou subdodávkou konečného produktu, nikoliv tím produktem samým. Právě na kompletaci a prodeji finální produkce a zejména v sofistikovaných oborech se vydělává nejvíce a tedy i pracovníci mohou mít vyšší mzdy. To, co se tady děje, a i prostřednictvím devalvace Kč, je snaha udržet ty méně sofistikované výroby za cenu nízkých mezd a potlačení vynuceného technologického pokroku.

9 1
možnosti
ZH

S levnou montovnou to nemá nic společného. Snad jen to, že práci sežene víc lidí s nižší kvalifikací, protože stoupá objem zakázek. Televize ani pračky se nezdražili, řetězce si prostě snížili marže. Pro normálního robota je snad jenom ta dovolená o něco dražší, což se vyrovná stoupáním mezd. :)

0 4
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.