Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Zbabělost se dá vždy hezky okecat.

0 4
možnosti
AR

Kdybyste byl syrský sunnitský Arab, za koho byste tam bojoval Vy, hrdino?

4 0
možnosti
MH

škoda, že jste jinak dobrý článek dehonestoval posledním odstavcem... Právě ten Assad je jediným, kdo to držel pohromadě... Ale ten se nelíbí Americe, tak to radši rozdrbali... Mimochodem, víte, že Československo po 1 sv. válce, Polsko v současných hranicích, Maďarsko v současných hranicích (a mohu pokračovat dále) jsou taky uměle vytvořené státy?

3 2
možnosti
AR

Jenže za jakou cenu? Nechat Assada to takhle držet znamená odsouvat přesně to, co se v Sýrii stalo, na pozdější generace, ale jednou, dřív, nebo později, by ten problém přišel tak jako tak.

Jinak ano, vím, že to byly umělé státní útvary a podle toho to také vypadalo. Osobně bych řekl, že to je poměrně odstrašující případ, protože důsledkem toho bylo hodně lidského utrpení i zásahů do krajiny, památek a historické kontinuity, ze kterých se tyto jen tak nevzpamatují. IMHO se to nikdy nemělo stát, přinejmenším ne takhle.

1 0
možnosti
Foto

Problém je, že dekolonizace, podobně jako v Africe, vytvořila umělé státy, které nebyly schopny si vládnout. Zároveň také Britové rezignovali na svůj slib vytvořit v Palestině samostatný arabský stát. Prostě nechali Araby a Izraelce, aby si to "vyřídili" mezi sebou sami.

3 0
možnosti
SM

Skvělý článek, děkuji!

5 0
možnosti
OP

Málokdo zpochybňuje úprk Syřanů z oblastí, ve kterých jsou ohroženi na životech. Jenže ti chudí odevzdaně čekají v uprchlických táborech poblíž hranic jejich země a ti ekonomicky vypočítaví táhnou na Evropu, nikoliv s tím úmyslem, aby v ní přežili to nejhorší, ale vyzobávají si nejbohatší a nejštědřejší země a chtějí se mít bez jakýchkoliv zásluh dobře. Vůbec nepředvídají, že Německo je všechny neuživí, jen se tam valí jako ovce, Allah je veliký. :-)

1 3
možnosti

Odpověď na vaši otázku v titulku: šetří si síly a až jich tady bude ještě víc, tak začnou bojovat s námi. A bez milosti

3 1
možnosti
DZ

Děkuji za článek. Jen mi uniká, kde ve vašem textu jsou ti (dle naší pravdomluvné ČT) umírnění povstalci?

0 0
možnosti
AR

To jsou ti, co jich je málo a co jsou v těch bojích celkem k ničemu (Syrská národní koalice). Drží okolí Aleppa a syrskou část Golanských výšin, což samozřejmě jde docela dobře, když to nejsou místa, na která je největší nápor a navíc kde mají (v okolí Aleppa) určitou podporu Turecka.

3 0
možnosti
JR

J61a85n 77R54á65ž

16. 9. 2015 11:23

Arabové si to musí vyřešit sami mezi sebou. Stejně tak, jak si to před pár set lety vyřešili mezi sebou Evropané. Taky tekly potoky krve při válkách mezi katolíky a protestanty, jako teče tam v bojích mezi sumity a šítty. Hladomory a epidemie skoro Evropu vylidnily. To je přirozený vývoj. Muselo se to stat, aby boje mezi nabozenskymi sektami skončily.

My to máme za sebou a oni tím musí projít taky. Nechápu, proč bychom se jim do toho měli plést.

Jen otec, který vidí umírat své dítě hlady pochopí, že je lépe pole zúrodňovat než na něj klást miny. Humanitární pomoc, včetně vítání uprchlíků situaci zhoršuje. Dokud si toto neuvědomíme, budeme páchat na tamních lidech zlo, ne pomoc!

6 1
možnosti
JR

J64a81n 41R98á24ž

16. 9. 2015 11:26

Překlep.."sunity"

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');