Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Proč se ze Sýrie vydali do Bodrumu a dál zranitelným nafukovacím člunem na Kos, navíc bez vest, přestože byli neplavci,

 když mohli do Evropy přes Istanbul, což je z Kobaně dokonce blíž (v obou případech přes bezpečné Turecko, ale do Bodrumu je cesta o hodinu delší než do Istanbulu), přičemž dál to jde jen lodí?

Průliv v Cařihradu lze překonat po mostě, dál pak lze pokračovat přes bezpečné Bulharsko. 

Z Kobaně do Mnichova je to přes Istambul 34 hodin cesty po souši (autem, jinými prostředky to samozřejmě bude jiné). Přes moře z Bodrumu to kratší není.

4 0
možnosti
AR

Protože mezi Bulharskem a Tureckem je silný ostnatý drát, pevninská hranice do Evropy je neproniknutelná... Proto zbývá moře.

2 0
možnosti
MK

Pane Ruščáku,

když jsem dnes ráno kouknul na zprávy, byla tam ta fotka a vedle ní text:

"Jestli tyto mimořádně působivé snímky mrtvého syrského dítěte na pláži nezmění postoj Evropy k uprchlíkům, co jej změní?"

Co si asi o tom mám myslet, stejně jako spousta jiných lidí? Vždyť tohle už je mimo hranice normality ;-€

Nemyslím si, že Češi jsou nějací necitové - viz. např. každoroční adventní koncerty apod.:-) Ale některá média, netransparentní subjekty, politici, veřejní činovníci a v neposlední řadě i samotní uprchlíci svých chováním (např. na nádraží v Budapešti) dělají OPRAVDU HODNĚ PROTO, aby ve společnosti nějaké myšlenky na pomoc SKUTEČNĚ potřebným minimalizovali. Navíc, pomoc MÁ být přeci v principu dobrovolná.

Já osobně bych byl ochoten přispět malým kouskem SKUTEČNĚ potřebným (a to podle mne ROZHODNĚ nejsou ti lidé, co dělali rotiku na nádraží v Budapešti), asi stejně jako značná část lidí zde na blogu.  Nemám však k těm různým "pomáhajícím" organizacím důvěru - nemám o tom moc přehled. Prostě nechci, aby moje peníze skončily někde (nebo u někoho), kde jsem to nezamýšlel. Pokud tedy Vy osobně chcete přispět nějakým dílem, jak jste psal, mohl byste zde dát tipy na nějaké důvěryhodné, prověřené, efektivní organizace? Resp. JAK konkrétně se budete podílet Vy osobně?;-)

Děkuji za odpověď

6 0
možnosti
JR

J97a83r88a 70R14a54n69k

3. 9. 2015 20:35

Jste o nejake 4 roky zpozden, pane Konopo, na zachytne tabory posilame penize uz od roku 2011, to ze v Turecku je katastrofalni situace s 1.600.000 uprchliky ve stanech a dalsi zima prichazi, nejsou dostacujici hygienicka zarizeni, nejdou ziveni, jen pokud prijede pomoc ze zahranici primo s leky, vodou a necim k jidlu.

0 2
možnosti
DV

D38a69v65i59d 62V76l74k

3. 9. 2015 19:20

Souhlasím je fajn,že jste zůstal člověkem!R^

3 0
možnosti
Foto

člověka dělají člověkem činy, ne pouhé řeči

4 0
možnosti
JK

Je to smutné, ovšem my nemůžeme nést tíhu celého světa. Co po nás vlastně chcete? To není náš konflikt, ti lidé jsou z absolutně odlišného kulturního prostředí, vzývají podivného boha.

6 1
možnosti
Foto

To, co postihlo tuto rodinu, je bezesporu obrovská tragédie, i vzhledem k tomu, že ty děti neměly žádné klidné dětství. Každého normálního člověka se to musí dotknout a také zcela jistě dotklo.

Ale potom se, pane autore (nebo kdokoliv jiný), vzhledem k okolnostem, které jste popsal, ptám na pár věcí, v kterých opravdu nemám jasno.

Tato rodina uprchla z Kobani do Turecka (člen NATO, zájemce o členství v EU, člen OSN...) Kanadská ambasáda je v Ankaře....

Cituji: "Rodina má příbuzné v Kanadě, kteří se zaručili za to, že dostanou-li azyl, zaplatí jim naprosto všechno a kanadská vláda nebude muset na rodinu dát ani cent. Bohužel azyl nedostali, protože není jak je legálně dostat z Turecka, kam utekli. Syřané totiž v současné době cestovní pasy nedostávají a Turecko uprchlíkům žádný doklad, který by umožňoval legální opuštění země, nevydává. Kanadští příbuzní tedy aspoň kurdské rodině platili nájem a živili je na dálku. Bohužel, pro Kurdy není Turecko o moc lepší, než Sýrie, protože jsou pravidelně pronásledováni, šikanováni a vražděni čistě jen pro svůj etnický původ. Turecko pro Kurdy není bezpečnou zemí...."

Proč nedostala tato kurdská rodina azyl od Kanady?????? Za okolností, které jste popsal jako nepřijatelné pro kurdské uprchlíky v Turecku.... Nepadá tedy velká část viny za tyto smutné události na Kanadu????? Neznám mezinárodní dohody o uprchlících (a nebudu je ani studovat), jen se opravdu ptám, co na to Kanada????? 

Nepodepsaly jak Kanada, tak Turecko, mezinárodní dohody o uprchlících????

Cituji: "Nejhorší reakce byly, jak se dalo čekat, v Británii, Dánsku a Česku." Řekla bych, že nejhorší reakci měla Kanada, které na hlavu smrt nevinných chlapců v tomto případě padá.

Poprosila bych Vás ještě o odkazy na situace, které jste v blogu popsal. Pokud mi vysvětlíte moje otázky, budu ráda... S apelem na všechny, kteří rozhodují o osudu Evropy a potažmo celého světa: rozhodujete i o lidských životech Evropanů.

11 1
možnosti
JR

J13a54r17a 80R63a46n33k

3. 9. 2015 20:44

Madam, cetla jste kanadske zpravy v originale? Zkuste to! Vite, jak dlouho trva vyrizeni azylu? Pokud ne, prectete si na netu, je toho dost, vyzvedavate Australii a ani neznate jeji imigracni zakony, jsou temer ty same jako kanadske, obe patri do Commonwealth, prekvapuje mne Vase neznalost a to se hrnete do politiky?

1 1
možnosti
AT

Od začátku přívalové vlny uprchlíků utonulo v moři několik tisíc lidí, z toho nemálo dětí. Málokdo uronil slzu, ještě méně lidí o tom sepsalo srdceryvný článek. Až někdo udělal fotografii a připojil emotivní komentář. Pokrytectví jak sviňa.

Většina vám nemilých komentářů tuto smrt nebagatelizuje ani to tomu chlapci nebo rodině nepřeje. Je stejně jako já rozčilena emotivním vydíráním a snahou učinit za smrt uprchlíků zodpovědným evropské vlády.

7 0
možnosti
MLT

To jste si všimnul až teď, že lidé většinu informací přijímají zrakem? A jak má vypadat zpravodajství o takové události, aby to nebylo "citové vydírání"? Neměli ho vyfotit? Nezlobte se, ale jestli si myslíte, že obraz nepatří do zpravodajství a není důležitý pro lidské rozhodování a psychologii, tak jste snad dneska viděl média poprvé. 

Text zrovna u nás na iDnes se mi také příliš nelíbil, ale upřímně řečeno, tolik na něm nezáleželo. A to ta fotka z četníkem z těch agenturních nebolí nejvíc...

4 3
možnosti
IM

Vážený autore, souhlasím s Vámi, že je to tragedie stejná jako tisíce jiných odehrávajících se každý den. Netuším, proč by se lidé měli rozplakat právě nad touto. Zkuste si jinak představit, že se utopí dítě na českém rybníku vedoucímu tábora nebo nepozorným rodičům. Ti se natotata objeví před soudem. Holt za blbost rodičů se platí, a neříkejte mi, že Alyanovi rodiče byli v tak zoufalé situaci, že nemohli v Turecku koupit chlapci za kanadské peníze alespoň plovací vestu. Lze totiž statisticky dokázat, že neblahé konce odpovídají míře rizika. A takhle uvažující lidé asi těžko obohatí společnost, do níž se chtějí dostat. Možná se Vám zdám cynický, nicméně oprostěte se od sentimentu, protože přesně tohle a nic jiného zveřejnění fotografie sledovalo. Rv

18 1
možnosti
MLT

Já vám to klidně řeknu, že ji nemohli koupit. Má to úplně stejnou vypovídací hodnotu jako Vaše tvrzení, že mohli. Oba jsme na místě byli úplně stejnou dobu.

1 2
možnosti
PK

Je to jiste tragedie, bez ohledu na jeho etnicky puvod. 

Divim se ze jsou takove veci nekterymi marginalizovany, jako by byly nase zivoty cennejsi, nez vsech tech migrantu. Pricemz jsou to treba pribuzni tech lidi, kdo tam prave bojuje s islamisty.

1 1
možnosti
JP

Je zajímavé, že se média stejným způsoben nerozohňovávala na tragickým úmrtím muslimské holčičky, když její otec zabránl jejímu zachránění záchranáři... (i když je to informace zhruba 20 let stará)

5 0
možnosti
MLT

Máte evidentně dobrou paměť, že víte, co se psalo před 20 lety.

3 2
možnosti
ZB

Karma.Dobře jste to napsalR^

4 3
možnosti
MK

Před 14 dny se u nás stala obětí automobilové nehody babička, která vezla vnučku, stala se nehoda a z té vnučky zbyly jen nožičky, ručičky a hlavička. Nevím, ale mě se tohle dotklo více

2 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');