Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FS

Není to pravda. Řekl to mnohokrát pan Václav Klaus a já (stejně jako to zdravé jádro modré strany) mu bezmezně věříme, protože se nikdy nemýlil ani v jiných věcech.....(třeba v amnestii atd.).

2 0
možnosti
ZB

Globální změny klimatu nepochybně jsou. V tuto chvíli je to pravděpodobně oteplování. To je asi vše co víme. Důvodů může být spousta a nejspíš jich víc koreluje. 

Jak velké oteplení bude a kde se zastaví, je otázka za biliony. No a nás by mělo zajímat co z případného oteplení vyplývá pro nás. Jak moc je pro nás výhodné nebo nevýhodné a jak se mu přizpůsobit. 

Asi se vyplatí při stavbě nového domu myslet na klimatizaci a není od věci dům podsklepit. Středoevropan na oteplení spíš lehce vydělá, než prodělá. Z mnoha důvodů. 

Takže je tu další otázka, jestli máme pomáhat v boji s touto pro nás nejspíše výhodnou změnou nebo ne? A pak samozřejmě jak a kdy jsou prostředky pro podbný boj vynaloženy smysluplně a kdy už ne. A nakonec jestli má boj u nás nějaký smysl v kontextu s námořní dopravou nebo třeba vývojem v Číně, Indii a třeba té Brazilii.

4 0
možnosti
Foto

Píšete smysluplná doporučení pane Bednář - největším rizikem pro nás je zvyšování hladiny oceánů a prodražení zemědelství, protože dojde k oslabení ekonomik mnoha zemí a svět je dnes propojený natolik, že se nás to určitě dotkne. Přímých dopadů u nás by nemělo být moc, ale vliv na civilizaci jako takovou zatím neumíme odhadnout jinak než "nebude to lehké".

2 0
možnosti
FM

Ano, je to tak, v současné době jsme v periodě zvyšování teploty na Zemi. Proč k tomu dochází nikdo neví a nejsou pro to důkazy - nemáme dostatek informací k vyhodnocení. Velký business je oxid uhličitý, který je nám podáván jako hlavní skleníkový plyn a proto jej nesmíme vypouštět do ovzduší - z tohoto profituje mnoho průmyslových firem. Není to ale pravda, nejvíce ovlivňující skleníkový plyn je vodní pára !!! Oteplování zřejmě nepůjde do nekonečna, při zvýšení koncentrace skleníkových plynů v plynném obalu Země na určitou mez dojde k omezení exogenního ohřevu naší planety a paradoxně nás tak čeká ochlazování.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi, pane Michalica, globální oteplování může vést ke globálnímu ochlazování - tomu se říká "double punch" a není to zrovna pěkná představa. Situace je složitá, důvody jsou nejasné a řešení se zatím nepodařilo ani navrhnout, jen se snažím ve svém článku upozornit na to, že není dobré situaci ignorovat.

0 0
možnosti
DG

Milý autore, strašení je bohužel přesně to, co tahá z lidí peníze.....Podle těch ,,vědců" měly být na slunci v r. 2011 erupce, které následně vyřadí všechny elektrárny světa i el. přístroje a našlo by se dalších podobných blbostí, které lidi straší. Když se totiž člověk bojí, platí a vědí to všichni. Globální oteplování je, ne že bych s tím nesouhlasil, ale rozhodně z toho nebude taková katastrofa, která zasáhne miliardy lidí. Když už, člověk se, stejně jako zvíře, přizpůsobí a třeba zjistíme, že ačkoli jí přehlížíme, jsme stále součástí přírody a té se jednoduše podřídíme. Není však důvod lidi strašit, je to přirozený vývoj země, lidstva, všckého. Zvykněte si.

2 0
možnosti
Foto

Pane Gorčák, snažím se zvyknout si a se strašením to nepřehánět - ale opravu doporučuji projít si co nejvíce zdrojů z obou stran. Globální oteplování probíhá a nevypadá to hezky. Že se přizpůsobíme a přežijeme nepochybuji, ale jde o to jak dobře a s jakými dopady na kvalitu života - to je myslím hlavní debata.

0 0
možnosti
EJ

E69v78a 77J36u90s78t65o46v93á

11. 6. 2014 13:45

Vsichni o tomhle problemu vime, ale malokdo sa jim zabyva... Co autor osobne, krom clanku pro nasi planetu udelal? Jak zije, jak se chova? Ja myslim, ze kdyby kazdy vysel od sebe, mozna by to nebylo tak tragicke, nebot se opravdu bojim, co tady bude za sto let, ne o sebe, ale o svet jako takovy...:-(

0 2
možnosti
Foto

Paní Justová, nevím nakolik má cenu odpovídat - je to takové trochu nefér podezřívat člověka, co o tom píše, že s tím nic nedělá. Snažím se, co to jde, ale je samozřejmě obrovské množství věcí, na které nemám sílu nebo příležitost. Žít plnohodnotně je těžké tak jako tak, v současné kultuře ještě navíc dělat něco pro to, aby člověk po svém živote nezanechal nepořádek, je strašně složité. Z konkrétních kroků, pokud nepočítám samozřejmosti jako snaha nebýt lidem na obtíž a překážkou, nedělat víc problémů než musím, je to snaha především chytře zacházet se svými penězi - zajímat se o to, odkud se berou věci, které kupuji a podporuji, z čeho a kým jsou vyráběné. Co to jen jde se snažím dávat přednost věcem, které jsou vyráběny u nás a jsou vyráběny lidskýma rukama z udržitelných a obnovitelných materiálů. Přijde mi totiž, že tento přístup zároveň obrovským způsobem pomáhá i v jiných oblastech - a kdyby to nakonec s tou planetou a přírodou nebylo tak hrozné, tak tímto přístupem alespoň pomůžu lidem. Základní moje pravidlo je vyhýbat se velkým značkám a firmám, pokud to jde, případně si zjistit co nejvíce o tom, jak daná firma a značka funguje a co dělá nebo nedělá (z co nejvíce zdrojů). Je to samozřejmě na první pohled zybtečná práce navíc, ale věnují se tomu desítky tisíc lidí po celém světě a snaží se tak mít trochu kontrolu nad svým dopadem na společnost z hlediska konzumenta. Není to pevně doufám jen moje naivní snaha vybudovat si nějaký egoistický morální kredit, aby se mi lépe spalo.

3 0
možnosti
JS

Proč pořád někteří jedinci blábolí o globálním oteplování místo o změně klimatu? Klima se mění a měnilo po celou dobu existence planety a vliv člověka na tyto změny je marginální.

9 3
možnosti
JP

nebezpečný názor

2 2
možnosti
KL

podle me globalni oteplovani nikdo nepopira. to je asi jako popirat vliv mesice na prilv a odliv. a clovek ma vliv na oba jevy asi tak stejny.

6 0
možnosti
Foto

U nás je situace lepší, ale například USA a Rusko se potýkají s velkým množstvím těch, kdo globální oteplování celkově odmítají jako hloupost.

0 0
možnosti
TS

Solidně jsem se pobavil, prosím víc článků o "globálním oteplování"

0 1
možnosti
Foto

Pane Strnadel, nejsem si jist zda si děláte srandu z celého článku, nebo jenom z použití termínu globální oteplování. Jste spíše zastáncem používání termínu "klimatická změna", nebo vám celé globální oteplování přijde jako hloupost?

0 0
možnosti

Já osobně v této problematice vidím dvě hlavní fakta (pro mě hlavní)

1) Data byla falšována. Je dost možné že globální oteplování skutečně existuje, ale díky zfalšovaným datům nedokážeme určit jak silné a díky silné loby ani nedokážeme dělat pořádný výzkum co ho způsobuje (jestliže existuje). Je potřeba si uvědomit, že kdyby se globální oteplování ukázalo jako slabé, přišla by o práci spousta lidí a klimatologům by poklesly platy. Cui bono

2) Veškeré předložené strategie o boji s globálním oteplováním jsou bláboly. Na tom se shodnou rozumní zastánci i odpůrci globálního oteplování. Tudíž mi vychází, že pokud se budeme globálním oteplováním zabývat, musíme se zabývat tím jak minimalizovat dopady (tím neříkám že se má přestat chránit příroda)

4 0
možnosti
Foto

1) to je samozřejmě hrůza, z obou stran (odpůrců i zastánců) přišlo mnoho manipulativních zpráv a emocionálně nabitých vyjádření. Jde o to, zda globální oteplování skutečně probíhá a jak je silné - a z mého hlediska, poté co jsem prošel velké množství zdrojů, nejen že probíhá a sílí, ale jde i o velký problém.

2) Souhlasím, prioritou by mělo být minimalizování dopadů a příprava na případné negativní dopady, teprve pak se můžeme bavit o nějakém "řešení", pokud vůbec nějaké existuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 6,87
  • Průměrná čtenost 3964x
_

Seznam rubrik