Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠB

stařec bez moře

2. 7. 2012 12:03
Jednou jsem rozvěsil kolem paseky kde rosly dubáci

cedulky " Zákaz sběru hub. Porost chemicky ošetřen." Tuhle aktivitu Baiera řadím do podobné roviny. Jen je škoda, že to nenapsal o houbách obecně, aby je zošklivil všechny a já jich nacházel víc.

1 0
možnosti
VTG

vladimir.t.gottwald

2. 7. 2012 19:01
Re: Jednou jsem rozvěsil kolem paseky kde rosly dubáci

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

2. 7. 2012 12:00
Já kdysi nesbíral ani "modráky"

Míjeli jsme je, protože za houby jsme pokládali jen hřiby, klouzky, křemenáče, březáky a později strakoše pro dobrou chuť a taky růžovku. Bída naučila Dalibora housti a nás sbírat tuhle chamraď. Je to nějaké divné, ale co jsme zlepšili životní prostředí, houby ubyly.

0 0
možnosti
AJ

astrudina

2. 7. 2012 11:59
No, ono to patří do strategie otrávit lidem vše!

Napřed se celá léta pokoušely různé zelené spolky a média otrávit český houbařský zápal informacemi o nebezpečí konzumace hub po havárii v Černobylu - to u lidí nezabralo, tak se nyní vyhrabal nějaký svéráz s nedohubem a jeho informace vysílali ve veřejnoprávním rádiu! Šíří se to po netu, e-maily jako hoax (dostala jsem to už z pěti stran).

Jako by se někdo snažil vzít lidem vše, co mají rádi, viz před pár lety sbírání borůvek a možnost nákazy liščí vzteklinou. Do nedávna se v letních táborech děti (v místech, kde borůvky rostly) posílaly do lesa sbírat, a pak jim kuchařky upekly borůvkové koláče nebo uvařily borůvkové knedlíky. To je nyní zakázané kvůli možnosti nákazy...;-O

A co příjde příště?

Nezačne se v lese vyskytovat nějaký pavouk, který způsobuje: 1. šílenství, 2. ochrnutí, 3. další nemoci si vyberte dle libosti? Aby lidé přestali chodit do lesa chodit úplně? To je skutečný cíl?

2 0
možnosti
ZH

Zani

2. 7. 2012 16:41
Re: No, ono to patří do strategie otrávit lidem vše!

No přece pavouk č.1. už tu je, evidentně kousnul toho Baiera. 2x;-D

1 0
možnosti
VTG

vladimir.t.gottwald

2. 7. 2012 10:57
Kdybych nebyl línej,

vyrazil bych si někam ostentativně na babky a ostentativně je sežral (jakkoli tedy znám houby chutnější). Ale línej jsem, tak aspoň ostetnativně karmuju!

;o)

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

2. 7. 2012 11:31
Re: Kdybych nebyl línej,

Já ostentativně děkuju ;-)

0 0
možnosti
VK

VLAKR

2. 7. 2012 9:39
"Babky" sbírám víceméně jen v časech houbařské nouze

a pokud rostou kvalitnější houby, ponechávám je bez povšimnutí.

Starší babky bývají buď plesnivé nebo červivé, takže vybírám ty mladší aspoň trochu pevnější. Ve směsi do polévky nebo smaženice jsou babky chutné, ale na sušení se moc nehodí.

0 0
možnosti
TT

žepré

2. 7. 2012 12:49
Re:

Na sušení nebo nakládání ne, ale do směsí stylu praženica patří co nejširší paleta druhů!

1 1
možnosti
FH

Bouše

2. 7. 2012 9:13
Já "babky" sbírám právě pro jejich vůni a konzistenci.

Bez nich není houbová polévka to pravé ořechové. Plísně neřeším, protože jde vyloženě o sezónní jídlo, které jím párkrát za rok.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

2. 7. 2012 9:18
Re: Já

Jo, to je možné, ale mně ta houba vyloženě smrdí ;-)

0 0
možnosti
MB

buxus

2. 7. 2012 8:47
Jen dvě poznámky.

Některé potraviny napadené plísněmi skutečně mohou znamenat velké riziko, např. ty, které jsou kontaminovány produktem plísní - aflatoxiny. Ovšem to je prokázaná skutečnost - souhlasím s vámi, že informace (zvláště ne ty poplašné) nelze jen tak tahat z klobouku jako králíky.

Možná, že jste na dotyčného znalce hub příliš příkrý, jak to ostatně bývá ve všech vědeckých disciplínách, plete-li se jim  (polo)laik do oboru. Je otázkou jakým způsobem si bulvár takto podanou informaci dotvoří.

Mne jednou dostal bulvární přístup taky. To ještě existovali kameloti a já si koupil noviny po výkřiku kamelota: "Letecké neštěstí u Čerčan". Na třetí straně novin jsem pak našel zprávu, že se práškovacímu letadlu při přistání na improvizovaném lezišti poškodilo kolečko o krtinu s výslednou škodou 500 Kč.

Tímhle stylem prostě bulvár pracuje - s tím nic nenaděláte.

2 0
možnosti
JB

Jan Borovička

2. 7. 2012 8:56
Re: Jen dvě poznámky.

Problém je v tom, že J. Baier - znám ho osobně od roku 1995 - se prostě zbláznil... My to o něm, víme, média ještě ne. Bulvár neověřuje informace, tohle je výsledek. Jde jen o to zamezit dalšímu šíření této zprávy :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.