Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

TrueRobos

4. 6. 2011 16:23
Tak a tak

V některých jazycích chybí pády, jinde tykání, vykání a onikání. Moje přítelkyně je Slovenka a ve slovenčině (ne "slovenštině"!) chybí pátý pád "oslovujeme, voláme". Ona místo pátého používá stále první pád, protože si prostě nezvykla. Mám ji za to očerňovat a kritizovat? Nezapomínejme prosím, že čeština je jeden z nesložitějších a nejflexibilnějších světových jazyků a "tykání" Vietnamců je zanedbatelné vedle toho, že většina lidí ani nerozezná vietnamštinu od mandarinštiny. :-/ Já oceňuji, že se imigranti snaží pochopit jazyk, který nepatří vůbec k jejich systému a je velmi složitý a kritizovat je za to nebudu.

0 0
možnosti
MP

Vrah

4. 6. 2011 16:26
Re: Tak a tak

Problém není v tom, že by Vietnamci špatně chápali češtinu, ale že hulváti tykají Vietnamcům, protože se cítí nadřazení.

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

4. 6. 2011 16:09
Má vlastní zkušenost

Mně se stalo v Itálii něco podobného. Bylo mi 46 (nyní je mi 51) a zastavil jsem přibližně padesátiletého nebo pětapadesátiletého člověka, abych se ho zeptal na cestu. Už když jsem se k němu blížil, bylo vidět, že se ho chci na něco zeptat, a tak se mě předem zeptal: "Che cosa desidera?" (Co si přejete?), tedy tou formou, která odpovídá našemu vykání. Když jsem se ho zeptal na cestu a z mého přízvuku poznal, že jsem cizinec, byl i nadále velice ochotný, pokud jde o odpověď na mou otázku. Cestu k nádraží mi vysvětlil naprosto správně i s úsměvem, ,ale už mi při tom tykal. Kdybych mluvil italským přízvukem, asi by pokračovat v tom oslovování, které odpovídá našemu vykání (tedy zájmeno Lei + třetí osoba jednotného čísla).

0 0
možnosti
VPB

Jadyk

4. 6. 2011 15:04
Prostá

reciprocita....

Ťet za tista pade? ;-)

0 0
možnosti
L

Livrak7

4. 6. 2011 15:04
:-)

Zažívám dnes a denně, jak u nás cikáni tykají Vietnamcům a Vietnamci jim vykají.

0 0
možnosti
MP

ztrewq

4. 6. 2011 18:44
Re: :-) :-) :-)

za socíka kolega priniesol z pardubíc postreh - vietnamec rozlišoval bielych a čiernych čechov: biely "furt dělej, dělej", čierny: "poseď si, km sa náhliš" !

rozdielnosť jazykov nepostrehol, iba farbu. bol ten vietnamec rasista?

0 0
možnosti
PK

repanak

4. 6. 2011 15:03
S článkem v podstatě souhlas,

ale velká část viny je na "hostitelských" zemích. Německo nebylo v pozici bývalé koloniální Francie, ale natáhlo do Německa miliony imigrantů na podřadnou práci také z toho důvodu, že se bílým Němcům nechtělo tyto práce dělat. Nejen proto, že došlo k válečným ztrátám na jejich obyvatelstvu. A vždy najdete řadu ochotných právníků apod., kteří na tomto jevu vydělávají, i když sami mohou mít na jeho "užitečnost" jiný názor. Ale prachy nesmrdí. Dále "rozumní" Němci říkají - 1. turecká vlna nebyla špatná, většinou makali, ale dalším generacím vyrostlým v opravdovém kapitalismu už práce zdaleka tolik nevoní. Viz Kolín, Berlín ...

0 0
možnosti
ZJ

annalucie

4. 6. 2011 14:35
to není rasismus,ale nevychovanost a blbost

já to zažila, jak jeden náš soused se takhle choval k ukrajincovi

0 0
možnosti
TM

Táta medvěd

4. 6. 2011 13:54
V podstatě souhlas

Jen bych dodal, že na nacionalismu není nic špatného. Jinak karma.

0 0
možnosti
S

sampis

4. 6. 2011 14:17
Re: V podstatě souhlas

Myslíš ten Bismarkův vynález?

0 0
možnosti
B

basniklidu

4. 6. 2011 12:57
Jeste bych dodal ...

nyni bydlim v zemi kde se jako v kazde anglicky mluvici zemi v podstate "nucene" vyka ... oni neosobni pristup nahrazuji osobnejsi tim, ze vam vsude i na uradech rikaji krestnim jmenem a je to velice prijemne a osobni. I v pracivemu sefofi rikate krestnim jmenem, i kolegum at je jym kolik chce let. ... nazyvani lidi prijmenim mi uz prijde hodne neosobni a spolecnost rozdelujici a v podstate i vykani samotne take.

0 0
možnosti
K

Kozel_

4. 6. 2011 13:06
Re: Jeste bych dodal ...

Země, které v jazyce nemají vykání, tam není problém. Problém je, že tam, kde existuje tykání a vykání, tak tykání je vysoce příznakovou formou komunikace. Tyká se v rodině, ale taky se tykalo nevolníkům (v podstatě volnější forma otroků). Tykání znamená buď důvěrný vztah, nebo značnou podřízenost. Vykání znamená odstup a úctu.

Mluví se někdy o familiérním oslovování - myslí se tím oslovení dědo, babi např. v nemocnici sestry cizímu člověku, pacientovi. Tykání je něco podobného, kde nejde o skutečně blízký vztah, je velmi neuctivé.

Oslovování kř. jménem ostatní vnímám v angličtině jak něco zcela jiného. Ale párkrát jsem se setkal s tím, že to vadilo. Na mé oslovení hello, hi - byla odpověď good morning, good afternoon - od staršího člověka, který dával jasně najevo, že si bližší formu nepřeje, podobně na oslovení kř. jménem bylo oslovení Mr. ... . Já nemám anglický či americký jazykově-kulturní cit, ale připadá mi, že oslovování kř. jménem zdaleka není totéž, co české tykání.

0 0
možnosti
B

basniklidu

4. 6. 2011 12:51
Perfektni clanek a naprosty souhlas ...

no, mozna bych jenom dodal, ze nektere "kulturni skupiny" jako muslimove se podle mne nechteji zaclenit at uz je spolecnost pozitivne diskriminuje nebo ne. Islam je neco jako nacizmus a mel by byt postaven mimo zakon ponevadz porusuje zapadoevropske demokraticke hodnoty mnoha vecmi nejen podrazdnou ulohou zen. Zastavme islamizaci!!!!!!!!

0 0
možnosti
K

Kozel_

4. 6. 2011 12:43
Máte pravdu, tykání je nešvar

Pamatuji dobu socialismu pád komunismu mě zastihl jako třicátníka. Mladý, ale už ne zas tolik mladý. Tehdy bylo tykání starších mladším jaksi zcela samozřejmé. Asi podle té zásady, zdravíme se čest práci, říkáme si soudruhu a tykáme si. Těm zasloužilejším soudruhům se pochopitelně vykalo ale oni každému tykali. To tykání vydrželo dosti dlouho, až jako padesátník můžu říci, že teď už tyká málokdo. Myslím na potkání, cizí člověk.

V řadě firem v rámci tzv. firemní kultury se často zavádí povinné tykání. Nebo leckdy po těch starších se různě vynucuje, aby těm mladším to tykání nabídli. Za bolševika jsme si mladší tykali, ale někdo pod 30 či těsně nad rozhodně netykal padesátníkům. Pokud tu tykání bylo, tak spíš jednosměrně, ti starší mladším. Vůči padesátiletým a výš jsem neměl pocit, že si tito drží nemístný odstup, pokud jsme si vykali. 20 let rozdíl bývala jedna generace, ti lidé uvažují už každý jinak, což platí i dnes. I dnes ani ti mladší nebudou vnímat někoho staršího o 20 a víc let

0 0
možnosti
K

Kozel_

4. 6. 2011 12:50
Re: Máte pravdu, tykání je nešvar

jako vrstevníka, s kterým mají podobné pohledy na svět, podobné problémy atd. Můj názor prostě je, že tykání s lidmi, s kterými mám nějak blíž. Jinak zdvořilost, ale určitý odstup. V dospělém věku to je zcela na místě, u lidí pod 30 beru jako běžné, že si zcela přirozeně mezi sebou tykají, např. kolegové v práci, a vykání by vnímali jako značně nepřirozené. V 50 je ale člověk ze škol už přeci jen déle, setrvačnost z dětství či fakulty mezi studenty už nefunguje.

Dnešní tykací firemní kultury jsou jen přebarvené komunistické (svazácké, roh-ácké) zásady, zejména pokud jde o tykání. O tom článek nebyl. Jenže pokud někdo tyká jaksi snáze Čechům, pak stejně tak snadno tyká cizinci. Např. všem černochům, Vietnamcům apod. Já těm lidem ze zásady vykám, jsou-li dospělí. Stejně jako vykám mladým českým lidem. Netykám ani bezdomovcům, pokud oni nezačnou samozřejmě tykat (všiml jsem si, že bezdomovci leckdy tykají i strážníkům či policistům). Zkrátka, tykají cizím jen nevychovaní tupci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2881x
introvert a pesimista-)