Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ME

mahynka

19. 3. 2009 20:09
Díky

Díky za skvělý článek, o domácích porodech jsem četla dost. Některé jsou opravdu nádherné a nemůžou se z daleka vyrovnat těm nemocničním. Sama jsem měla poměrně rychlý a beproblémový porod ve fakultní nemocnici, nemůžu si stěžovat ani na přístup personálu pokud hovořím o porodu, bohužel co se poporodní péče týká, to bylo mizerné. Opravdu nechápu agresi pacientek v případě vyšetření dítěte :-( Nicméně sama bych se necítila na to rodit doma. Myslím, že to, že se žena rozhodne rodit doma potřebuje také notnou dávku sebedůvěry a víry v sama sebe a to já v tomto případě nemám.  

0 0
možnosti
KE

Pan Navratil

20. 3. 2009 7:56
Re: Díky

Na agresivitě matek není nic zvláštního, zkuste sebrat čerstvě narozeného potomka medvědici.:-)

0 0
možnosti
AH

nyny.

19. 3. 2009 16:09
možná jsem extrémně zbabělá či co

nechť si každý rodí kde chce, porod bez možnosti zásahu v případě neočekávaných okolností považuji za hazard s životem dítěte a absolutní bezohlednost matky k jejím blízkým.Nechť mi má takto mrtvá kamarádka promine.Ale když si já vzpomenu na porod, no netušila jsem, co mne čeká, takže představa, že to nestihnu do porodnice ( a skoro taky ne) byla děsná.V zásadě jsem tedy neměla ani pomyšlení přemýšlet, jak se kdo chová a jaké kde prostředí. Takže já nevěřím těm blábolům o prostředí, nevěřím, že to někdo až na malé procento žen, které rodí, že o tom ani nevědí, vůbec vnímá. Každá má co dělat sama se sebou. Považuji to za módu, ale na druhou stranu je to uklidňující možnost pro ženy, které mají daleký dojezd do nemocnice či záchranky.Takže všechno špatný k něčemu dobrý.

0 0
možnosti
B

B-ellana

19. 3. 2009 16:16
Re: možná jsem extrémně zbabělá či co

Nyny, ale přece je něco jiného, když doma málem porodí vyplašená rodička, která domácí porod opravdu neplánovala, a je hrůzou bez sebe, že by to nestihla do špitálu, a když doma rodička porodí v klidu plánovaně.

Já si teda v celkem měla čas všímat prostředí v porodnici (aby ne, rodila jsem dva dny, času bylo hafo) i doma (vlastní vana byla věru fajn).

A co se týče hazardu ... je podle vás napříkald hazardem rodit v malé porodnici, která nemá to samé vybavení co třeba velká fakultní porodnice? Je pro vás hazardem rodit s neznámým personálem u porodu? Hazard může být vnímán různě. V diskusi o domácích porodech bychom se měli přidržet faktů. Fakta praví že pro nízkorizikovou rodičku je porod doma stejně bezpečný jako porod v porodnici.

0 0
možnosti
R

roddie

19. 3. 2009 15:50
Nenechat se vyšetřit

lékařem po komplikovaném domácím porodu je buď projevem hodně nízkého IQ nebo psychické poruchy.

0 0
možnosti
MR

Martina 77

19. 3. 2009 15:24
Velice hezký objektivní článek

Má dcerka se narodila v porodnici ve Vrchlabí, mohli jsme být s manželem celou dobu spolu na pokoji, potom i s miminkem. Zdravotnická pomoc byla zaručena, personál respektoval naše přání. Sama doma bych rodit nechtěla, ale v místě bydliště jsem nenašla porodnici, kde bych "chtěla" rodit. Proto jsme tenkrát jeli do Vrchlabí. Stálo to za to.

0 0
možnosti
D

deepwell

19. 3. 2009 13:50
"Nevím o žádném zdravotníkovi,

který by na sebe chtěl vzít to riziko a své vlastní dítě si porodil doma."

A tohle jeden z těch důvodů, proč jsem radila si nejdřív něco přečíst a zjistit, než začnu psát.

To, že vy o žádném nevíte neznamená, že takoví neexistujou ;-€

Já například jednoho znám osobně a velmi důvěrně od narození! :-P

J.

0 0
možnosti
Z

Zubr007

19. 3. 2009 13:53
Re: "Nevím o žádném zdravotníkovi,

Taky nenapsal, že neexstují? Vy opravdu nejste schopná pochopit psaný text. 8-o

0 0
možnosti
MS

Martin Soušek

19. 3. 2009 13:30
porovnání porodu v Podolí a na Novém Zélandu

Kamarád je teď na Novém Zélandu (asi tam zůstane) a jeho žena popisuje, jak se rodí tam, v porovnání s jejím porodem v Podolí. Kéž by tak tak fungovalo i tady, pak by doma chtěl asi rodit málokdo. Čtěte zde: http://kiwi.logix.cz/index.php/2006/10/08/mame_oskara

Domnívám se, že právě extrémní názory lékařů proti domácím porodům vystavují děti vysokému riziku. Kdo chce rodit doma, je totiž považován za vyvrhele. A pak si to odskáčou chudáci záchranáři...

0 0
možnosti
C

culka

19. 3. 2009 14:57
Re: porovnání porodu v Podolí a na Novém Zélandu

Milý Martine, naši kamarádi si na Novém Zélandu přivezli z porodnice jen první dvě ze šesti dětí, takže ani v tom se asi jednoznačná odpověď nenajde.

0 0
možnosti
D

deepwell

19. 3. 2009 12:54
Co takhle

si něco o porodu doma přečíst a dozvědět než o tom začnu psát?

Vzhledem k tomu, že takových marných diskuzí mám za sebou už dost, tak pro případné skutečné zájemce o téma jen odkazuji

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=110872

J.

0 0
možnosti
M

mischplysch

19. 3. 2009 12:56
Re: Co takhle

Hodně informací o porodech doma, zajímavých diskuzí je i na serveru rodina.

0 0
možnosti
S

Sisy

19. 3. 2009 12:41
Nezodpovědnost

Některý ženský jsou strašně nezodpovědný, nedovolila bych si rodit doma, když i jen tuším, jaký komplikace by mohly nastat. Když se matka chová nezodpovědně k dítěti už v den porodu, jak se pak k němu bude chovat celý další život?

0 0
možnosti
M

mischplysch

19. 3. 2009 12:54
Re: Nezodpovědnost

No jo, třeba Holandsko je plný takových nezodpovědných matek;-D

Je dobré si nejdřív zjistit nějaké informace, pročíst statistiky, informovat se o porodnických systémech jiných zemí a pak teprve něco hlásat o zodpovědnosti.

0 0
možnosti
M

mischplysch

19. 3. 2009 12:35
porody doma

Zajímavý článek....

Domácí porody jsou běžnou součástí zdravotnických systémů v záp. Evropě. Možná by se i čeští politici a zdravotníci měli smířit s tím, že jsme demokratická země a ženy by měly mít možnost volby stejně tak jako jinde. Nakonec doma bude rodit jen velmi malé procento žen, žádná masovka u nác nehrozí.

Podle mě jsme pořád ještě postkomunistickou zemí, kde vám stát chce kecat i do toho, kde budete rodit. Nakonec tím že domácí porody nejsou zcela akceptované, chybí legislativa, přesně stanovené podmínky atd, tak tím stát zvyšuje rizikovost domácích porodů.

A opravdu nejde jen o pěkné prostředí a milý personál. Porody v českých porodnicích jsou často medicínsky vedené, mnohdy chybí možnost přirozeného porodu bez zásahů (100% jistotu jste měli jen ve Vrchlabí a to už taky není pravda) a slušné chování personálu je opravdová ruská ruleta, záleží na koho zrovna narazíte.

České porodnictví zamrzlo někde v minulém století, i když se to stále zlepšuje.

0 0
možnosti
KK

Karel K.

19. 3. 2009 11:54
Hezky napsané

Pane Bradna,

tedy kdybyste nebyl záchranářem, mohl byste být z fleku spisovatelem. Píšete velice čtivě a z pozice čtenáře hltám Vaše texty jedním dechem.

Škoda, že nepíšete častěji - už jsem měl po Vašich příbězích absťák :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10362x
Je mi sedmatřicet, vzděláním jsem všeobecná sestra a zdravotnický záchranář. Později jsem vystudoval zdravotnický management. Pracuji patnáctým rokem v intenzivní péči a urgentní medicíně, nejdřív jako sestra na JIP na Homolce, pak u záchranky, v Newcastlu ve Walk-in Centre jako Nurse Practitioner, po návratu domů zase u záchranky a ve vlastní firmě Life Support.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy