Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

pidla

17. 9. 2008 16:11
Karma

R^

0 0
možnosti
PC

georgesco

17. 9. 2008 16:10
jo

Máte pravdu pane Streite. Působí to na mě úplně stejně.

0 0
možnosti
FB

paltt

17. 9. 2008 16:02
To je najednou vlastnecu

Zajimavy clanek, a jeste zajimavejsi diskuze. To se nam najednou »vyrojilo« vlastencu, ze?

A jak je potom mozne, ze "stav veci Ceskych" je v takovem bidnem stavu. Ze Ceska Republika spise prekonala Sekoruv Kocourkov, ze lide si nechaji kalet od zlodeju a lumpu na hlavu. A kdyz se nejakemu sicakovi {zejmena v politice} povede obvzlast zdarily kousek, jeste mu zatleskaji - a hlavne daji hlasy v dalsich volbach.

Ziji v cizine leta. Mam zde svoji praxi a pro me je to zde spise jiz domov. Pro moje deti, zcela urcite.

A setkani s Cechem kdesi v zahranici? Jsem rad, ze je nemusim potkavat casteji. Nemohu rici, ze bych na svoje krajany Cechy mohl byt vzdy hrdy. Ostatne na co mam byt hrdy? Na prirodu? Na stare pamatky? Na to jak nic poradne nefunguje a system je mocipany rizen k rozkladu?

Myslim, ze dobre se da zit i jinde, neni treba oblbovat lidi. Dejte jim moznost, at si vyberou z vlastenectvi co chteji a at take ziji take kde chteji. Ostatne Bata, si take vybral a nezije natrvalo v CR.

0 0
možnosti
JK

JamesFKirk

17. 9. 2008 15:49
Ano i ne

Jak to říci. Můj osobní názor je, že v každém národě jsou lidé dobří, i lidé zlí/špatní (atd). Na jednu stranu jsem hrdý na to, že jsem Čech (byť jsem i Moravák - tyto dvě věci navzájem, světe vnější i vnitřní div se, nekolidují), na stranu druhou, občas se divím tomu, co je další jiný Čech schopný vyplodit. Jsme národ jako každý druhý, v něčem lepší, v něčem horší. Ani jeden extrém dle mého názoru není pravda. Nelze jít směrem "nic než národ", už proto, že venku je toho dobrého dost, ale stejně tak nelze kroutit hlavou na čímkoliv českým, protože tady je toho dobrého dost taky. Češi toho leccos zvládnou (už proto podporuju Olympiádu u nás), byť někdy potřebují pomoct (kdo ne). A takhle bych mohl do nekonečna...

0 0
možnosti
RB

erben3

17. 9. 2008 14:59
.

Veliká, převeliká karma, pane Streite. K tomu není co dodat.R^

0 0
možnosti
RM

Trent-R

17. 9. 2008 14:49
...

Národ je umělá konstrukce, nestojící na žádných konkrétních faktech, a proto je potenciálně nebezpečná. Na jejím základě se pak vytváří vrstva nacionalismu, jejíž vztah ke státu a vlasti je v podstatě nulový. Jediné o co nacionalismu jde, je "třídění obyvatel na základě etnicity či nábož. vyznání.Naproti tomu vlastenectví je čistým vztahem ke státu, k jeho institucím, kultuře a zejména jazyku, bez ohledu na to jakého původu jsou lidé, kteří tyto hodnoty přijali. Jsem vlastenec, ale nacionalismus neuznávám a odsuzuji.

0 0
možnosti
E

EWCZ+

17. 9. 2008 15:59
Re: ...

Aha. Takze podle vas tu kulturu a jazyk vytvoril nejaky stat, zadne etnikum...no to jsou mi tedy novinky...

0 0
možnosti
RS

Zly_Soused

17. 9. 2008 14:40
Já si tuhle sounáležitost

vždycky silně uvědomím, když potkám čecha někde daleko v cizině. Je to takový zvláštní pocit, jako bych potkal příbuzného.

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

17. 9. 2008 14:56
Re: Já si tuhle sounáležitost

já si ve většině případů dávám pozor, aby mě s ním někdo náhodou nespojoval...

0 0
možnosti
MM

myskamiki

17. 9. 2008 14:28
s tim

jazykem mam obdobny nazor. Take si myslim, ze tam je urcity vztah.

0 0
možnosti
JM

Hucul

17. 9. 2008 14:39
Re: s tim

Na druhou stranu pak ale mate chude casti Indie, kde je bezne umet aspon tri ruzne mistni jazyky plus anglictinu, ale ti lide se tam nedokazou vyhrabat z naproste bidy a vubec se jevi dost neschopne...

0 0
možnosti
EE

engels

17. 9. 2008 14:16
7

dobrej clanek, havel je senilni mstivej dedek

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

17. 9. 2008 13:51
Vidím to jinak

"nevedl k lásce k vlasti"; "padli za vlast". Ach jo, Fakt necítíte jak to smrdí?

A srovnávat lásku k rodičům s láskou k "vlasti"  mně také nepřijde jako dobrý nápad.

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

17. 9. 2008 14:59
Re: Vidím to jinak

o takovou vlast, kvůli které bych musela zemřít, snad ani nestojím. radši si vyberu nějakou, kde se mi bude dobře žít.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...