Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Semper2

2. 5. 2008 18:12
I díky ateismu ČR skanzenem komunismu

ČR ostrůvkem zdravého rozumu ? A nejsme spíš ostrůvkem komunistické a postkomunistické idiocie ?

K článku, který je spatlaninou postmoderních "pravd" škoda slov. Téměř identické výplody tiskla v době normalizace Tribuna - "časopis pro ideologickou práci" vydávaný ÚV KSČ. Nebyl jste p. Streite v té době redakčním elévem tamtéž ?;-D

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

2. 5. 2008 18:15
Re: I díky ateismu ČR skanzenem komunismu

vzdyt komunismus a krestanstvi jsou si velmi podobne totalitarske ideologie

neni nahodou ze krestanska strana 40 let podporovala komunismus svym pusobenim v Narodni fronte

0 0
možnosti
P

pimlico

2. 5. 2008 17:04
Vzhledem k tomu, ...

... ze je v Cesku tolik ateistu, ty myslenky asi zase tak nebezpecne nejsou. Copak ze vas tak rozdurdily ?

0 0
možnosti
JV

klv

2. 5. 2008 17:22
Re: Vzhledem k tomu, ...

jednoduché povahy vždy dráždí to, čemu nerozumí

0 0
možnosti
PK

Paul Kreuz

2. 5. 2008 16:52
Nedejte se oblbovat ...

Se zájmem jsem si přečetl článek , vzhledem k jeho námětu. Musím ale konstatovat, že autor míchá dohromady teismus, panteismus, deismus i postmoderní mišmaš okultismu, aniž by se snažil rozlišit mezi těmito jednotlivými směry. Jeho rozdělení jde po lajně: my (správní)ateisté - oni (pomýlení) věřící. Toto rozdělení má ale jeden /alespoň v mých očích) velký problém. Jde v přímé tradici marxistického vidění světa. Nu a nedá se o marxismu říci, že by jako filozofický společenský směr zaznamenal ve své praktické aplikaci úspěchy. Spíš tomu bylo krutě naopak - jak dosvědčíme my, kteří jsme to museli prožívat na vlastní kůži.

Ovšem naprosto mě dostala věta, že "jsme uprostřed Evropy v tomto směru takovým malým ostrůvkem zdravého rozumu". . . to je špatný vtip!!! Copak naše společenská situace svědčí o tom, že bychom byli nějakým ostrůvkem zdravého rozumu /korupce, tunelování atp./

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

2. 5. 2008 16:55
Re: Nedejte se oblbovat ...

mno kdyz se rekne korupce, asi si kazdy vybavi na prvnim miste jsiteho krestanskeho politika, ze? :))

to s virou ci ateismem opravdu nesouvisi :)

ale zajed si do polska a rad se do toho ostruvku rozumu vratis :)

0 0
možnosti
TL

lycka.tomas

2. 5. 2008 16:21
Závěrem.

Pokud postavení Boha v očích věřícího bude ohroženo vědeckým výkladem, který se ještě ve své celistvosti není, bude muset razantněji a více dogmatický trvat na svých principech. Proto dané úvahy, jenž se prolínají v žabo-myší pře, nijak nezajímají.

0 0
možnosti
TL

lycka.tomas

2. 5. 2008 16:24
Re: Závěrem.

op: "se" tam nepatří :-)

0 0
možnosti
NB

j@ck

2. 5. 2008 15:36
-

"Nejkrásnější a nejhlubší pocit jaký může člověk zažít je poznat tajemno. To je základním principem náboženství, stejně tak jako veškerého seriózního úsilí v umění a ve vědě. Ten, kdo tento pocit nikdy nezakusil mi připadá pokud né mrtvý, pak přinejmenším slepý. Znamená to pociťovat, že za vším co lze zažít je cosi, co naše mysl není schopna zachytit a jehož krásu a subtilnost vnímáme jen nepřímo. To je víra, v tom smyslu jsem tedy věřící, stačí mi, když mohu žasnout nad těmito tajemstvími a pokorně se pokoušet postihnout svou myslí pouhý obraz vznešené stavby všeho, co existuje."

Albert Einstein

0 0
možnosti
NB

j@ck

2. 5. 2008 15:41
Re: -

Nanestesti se radite k tem, ktere bych nazval militantnimi ateisty. Na kazdy z tech vasich bodu bych potreboval vic prostoru nez je zde. Ale jak rekl Einstein, pokud mysterium reality necitite, tak jste mrtvy nebo slepy, a je vas treba spis litovat nez se s vami prit (coz by stejne nikam nevedlo)

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

2. 5. 2008 15:25
to je fantastické,

jak se k otázkám víry fundovaně vyjadřují nevěřící.

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

2. 5. 2008 15:31
Re: to je fantastické,

a coz teprve kdyz se verici vyjadruji k otazkam neviry :)

0 0
možnosti
A

atsietA

2. 5. 2008 14:25
neexistence

Vážně nelze dokázat neexistenci něčeho? S "pojmy" jako je Bůh je podle mě spíš problém v tom, že většina věřících se zuby nehty brání je definovat. Tím je "uchrání" před útokem zdravého rozumu - když nevím, o čem je řeč, těžko můžu dokázat existenci či neexistenci toho...

0 0
možnosti
RB

Zorrrrrro

2. 5. 2008 15:12
Re: neexistence

Ano, mate pravdu, vetsina vericich se brani presne definici pojmu "Buh" - a maji pro to dobre duvody - onen "jasne definovany Buh" by totiz (alespon v chapani krestanu, zidu a moslimu) nebyl Bohem, ale modlou, manipulovatelnym buzkem... To, co vy chapete jako minus, chapeme my verici jako plus:-) Ale pozor - tady nejde o to, chranit Boha pred rozumovym uvazovanim (to by znelo smesne hledic na dejiny filozofie a teologie), ale pred manipulovatelností!  Existence Boha holt neni jako existence stolu, neda se na nej sahnout, neda se zmerit... Je spise jako existence "lasky" - zkuste "zadefinovat" lasku a zacnete koktat anebo psat poezii...:-)

0 0
možnosti
A

atsietA

2. 5. 2008 14:17
osobní prospěch

Souhlas, jen se mi zdálo, že poněkud znevažujete sledování osobního prospěchu. Možná je to jen moje chybná interpretace...

0 0
možnosti
JV

klv

2. 5. 2008 13:43
proč nenapíšete prostě

nenávidím věřící,protože nejsem schopen pochopit co to vlastně víra je.

bylo by to jednodušší než vaše poněkud zmatené konstrukce založené na příručkách mladého pionýra a Vávrových filmech

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

2. 5. 2008 13:51
Re: proč nenapíšete prostě

stejne hloupa reakce, jako by bylo napsat pod clanek kritizujici komunismus:

"nenávidím komunisty,protože nejsem schopen pochopit co to vlastně komunismus je."

0 0
možnosti
RB

Zorrrrrro

2. 5. 2008 13:10
Pane Streite

Mluvite o tom, ze "fanatická a organizovaná verbální agresivita mnoha věřících" v reakcich na vase clanky je odsouzenihodna .Uprimne receno, vidim to spise naopak - agresivni utok proti vsem vericim je zde veden z vasi strany . To vse navic bez hlubsich znalosti viry, filosofie a teologie. Samozrejme, nikdo vam pouze na zaklade vaseho nedostatecneho vzdelani v techto zalezitostech nemuze zakazovat kritiku viry, cirkve a teologie. Presto bych vas ale rad poprosil - drive nez zase neco napisete, prostudujte si literaturu, promluvte si s odborniky a moudrymi prateli, a teprve pak piste. Jinak totiz kritizujete ne viru, krestanstvi a teologii, ale jejich pokroucenou parodii, parodii, kterou jste si vy sam ve sve hlave stvoril, a ve ktere vetsina vericich nerozpoznava to, cemu veri. Chapu, ze do takove ubohe parodie se snadno strefuje, ale mate tohle zapotrebi?

0 0
možnosti
DS

Streit

2. 5. 2008 13:32
Re: Pane Streite

Neměljsem na mysli ani tak předchozí článek, ale třeba na scinceworldu mě málem upalovali. Nakonec přehltili server a článek je nedostupný. Snad to byla jen opravdu havárie, která se od té doby neopakovala.

0 0
možnosti