Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Humor občanů vypsaný na volebních účtech kandidátů

Po několika minulých aférách s politickými účty jsem si udělala internetový výlet po účtech volebních kandidátů a vybrala položky, zejména z hlediska humoru či švejkovství lidu českého... Na druhou stranu, když se podívám, kolik podnikatelů a soukromých organizací jsou ochotny platit statisíce až miliony za volby, a zejména jak vysoké částky jsou ochotni kandidáti vyhodit za kampaň na Facebooku, na billboardech a za letáky do schránek, tak je člověku líto těch peněz při představě, co by takové částky dokázaly uhradit v léčbě, ve vzdělávaní, či v pomoci postiženým. Z tohoto hlediska si vážím málorozpočtových kampaní ostatních kandidátů, věřte mi...

Nyní ale ke vzkazům na účtech. Nejzajímavější jsou rozhodně účty pana Fischera, Zemana, Schwarzenberga a Sobotky, které zde uvádím. Pan Dienstbier měl účet bez vzkazů občanů, jediná pro občana zajímavá položka je dar 9 400 000 Kč od ČSSD. Pěkná sumička, díky které účet není vlastně moc transparentní, protože nevíme, z čeho byla předtím tak velká částka na účtu ČSSD poskládána. U ostatních jsem nenašla buď žádné vzkazy od občanů, nebo je tam opravdu jen pár řádných položek díky skromné prezidentské kampani. A přesto kandidáti i s malými částkami jsou velmi populární. Je zajímavé, že to jde i bez desetimilionových kont, že?

 

Občané ještě na podzim chtěli tzv. vyluxovat účet pana Fischera tím, že by posílali haléřové položky a jemu by za každou přijatou platbu bylo odejmuto z účtu 7 Kč. Což je nereálné, protože na základě dohody je placeno vše paušálem, nezávisle na počtu přijatých položek. Není to nic neobvyklé, má to kdekdo i na svém osobním účtu. Nicméně účet pana Fischera je nejvíce protkán malými položkami a vzkazy od občanů. Někdy i vytrvalých občanů s více položkami :-) Narážky na jeho minulost, ale i na minulost darujícich - například komunista Jara - antikomunista Jaroslav. A nebo níže citát pana Fischera převedený na citát doktora Mengeleho - u položky 6,66 Kč. Překvapily mne vysoké částky za facebook u pana Fischera a pobavila položka za zahřívací polštářky :-)

Pan Sobotka striktně i korunové položky s nepříjemnými vzkazy vrací, jako nevyžádané částky.  Viz na obrázku platba předevčírem se vzkazem, že dárce bude volit knížete. A hned nad tím vrácení částky. Také řešení :-)

Z hlediska vzkazů a kamarádských výpomocí je zajímavý účet pana Zemana, který si zájemci mohou na jeho volebních stránkách prohlédnout celý. Vybrala jsem pár řádků s vtipálky, nekteří se dovolávají i toho, že jejich ironii pan Zeman jistě ocení. Například dárce jedné koruny, že si víc pan Zeman nezaslouží, nebo naopak štědrý dárce 50 Kč, který zde oznamuje, že bude volit někoho jiného, nebo paní přiznávající sympatie k becherovce, ale na prezidentský hlas to není...

Všimnete si příspěvku od pana Koiše, který píše, že podporuje svého bývalého předsedu a Zaorálek se s tím bude muset nějak vyrovnat. Ta věrnost Zemanovi - i když pod zajištěnými křídly pana Zaorálka! Trošku pokrytecké, že?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posledním transparentním účtem, kde jsem našla jen pár vzkazů od voličů, je účet pana Schwarzeberga. Ten kromě velice výrazných částek od zahraničních dárců má i dary vysoké od českých podnikatelů - 2 miliony od pana Sivka (hotely, cestovní agentury, catering, hokejová Sparta) a půl milionu od pana Bakaly (finančnictví, reality, podíl ve vlastnictví Hospodářských novin, atd.). U pana Bakaly je zajímavé, že věnoval tak malou částku - protože v přechozích volbách byla zajímavá situace, když v červnu 2010 během předvolební kampaně věnoval 28,5 milionu korun třem politickým stranám. ODS dostala 15 milionů korun, TOP 09 dostala 7,5 milionu korun a Věci veřejné 6 milionů Kč. Zajímavé, že zrovna tyto tři strany nezávisle na výsledku voleb udělaly koalici, že? V Praze třeba ODS vůbec nevyhrála (v Praze vyhrála TOP 09) a přesto dosadila primátora! Ale to je na celý jiný článek. Na účtu pana knížete je hodně částek drobných do 500 Kč od občanů a pozdravy. Našla jsem jen 2 vzkazy nejapné, jak by řekl on. Já bych řekla neslušné až vulgární. Ale pan kníže je člověk nad věcí a určitě si z nich nic nedělá. V tomto je pohodář. Zajímavé jsou vysoké částky za propagaci, pokud budete mít čas projít celý jeho účet přímo na jeho stránkách, tak je vidět, kolik peněz dokáže propadnout volbama jen díky letákům a plakátům...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je den voleb a všichni jsou jistě už rozhodnuti, komu dají svůj hlas. I přes velké spektrum kandidátů věřím, že každý občan volí toho, koho si nejvíce váží, nebo nejvíce uznává. Někdo volí jen menší zlo, nezávisle na svém přání, což je škoda. Jsou zase zastánci některých stran, kteří nezávisle na minulosti či aférách jsou ochotni volit svého kandidáta stůj co stůj. Díky sympatiím lidé dokážou přehlédnout opravdu hodně. Zítřek ukáže, jak moc umíme odpouštět rasismus a neonacistické zájmy v mládí u pana Franze, vstup do KSČ ve středním věku u pana Fischera, chyby a špatná spojenectví v minulých vládách u pana Zemana, kamarádíčkování s komunisty u pana Dienstbiera a paní Bobošíkové, nebo spojenectví s Kalouskem a chybu řeči ve stáří u pana Schwarzenberga. Jsou i kandidáti, u kterých těch škraloupů není tolik, ale také nejsou bez chyby, viz názor na  interrupci u paní Roithové.

 

Ať volíte kohokoliv, určitě volíte dobře - podle sebe. Důležité je, ať najdeme všichni už trošku klidu na tom našem malém politickém dvorečku... Není špatná nebo dobrá volba, každý jsme přece jiný! Já chci mít v prvním kole své čisté svědomí a chci volit paní Fischerovou pro její velkou duševní sílu, odvahu a pravdomluvnost. Mnoho lidí v mém okolí i na internetu, nebo zde mezi blogery se netají tím, že ji budou volit také. Navíc nechci mít prostě vnitřní pocit, že bych dala prvotní hlas někomu, o kom vím, že mám k němu osobní či politické výhrady. Teprve ve druhém kole, pokud by nezvítězil můj favorit, jsem ochotna z kandidátů, kteří projdou, volit menší zlo. Ale první kolo budu volit srdcem, ať se to může zdát jakkoli naivní a lidské, bez kalkulu, zda jsou šance či ne. A třeba šance jsou...

Výsledek 1. kola voleb ukáže, jak moc jsou lidé tolerantní a dokážou odpustit všechny chyby svým favoritům. Volba prezidenta a jeho sympatie k politickým stranám už trošku naznačí, jaké jsou možnosti stran při nastávajících volbách. Holt letos kampaně a zase kampaně - my občané si moc klid neužijeme, tak držím palce nám všem :-)

Autor: Pavla Brychtová | pátek 11.1.2013 8:14 | karma článku: 10,77 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik