Zadáno pro zrzavý

“Zrzaví nemaj duši”, hlásí jedna postavička z amerického kresleného seriálu. Mají, nemají, nebudeme polemizovat. Co ale určitě mají, je vlastní svátek. V holandské Bredě slaví každoročně dny zrzavých (Redhead Days). A  je tam celý víkend opravdu zrzavo.

Nevím, jak vám, ale mě připadají zrzky krásné. To samé si v roce 2005 musel myslet i malíř Bart Rouwenhorst, který hledal zrzky na svůj obraz. Chtěl jich patnáct a tak si podal inzerát do místních novin. Přihlásilo se jich ale více než sto. Bylo mu líto jich většinu odmítnout a tak pro ně zorganizoval v holandském městečku Asten setkání.  V září téhož roku jich dorazilo přes stopadesát. Rouwenhorst pojal toto setkání  jako umělecký den a společně s dalšími fotografy zrzky fotografoval, mimo jiné i z vysokého jeřábu. Tyto snímky z výšky se později staly tradicí i značkou festivalu.

Společná první akce zaujala jak zrzavé, tak i další fotografy a umělce a postupně získala na oblibě. A nebyli by to Holanďani, aby z něčeho malého nevytvořili opět světové NEJ. Z původně jednorázového setkání se v průběhu let stala mezinárodní událost. Loňského, již devátého ročníku, se v Bredě zúčastnilo přes 30.000 návštěvníků z 80 zemí světa, z toho 5.000 zrzavých.  Jeden z počinů festivalu se rovněž zapsal do Guinessovy knihy rekordů a to největším množstvím zrzavých shromážděných na jednom místě. Na společnou fotografii se jich vešlo 1672.

Kromě focení se na festivalu můžete zúčastnit různých přednášek a workshopů, projížďky lodí, či je tak pochodu městem a pikniku v parku. Ubytovat se můžete ve speciálním kempu pro zrzavé. Ze Skotska, kde žije v Evropě nejvíc zrzavých a to 13%, vypravují na víkend speciální zrzavou leteckou linku.

Každý ročník se tématicky a barevně liší. Nejčastěji se opakuje barva bílá, ale úspěšné byly i modré, zelené a černé ročníky. Pro ročník letošní, konající se o víkendu od 5. do 7.září, byla zvolena barva fialová a jako téma Říše divů (Wonderland). Pokud jste zrzaví (i pokud nejste), nevadí vám davy a máte chuť se veselit s tisíci dalších zrzků, vypravte se do Bredy. Na festival se neplatí žádné vstupné a je dobré se předem zaregistrovat na oficiální festivalové stránce, kterou najdete níže.

http://www.redheaddays.nl/en/

A pár zajímavostí nakonec.

Věděli jste, že?

Největší procento přírodních zrzavců žije ve Skotsku (13%), následuje Irsko s 10% a Nizozemí s 2%. Celkově je na světě 1 procento lidí se zrzavými vlasy.

Zrzavci vlastně vymírají? Podle odborníků na genetiku už tu za sto let žádní nebudou.

Zrzavé vlasy nešednou. Nejprve zesvětlají do pískova a posléze rovnou zbělají.

Staří Římané si velice cenili zrzavých otroků a prodávali je za vyšší ceny.

Španělská inkvizice považovala zrzavé vlasy za ďáblovo znamení a zrzavé lidi upalovala.

Na Korsice si lidé při setkání se zrzavcem odplivnou, kdežto v Dánsku je pocta, narodí-li se rodině zrzavé dítě.

V Polsku prý věří, že když potkáte tři zrzavce v jednom dni, budete mít štěstí a vyhrajete v loterii.

Poznámka nakonec. Já na festivalu fotila hlavně mého zrzavého muže a proto jsem si fotografie půjčila z wikipedie a z blogu mého kamaráda. Zajímavosti o zrzavých jsou z webových stránek festivalu.

 

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | čtvrtek 6.3.2014 10:10 | karma článku: 26,80 | přečteno: 3972x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Medvědi nevědí

12.9.2018 v 23:23 | Karma: 15,38

Eva Zwemmer Tauerová

Majoránka a rum

5.9.2018 v 21:04 | Karma: 26,02

Eva Zwemmer Tauerová

Barevná škola

30.6.2017 v 11:41 | Karma: 20,70

Eva Zwemmer Tauerová

Multikulti polévka

27.6.2017 v 9:33 | Karma: 36,54