Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vianden: “Žijeme si tu jako králové”

řekl nám před pár lety v lucemburském Vianden nad pivem jeden starousedlík. “Aby ne. Je tu krásně, benzín tu máte za euro, pivo dobrý, cigarety levný a platy máte taky královský,” přikyvovali jsme mu souhlasně. ”Ale to ne, tak to nemyslím,” pokračoval on tou jejich zvláštně znějící lucemburštinou, “Máme prostě doma věci z hradu. Střechy, okna, dveře, postele, někdo má i talíře a příbory. Půlka vesnice je vybavená tím, co měl dřív na hradě král.”  

Že se v okolí hradů na stavbu používal materiál z jejich zbořenišť, není žádnou novinkou. Nad námi se ale na skále tyčí skvostný, nedotčený hrad.  “Ty si z nás utahuješ, viď?”  Neutahoval. Hrad Vianden byl ve skutečnosti úplně zničen. Ne však válkami nebo požárem, ale hamižností svých majitelů.

Nejhorší to pro hrad bylo v letech 1820 až 1831. Tehdejšímu majiteli hradu, nizozemskému králi Vilému I. Oranžskému byl nějaký, byť sebevětší hrad v provinčním Lucembursku úplně lhostejný. Potřeboval peníze na splácení nizozemského dluhu a tak hrad Vianden prostě vydražil.  

Příležitosti se tehdy chopil místní měšťan a starosta Wenceslas Coster, který hrad za 3200 florinů koupil. Nikdy však neměl v úmyslu v něm bydlet. Chtěl jen vydělat, co se dá a tak ho kousek po kousku rozprodal. Nejdřív šel pryč všechen nábytek, pak i dveře a okna. Strhl polovinu střechy z paláce a dřevo také prodal. Když už nebylo co zpeněžit, začal rozebírat zdi a prodávat je na stavební kámen. Investice se mu vyplatila. Místní si přestavěli a vybavili domy a on vydělal 12.000 florinů.

Když byl o jedenáct let později král Vilém na základě mezinárodních dohod donucen hrad koupit zpět (za 1100 florinů), byl už v troskách. Král provedl jen nejnutnější opravy a hrad začal zarůstat plevelem. Svoje udělaly i vítr a mráz. Kdysi jedno z největších feudálních sídel Evropy a rodiště českého krále Jana Lucemburského se stalo obydlím duchů a místem, kam si místní kluci chodili i přes zákaz po nocích zkoušet svou odvahu.

Na opravu Vianden neměl peníze ani další vlastník a to lucemburská velkovévodská rodina.V roce 1977 se proto rozhodla hrad prodat za symbolickou cenu státu. Základní rekonstrukce trvala devět let. Hrad dnes stojí v celé své původní kráse jako z období 13. až 15. století. Spravujeho ho neziskové sdružení Přátel hradu Vianden a další opravy financuje jen ze vstupného a pronájmu sálů. Hrad je po hlavním městě druhým nejnavštěvovanějším místem Lucemburska a přivítá ročně kolem 170.000 návštěvníků.

Jedním z nejzajímavějším míst hradu je hradní kaple. Je originálně barevně a prostorově řešená. Původně byla jednopatrová, ale později k ní příbyla další dvě patra. Prostřední patro s malovanými sloupy a nad ním ještě speciální lóže. Byla to vlastně kaple se třemi třídami. Nahoru chodili ti nejbohatší, méně movití do prvního patra a chudí dolů do románského přízemí. Ti mohli jen poslouchat, co se nahoře odehrává. Kněze však neviděli.

Ve Vianden stojí za to projít si rytířské sály, kuchyň s otevřeným ohništěm a se 44 metrů hlubokou studnou vyrubanou v břidlicové skále, hraběcí ložnici a další komnaty. Veškeré zařízení, které tu stojí, už ale samozřejmě není původní.

Velkou návštěvnost hradu předpověděl už v roce 1871 francouzský spisovatel Victor Hugo, který ve Vianden rád pobýval. Ze svého domu dole u řeky Ourth, kde je dnes jeho muzeum, měl Victor Hugo pěkný výhled na hrad.

Vianden, hradní znovuzrozenec z trosek povstalý. Tento lucemburský Fénix opravdu stojí za návštěvu, i opakovanou. Stejně tak i zbytek Lucemburska. Díky krásným zeleným údolím, klikatým řekám, malebným městečkům, romantickým zákoutím a výhledům a majestátním hradům se zde Čech může cítit jako doma.

 

Praktické informace:

Vzdálenost od Prahy – 736 km

Hrad je veřejnosti přístupný celý rok. 

Vstupné do hradu – Dospělí 6 euro, Děti 2 eura

Informační webová stránka v angličtině:  http://www.castle-vianden.lu/english/index.html

 

 

 

 

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | úterý 1.4.2014 8:56 | karma článku: 23,10 | přečteno: 1727x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Medvědi nevědí

Na medvěda s baterkou aneb medvědi vědí, že turisti nemaj zbraně. A také o tom, že strach má velké nejen oči, ale i uši.

12.9.2018 v 23:23 | Karma: 15,38 | Přečteno: 578x | Diskuse| Cestování

Eva Zwemmer Tauerová

Majoránka a rum

Zapomeňte na New York, Sydney, Paříž nebo Londýn! Kde jste doma vám dojde na místě mnohem zajímavějším. A to v Lidlu v Lovosicích.

5.9.2018 v 21:04 | Karma: 26,02 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Barevná škola

Prázdniny. Magické to slovo! U nás začínají dnes, tady v Nizozemí si ještě týden počkáme. Inu, jiná země, jiný mrav. Jiná země, jiná škola. Máte chuť podívat se na nizozemské gymnázium? Pojdťe se mnou na malou návštěvu.

30.6.2017 v 11:41 | Karma: 20,70 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Multikulti polévka

Občas se po cestě z fitka domů stavuji tady u nás v haagském ghettu v takovém kebab-shoarma bufetu. Chodník a výlohu mají sice podělanou od holubů a ani vevnitř to není nic moc, ale maso dělají výborné.

27.6.2017 v 9:33 | Karma: 36,54 | Přečteno: 7535x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Japonská zahrada Clingendael

Barevně voňavé, květinové povídání o tom, jak holandská hraběnka asijskou perlu v anglickém parku ukryla.

26.6.2017 v 21:33 | Karma: 22,82 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Senioři chtějí technologiím rozumět, motivuje je status „cool babičky“, říká expert

1. června 2024

Premium Čeští senioři stále více používají moderní technologie a mají zájem se v tom zdokonalovat. Nástroje...

Poplach v německém Porúří. Střelec zasáhl čtyři lidi, pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Mlsnovi jsem lístky dal. Je to ale moje věc, mám na to právo, říká Hadamczik

1. června 2024  15:45

Šéf českého hokeje Alois Hadamczik přiznal, že dal předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže...

Hrát na počítači a zároveň sportovat? Univerzity v „gsportu“ dokonce soutěží

1. června 2024  15:29

Gamer, nebo sportovec? A co kdyby vám někdo řekl, že vaše dítě může být obojí? Tomu věří i...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1605x
Češka do nedávna zatoulaná v Nizozemí a nyní přesazená do východního Německa. Toulám se i nadále ráda a hodně. Mám pár oblíbených míst doma i v Evropě. Táhne mě to i dál, ale jsem srab a bojím se v letadle. Zato ráda řídím. Po cestě ráda fotím, ráda se potkávám s místními lidmi a povídám si s nimi, ráda ochutnávám místní jídla, která se posléze snažím připravit doma a nutím své okolí, aby je se mnou zkoušelo. No, a s chutí dělám rovněž svojí práci, což je nikdy nekončící snaha přesvědčit děti ve škole, aby se ode mě naučily něco anglicky.