Večerka na rohu - historka z ghetta

Den Haag. Laakkwartier, nazývaný ghetto. Ale ghetto, neghetto, ve svornosti klape to.

Chodím si tu v Haagu kupovat do večerky na rohu víno. Jmenuje se v holandštině 'Večerka na rohu.' Prodávají tam cigarety, víno, pivo, chipsy a podobné věci, které lidé urgentně potřebují po večerech. Sedí v ní takový malý Marokánec, většinou s dalším malým Marokáncem a to pak za pultem pokuřují vodní dýmku. V poslední době s nimi začal sedávat takový mladý hubený Polák, asi nový společník. Sortiment rozšířili o polské uzené a klobásy a za pultem začali ještě popíjet pivo a mastit karty.

Chodím tam ráda. Psa uvážu venku na háček, vyberu si svou láhev vína, poslouchám tu směsici lehce chrochtavé arabštiny a znělé polštiny, anglicky se mě zeptají, jestli si dám ještě něco, holandsky jim odpovím, že ne, pak jim česky poděkuju, odvážu psa a jdu domů s pocitem, že jsem při večerní procházce obešla půlku světa.

Minulý měsíc nám tu večerku vykradli. Večerka se špatně vykrádá večer či v noci. Museli tu výlohu vytlouci nad ránem.  Marokánec ráno plakal a Polák nadával. Sebrali alkohol, cigarety a tu vodní dýmku. Někomu asi došly na nějaké párty zásoby. Přijela policie a natáhla okolo “místa činu“ červenobílou pásku. To vylákalo ven ještě větší dav. Byla dost zima, ale staří Kurdové neopomněli nasadit si beranice. Turkyně naopak vyběhly narychlo, zpod šátků jim ještě vykukovaly prameny vlasů. Velkozadkaté černošky vylezly jako vždycky v elasťákách. Taková senzace!!

Policie začla obcházet okolí, jestli někdo něco neviděl či neslyšel. To rozproudilo diskuzi. Kdo to udělal? Určitě ty Poláci! Ne, museli to být Marokánci! Ale né, Turci! "Včera jsem tu viděla nějaký černý", prohlásila obstarožní blondýna v bílých kozačkách.  "To nám fakt pomůže", povzdechl si původem asi surinamský policista. "Černý? Ale my to nebyli", začal křičet Marokánec. "My přeci nepijem!"." Jó, a my to taky nebyli!, přidává se Polák. "My přeci nekradem!"

Policista se smál, že prý to se uvidí a já šla domů. Nemám davy ráda. Přemýšlela jsem, kam si ten den půjdu koupit víno. Kluci multikulturní ale večer normálně otevřeli. Zalepili výlohu páskou a prý budou k ránu hlídat. Kšeft musí běžet. A už tam zase mastí karty.

A zloději? O dva týdny později chytili dva bílé holandské výrostky.....

 

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | středa 5.2.2014 23:38 | karma článku: 15,77 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Medvědi nevědí

12.9.2018 v 23:23 | Karma: 15,38

Eva Zwemmer Tauerová

Majoránka a rum

5.9.2018 v 21:04 | Karma: 26,02

Eva Zwemmer Tauerová

Barevná škola

30.6.2017 v 11:41 | Karma: 20,70

Eva Zwemmer Tauerová

Multikulti polévka

27.6.2017 v 9:33 | Karma: 36,54