Kasteel De Haar – splněný sen extravagantního barona

Jako mladý zdědil hradní zříceninu. Když si na plese v Paříži vybral bohatou dědičku z rodu Rothshieldů, už přesně věděl, jak s jejími penězi naloží. Postaví si sen. A jak si předsevzal, tak také udělal. 

Původně středověký hrad De Haar, prvně zmiňovaný již ve 12. století, byl jako většina jemu podobných v průběhu 15.století úplně zpuštošen a opustěn. Přibližně před sto lety zříceninu zdědil excentrický baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van Haar a hlavně díky finanční podpoře své bohaté manželky Helene de Rothshield ji kompletně zrenovoval do její dnešní podoby. 

V momentě, kdy ve vesničce Haarzuilens (několik km od nizozemského Utrechtu) projdete vstupní branou zámku De Haar, ocitnete se jistým způsobem zpátky v minulosti. Jistým způsobem, protože zajímavá, téměř až kýčovitá směsice čehosi viditelně starého s nepřehlédnutelně novým a moderním vás nutí k zamyšlení. „Kde to vlastně jsem? V které době? Je to hrad, zámek a nebo Disneyland?“

Moderní historie zámku De Haar začala v roce 1890, kdy se baron Etienne rozhodl splnit si sen a začal budovat sídlo pro sebe a svou rodinu. Měl jasnou představu velkého zámku, který musí vypadat autenticky, ale zároveň jemu i rodině poskytovat všechno moderní pohodlí té doby. Sňatek s bohatou dědičkou z bankovnické rodiny mu zajistil téměř neomezené finanční prostředky. Snad i proto si mohl dovolit najmout v té době proslulého architekta Pierra Cuyperse, který se  proslavil mimo jiné návrhy majestátních budov Říšského Muzea a hlavního vlakového nádraží v Amsterdamu.

Cuypers společně se synem využil svých znalostí gotického stavitelství a zámek navrhl do posledního detailu tak, aby vypadal jako ze 14.století. Zachoval původní zdi zříceniny, ale celý ho značně zvětšil. Zárověn do něho zabudoval luxusní prvky, jako centrální topení, rozvody teplé i studené vody do všech jeho četných ložnic a také osobní výtah. Všech těchto vymožeností později bohatě využívaly hlavně baronovi děti, které na zámků pořádaly nejen bujaré večírky za přítomnost filmových hvězd jako Brigitte Bardot či Roger More, ale také proslulé automobilové závody.

Okolí zámku si vůbec se zámeckými pány muselo užít. Pří zakládání rozsáhlých zámeckých zahrad byla přemístěna celá původní vesnice Haarzuilens. Aby zahrady hned dobře vypadaly, nechal do nich baron koňmo navozit a zasadit plně vzrostlé stromy z lesů v okolí Utrechtu. Inspiraci k zahradním návrhům čerpal baron na častých zahraničních cestách. Traduje se, že svatební cesta bohatého páru trvala celý rok. V každém případě jsou ale zahrady a přilehlý park nádherné dodnes. V letech 2006 - 2011 byly znovu upravené do původní podoby z roku 1896. Růžová zahrada, buxusový parter, jelení výběh a anglický park tak potěší každého milovníka zahradní architektury.

Samotný zámek je zajímavou směsí starého a nového. Všechny středověké detaily ze 14.století jsou vyrobeny ve století  devatenáctém. Monumentální vstupní hala je vlastně zastřešené nádvoří původního hradu. Stěny haly jsou původní kamenné zdi, doplněné gotickými detaily a velkým vitrážovým oknem, považovým za hlavní ozdobu zámku. Ženské návštěvníky určitě nadchne prohlídka kuchyně, která má dnes velice oblíbený retro vzhled a je stále plně funkční.

De Haar byl až donedávna vlastnictvím rodiny van Zuylen van Nijevelt. Vnuk barona Etienna na něm pravidelně každé léto pobýval. Zámku ale díky jeho středověkým základům hrozilo zhroucení a tak byl v roce 2000 předán do vlastnictví státu, který ho prostřednictvím Nadace Kasteel De Haar spravuje. Rodině však stále patří sbírka uměleckých předmětů a rodinných suvenýrů vystavených uvnitř zámku. Zámek byl v letech 2001 – 2011 zrekonstruován a nyní je v plné kráse otevřen pro veřejnost.

Pokud vás vaše cesty zavedou do Nizozemí, zámek De Haar rozhodně stojí za prohlídku. Je impozantní ve dne, krásný i v noci (jsou zde pravidelné noční prohlídky) a často se zde pořádají víkendové festivaly. Za zmínku určitě stojí oblíbený Elf Fantasy Fair (festival skřítků a elfů). Máte-li tedy chuť podívat se, jak se s dostatečným nadšením a se spoustou peněz dá splnit životní sen a imitovat historie, zajeďte se tam podívat.

Praktické informace:

Oficiální název: Kasteel De Haar

Adresa: Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens, The Netherlands

Otevírací doba 2014: každý den od 11 do 17 hodin.

Vstupné 2014: Prohlídka hradu a zahrad – 14 euro dospělí, 9 euro děti

Parkovné: 4 eura (hrad je špatně dostupný hromadnou dopravou)

Oficiální webová stránka v angličtině: http://www.kasteeldehaar.nl/english-summary/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | neděle 2.2.2014 22:06 | karma článku: 18,17 | přečteno: 1555x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Medvědi nevědí

12.9.2018 v 23:23 | Karma: 15,38

Eva Zwemmer Tauerová

Majoránka a rum

5.9.2018 v 21:04 | Karma: 26,02

Eva Zwemmer Tauerová

Barevná škola

30.6.2017 v 11:41 | Karma: 20,70

Eva Zwemmer Tauerová

Multikulti polévka

27.6.2017 v 9:33 | Karma: 36,54