Bruslení v Holandsku - fotoblog

Ve chvíli, kdy zamrzne první kanál, vypukne v Holandsku bruslící šílenství. Nedivte se potom, že Holandsko dominuje světovému rychlobruslení, jak ostatně dokazuje i letošní olympiáda. 

U nás v Čechách, jak trochu namrzne, popadnou kluci hokejky, hodí si je se zavěšenými bruslemi na ramena, na místním rybníčku odházejí na ledu obdélník a začnou hrát hokej. Holky se okolo nich motají na kousku, který jim tam pánové ke kroužení piruet nechali. Taková Ladovská idylka.

V Holandsku je to trochu jinak. Kluci a holky každého věku také popadnou brusle, ale ty rychlobruslařské, s dlouhými noži, dojdou k jednomu z mnoha zamrzlých kanálů či jezer a s rukama založenýma za zády se rozjedou. A už pak jenom jedou...

 

Není se vlastně čemu divit. Téměř 55% celého Nizozemí leží v nadmořské výšce do jednoho metru. Kopce tu nemají a sníh tu moc nepadá.  Voda je ale všude, na celých 18% povrchu. Lyžovat se v těchto podmínkách moc nedá, ale zato se tu parádně  bruslí. Bruslí se už od 14.století a bruslí skoro každý. Mladí i staří, starousedlíci i přistěhovalci. Je to zábava a tradice. Když vám za zahradou zamrne kanál, zametete si tam tu trošku sněhu, postavíte tam stůl a židle, navaříte hrachovou polévku a horké kakao a společně se sousedy se připojíte k bruslícímu veselí. Lidé jezdí okolo, zastaví se na kus řeči, pojí, popijí a zase jedou dál.

 

V severní části Holandska, ve Frísku, mají ještě sportovnější tradici. Jezdíval se zde po zamrzlých kanálech slavný závod 11 městy – „De Elfstedentocht“. Celá trať závodu měřila 200 km, zúčastnit se mohl každý a odjet tento závod alespoň jednou bývalo hrdou národní tradicí. Jezdit se ale může jen za skutečně studeného počasí, kdy led zamrzne natolik, aby unesl ticíce nadšenců. Díky nevyzpytatelnému a proměnlivému počasí se to v minulém století povedlo jen 15krát. Naposledy v lednu roku 1997. Tuhá zima roku 2012 přinesla naději na dostatečnou sílu ledu a tisíce Holanďanů si už brousilo brusle, ale bohužel, závod se nekonal a zůstalo jen u  přání.

Letošní zima se rozhodla nás v této části Evropy přeskočit úplně. K zimnímu pokochání zbyly jen fotografie z minulých let.

I když kdo ví, třeba se ještě dočkáme!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | úterý 18.2.2014 19:23 | karma článku: 19,48 | přečteno: 1503x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Medvědi nevědí

12.9.2018 v 23:23 | Karma: 15,38

Eva Zwemmer Tauerová

Majoránka a rum

5.9.2018 v 21:04 | Karma: 26,02

Eva Zwemmer Tauerová

Barevná škola

30.6.2017 v 11:41 | Karma: 20,70

Eva Zwemmer Tauerová

Multikulti polévka

27.6.2017 v 9:33 | Karma: 36,54