Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svobodní vs. Piráti - domněnky a skutečnost

V posledních dnech se na webu (především blogy) objevily reakce na článek Benjamina Kurase Svobodné, nebo kradené? Narážím na článek pana Škopa či na článek v Pirátských novinách. Co mají Svobodní a Piráti společného a kde se zásadně liší? A co s tím má pan Kuras společného? Na to se pokusím odpovědět v tomto článku.

Předně bych rád uvedl, že pan Benjamin Kuras byl sice zakládajícím členem Strany svobodných občanů, nicméně již delší dobu není členem Svobodných. Tuto skutečnost konstatuji jako předseda pražského krajského sdružení Svobodných.

V jeho článku tedy jistě mluvil za svoji osobu, těžko mohl mluvit za Svobodné, když není ani členem této politické strany. Svobodní mají k problematice "duševního vlastnictví" a státního zasahování do této sféry jasný postoj uvedený v první příloze k politickému programu. Ten je blízký postoji Pirátů, avšak ani v této oblasti rozhodně není shodný.

Rozdíly mezi přístupem Svobodných a Pirátů se ukázaly nejen v různém obsahu prohlášení v době, kdy poslanec Farský zkusil umožnit státní cenzuru Internetu pomocí přílepku loterijního zákona (prohlášení Svobodných a prohlášení Pirátů), ale také na včerejší besedě Svobodných na téma "regulace internetu", na kterou přišel i místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík (video na konci článku, na konci záznamu je začátek diskuse - vcelku příhodný pro ilustraci rozdílů mezi Svobodnými a Piráty).

Zatímco Svobodní odmítají státní cenzuru internetu proto, že jde o omezení svobody v souvislosti s činností jednotlivce a omezení soukromého vlastnictví, připouštějí svobodnou cenzuru v soukromoprávních vztazích (cenzurující poskytovatel připojení se diskvalifikuje sám u zákazníků požadujících necenzorovaný internet - prohraje v tržní soutěži, zákazník si může dohodnout cenzuru sám třeba proto, že nechce, aby jeho děti sledovaly na Internetu pornografii), Piráti jsou proti cenzuře jako takové ať ji provádí Stát nebo dobrovolně soukromý subjekt.

Jinými slovy, Svobodní a Piráti mají hodně společného pokud jde o názory na státní regulaci internetu (v současnosti jde např. o mezinárodní smlouvu ACTA), mají však různá základní východiska a značně se liší v ekonomických tématech. Dokonce natolik, že jeden z představitelů Svobodných začal hledat společný program Pirátů a komunistů (článek ČPS=KSČ?).

Příští beseda bude 9. února 2012 na téma "obecní policie". Čas a místo včas oznámíme. Jedním z přednášejících bude také DFENS-CZ :-).

Autor: Karel Zvára | pátek 13.1.2012 14:36 | karma článku: 28,95 | přečteno: 4198x
  • Další články autora

Karel Zvára

Česká republika prý dnes podepsala ACTA

Česká republika dnes v Japonsku připojila k mezinárodní smlouvě ACTA, který de facto likviduje svobodný internet, dělá z prohledávání elektronických přístrojů na hranicích pravidlo a téměř každého uživatele Internetu umožňuje stíhat pro "poškozování duševního vlastnictví. V žádném zdroji jsem se nedočetl kdo za Českou republiku ACTA podepsal ani od koho a jaký k tomu měl mandát. Pokud takovou informaci máte, prosím Vás o její zaslání.

26.1.2012 v 14:23 | Karma: 26,05 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Společnost

Karel Zvára

Ve středu nebude fungovat anglická Wikipedie

Včera, v pondělí 16. ledna 2012, se na stránce Wikimedia Foundation objevilo prohlášení výkonné ředitelky Wikipedia Foundation Sue Gardnerové. Přináším jeho překlad, aby i ti, kdo nerozumí anglickému textu, rozuměli důvodům. Původní text je opatřen licencí Creative Commons Attribution - Share Alike License, která umožňuje jeho využití. Dále ještě odkazui na můj předchozí článek Piráti vs. Svobodní - domněnky a skutečnost, ve kterém je vložené video z příspěvku a besedy právě na téma regulace internetu. Zbytek článku je již jen překladem prohlášení výkonné ředitelky Wikimedia Foundation.

17.1.2012 v 10:54 | Karma: 17,25 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Na dlouho poslední šance na trvalou euro-výjimku

Dnes odletí premiér Nečas na jednání Evropské rady v Bruselu. Ve čtvrtek večer bude s ostatními státníky ze zemí Evropské unie a s "prezidentem" van Rompuyem večeřet. Na páteční ráno je naplánováno podepisování přístupové smlouvy s Chorvatskem, odpoledne se bude jednat o "řešení dluhové krize". Pan premiér má na dlouhou dobu poslední šanci prosadit jeho požadavek rozhodnout si o zavedení eura v České republice v referendu.

8.12.2011 v 10:01 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Jak může vypadat (nejen) řecký bankrot

Je možné, že v blízké budoucnosti Řecko nebo i jiné státy nebudou schopné hradit řádně a včas své splatné závazky, především úroky a splatné jistiny státních dluhopisů. Takové situaci se říká státní bankrot. V tomto článku chci nastínit možné scénáře vývoje. Nemám patent na rozum, je možné, že v úvaze udělám chybu nebo něco přehlédnu. Budu rád, když mě na chybu v diskusi upozorníte a budeme o ní diskutovat.

6.12.2011 v 7:47 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Bude tentokrát "euroval" schválen?

Euroval, tedy soubor dvou přerozdělovacích mechanismu - EFSF ("Evropský nástroj finanční stability") a ESM (Evropský stabilizační mechanismus, "Smlouva dluhů"), začíná, zdá se, být v České republice opět aktuálním tématem. Není divu, Poslanecká sněmovna i Senát hodlají již tento týden hlasovat o ratifikaci ESM (EFSF se nás zatím netýká).

5.12.2011 v 7:31 | Karma: 26,21 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....