Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sluneční elektrárny, řepka, a (nejen) ruské obilí

V posledních letech jde společnost zdánlivě od extrému k extrému. Nejdřív je sluneční a větrná energie podporována, nyní zatracována. Jediné v čem se situace nemění je silový přístup státu k její výrobě a využívání. Stát (i EU) se do výroby a distribuce energií stále (a čím dál více) plete. Ale proč?

Ondřej Littera MF DNES

Důvodem, pro který jsem napsal tento článek, je snaha upozornit na skutečnost, že samotný postoj k jakékoliv lidské činnosti nemusí být tím nejdůležitějším. Za mnohem důležitější považuji samotnou skutečnost, zda se do svobodné snahy o úspěch plete státní orgán či nikoliv. Státním orgánem míním i Evropskou unii i když nadřazenost práva EU (zejména sekundárního a terciárního) českému právu vzhledem k občanům ČR neuznávám. Jsem totiž toho názoru, že mezinárodní závazek státního subjektu nemůže automaticky stanovovat povinnosti (v případě EU dokonce v bianko formě) jeho občanům.

V nedávno minulých letech jsme byli svědky boomu veřejné podpory výroby tzv. "obnovitelné energie". Předpisem, který veřejnou podporu výrobě elektřiny nařídil, byl zákon 180/2005 Sb (4. volební období, sněmovní tisk 529). Je asi zajímavé poukázat na skutečnost, že prezident zákon nepodepsal (ale ani nevrátil sněmovně), a že zákon ve 3. čtení podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL (včetně Miroslava Kalouska), KSČM i US-DEU; proti zákonu hlasovali poslanci ODS. Problém tohoto zákona vidím právě v té veřejné podpoře. Veřejná podpora totiž v tomto případě znamená, že každý odběratel proudu nuceně hradí i příspěvek na dotace výrobcům "obnovitelné energie". Taková obnovitelná energie je tedy mnohem dražší a neprsazuje se přirozeným způsobem. Všichni odběratelé energií jsou přitom nuceni kupovat si něco o co nestojí. Aby bylo jasno, nemám nic proti sluneční energii ani proti větrníkům jako takovým. Jsem jen přesvědčen, že nucená podpora (ano, nucená, každý z nás to platí ať chce nebo ne) deformuje trh. Sluneční elektrárny totiž stojí na polích, které by jinak vlastníci mohli využít například pro pěstování obilí, brambor nebo třeba pro chov vepřů.

Současné tendence zakazovat sluneční elektrárny ("Sluneční elektrárny na poli jsou zvěrstvo, zakážeme je", Aktuálně.cz) mohou potom vypadat jako ústup od veřejné podpory. Tak tomu však není. Jde opět o regulaci omezující vlastnická práva. První regulace (veřejná podpora "obnovitelných zdrojů elektřiny") měla za důsledek konfiskaci části majetku odběratelů proudu (co jiného je násilné - nedobrovolné - odebrání majetku - ať peněz nebo věcí - třeba ve formě "příspěvku na obnovitelné zdroje"?). Druhá regulace (zákaz "solárních polí") zase znemožňuje vlastníkovi využít jeho majetek tak jak by sám chtěl (třeba by to i v současné situaci bylo pro některé pozemky nejvýhodnější - dokáži si to představit například na velmi strmých jižně orientovaných stráních).

Další ukázkou pokřivení trhu regulací je povnný podíl přimíchávaných "biosložek" do paliv (MEŘO u nafty, ethanol u benzínu). Docela chápu ty, kteří se výrobě těchto vynuceně žádaných komodit věnují. Usilují o vlastní úspěch a právě to usilování o úspěch je hnacím motorem nejen kapitalismu, ale celé lidské společnosti. Čím jiným je snaha o založení rodiny, o získání lepšího postavení ve společnosti či o získání majetku? Lidé jsou takoví z přirozenosti a nezbývá než tento fakt přijmout.

Povinný podíl biopaliv v palivech generuje poptávku po biosložkách. Pokřivuje trh, neboť v důsledku znamená, že bez biosložek nemohou fungovat běžné benzinové a naftové motory (aby bylo možné benzin a naftu u čerpací stanice prodat, musí obsahovat biopaliva v určeném množství). Stejně jako "solární pole", řepka i obilniny (mezi ně patří i kukuřice) na výrobu biopaliv, i další zemědělské produkty (nejen obilniny, ale i např. chov skotu) potřebují půdu. Vzájemně si tak konkurují, a to na trhu se vzácným statkem. Země totiž není nafukovací a tak je půdy jen omezené množství.

Povinně podporovaná solární pole i povinně podporované pěstování plodin na biopaliva tak konkurují klasické zemědělské produkci. Automaticky tak zdražují potraviny, a to jak z důvodu zdražování paliv (o biopaliva "vylepšené" benzín a nafta jsou dražší) tak z důvodu zdražování samotných potravin (využití půdy je dražší kvůli poptávce po biopalivech a půdě pro solární elektrárny; suroviny, polotovary i výrobky je navíc zapotřebí převážet a v konečné ceně je tak zahrnuta i zvýšena cena za paliva spotřebovaná při přepravě).

Sami si tak platíme vyšší životní náklady (především cena potravin). Zákazem výstavby solárních elektráren zase možná potlačíme technologii, která by nám mohla dávat levnou a ze vzdálené termojaderné reakce (na Slunci) získanou elektřinu.

Rusko nedávno zakázalo vývoz obilí ("Ruské požáry zdražují obilí, i Česku hrozí růst cen jídla", iDnes). Hrozí nám zvýšení cen potravin z důvodu menší dostupnosti obilovin. Sami si přitom platíme (!) využívání zemědělské půdy pro jiné účely než pro potravinářské (ať již pro zpracování na potraviny či na píci). Za drahé potraviny tak můžeme nadávat leda tak sami sobě.

Biopaliva nebo solární elektrárny mohou být užitečné, musejí se však prosadit ve skutečné tržní soutěži. Jen tak z nich můžeme mít skutečný užitek.

Nedovolujme proto jiným, aby vymýšleli a stanovovali co je pro nás dobré. Umožněme všem, kteří se snaží uspět, aby přicházeli se svými produkty a soutěžili o přízeň zákazníků.

Státe i EU, nechte nás být.

 

Autor: Karel Zvára | pátek 13.8.2010 8:43 | karma článku: 24,13 | přečteno: 1559x
  • Další články autora

Karel Zvára

Česká republika prý dnes podepsala ACTA

Česká republika dnes v Japonsku připojila k mezinárodní smlouvě ACTA, který de facto likviduje svobodný internet, dělá z prohledávání elektronických přístrojů na hranicích pravidlo a téměř každého uživatele Internetu umožňuje stíhat pro "poškozování duševního vlastnictví. V žádném zdroji jsem se nedočetl kdo za Českou republiku ACTA podepsal ani od koho a jaký k tomu měl mandát. Pokud takovou informaci máte, prosím Vás o její zaslání.

26.1.2012 v 14:23 | Karma: 26,05 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Společnost

Karel Zvára

Ve středu nebude fungovat anglická Wikipedie

Včera, v pondělí 16. ledna 2012, se na stránce Wikimedia Foundation objevilo prohlášení výkonné ředitelky Wikipedia Foundation Sue Gardnerové. Přináším jeho překlad, aby i ti, kdo nerozumí anglickému textu, rozuměli důvodům. Původní text je opatřen licencí Creative Commons Attribution - Share Alike License, která umožňuje jeho využití. Dále ještě odkazui na můj předchozí článek Piráti vs. Svobodní - domněnky a skutečnost, ve kterém je vložené video z příspěvku a besedy právě na téma regulace internetu. Zbytek článku je již jen překladem prohlášení výkonné ředitelky Wikimedia Foundation.

17.1.2012 v 10:54 | Karma: 17,25 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Svobodní vs. Piráti - domněnky a skutečnost

V posledních dnech se na webu (především blogy) objevily reakce na článek Benjamina Kurase Svobodné, nebo kradené? Narážím na článek pana Škopa či na článek v Pirátských novinách. Co mají Svobodní a Piráti společného a kde se zásadně liší? A co s tím má pan Kuras společného? Na to se pokusím odpovědět v tomto článku.

13.1.2012 v 14:36 | Karma: 28,95 | Přečteno: 4198x | Diskuse| Média

Karel Zvára

Na dlouho poslední šance na trvalou euro-výjimku

Dnes odletí premiér Nečas na jednání Evropské rady v Bruselu. Ve čtvrtek večer bude s ostatními státníky ze zemí Evropské unie a s "prezidentem" van Rompuyem večeřet. Na páteční ráno je naplánováno podepisování přístupové smlouvy s Chorvatskem, odpoledne se bude jednat o "řešení dluhové krize". Pan premiér má na dlouhou dobu poslední šanci prosadit jeho požadavek rozhodnout si o zavedení eura v České republice v referendu.

8.12.2011 v 10:01 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Jak může vypadat (nejen) řecký bankrot

Je možné, že v blízké budoucnosti Řecko nebo i jiné státy nebudou schopné hradit řádně a včas své splatné závazky, především úroky a splatné jistiny státních dluhopisů. Takové situaci se říká státní bankrot. V tomto článku chci nastínit možné scénáře vývoje. Nemám patent na rozum, je možné, že v úvaze udělám chybu nebo něco přehlédnu. Budu rád, když mě na chybu v diskusi upozorníte a budeme o ní diskutovat.

6.12.2011 v 7:47 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Má 600 stran, sdělil

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  15:55

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!