Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nešťastná amnestie

Prezident Václav Klaus vyhlásil při příležitosti 20. výročí nezávislosti České republiky dílčí amnestii. Osobně to považuji za nešťastný krok, kterým mne Václav Klaus rozhodně nepotěšil.

Tradiční středoasijská vězniceKnihovna Kongresu USA

Prvním důvodem je nepředvídatelnost kroku. Amnestie a přerušení stíhání, dokonce včetně zahlazení trestu, znamená, že někteří odsouzení (kteří měli to štěstí, že byli stíhání a odsouzeni ve vodnou dobu) budou v budoucnosti na rozdíl od ostatních trestaných za čisté, bez záznamu v trestním rejstříku. Musela amnestie obsahovat i zahlazení?

Druhé mé zklamání ohledně amnestie tkví v tom, že se pro mne Václav Klaus stal méně čitelným. V jeho jiných postojích zůstal pevný - ač po velkém tlaku podepsal Lisabonskou smlouvu, na nebezpečí hrozící z EU-centralizace upozorňoval dlouhé roky. Podobně se mnohem dříve než jiní kriticky věnoval teorii o člověkem způsobeném globálním oteplování. Amnestie Václava Havla (především tu velkou první) kritizoval, po deseti letech ve stejné funkci však neočekávaně sáhl k podobnému kroku.

Třetí zklamání spočívá ve vědomí, že zrušením dlouho probíhajících trestních stíhání mohlo snadno dojít ke znemožnění vymožení náhrady škody od amnestovaných stíhaných. Nejsem odborník na právo ani na pravomoci prezidenta (takže nevím, zda je můj následující alternativní návrh možný), nicméně bych byl raději, aby amnestie (když už byla vyhlášena) sice zrušila budoucí vykonatelnost trestu odnětí svobody, ovšem nezrušila probíhající hledání pravdy v trestním řízení.

Amnestie je pravomocí prezidenta, která podléhá kontrasignaci předsedy vlády. Pokud by mne Petr Nečas mohl ještě něčím zklamat, zklamal by mne také. Ovšem to se nestalo, neboť od něj už vůbec nic neočekávám.

Amnestii považuji za mimořádný nástroj vhodný jen pro období mimořádné změny. Tedy po válce pro propuštění a skončení stíhání dezertérů, po změně režimu pro propuštění politických vězňů. Přeplněnost věznic ani dlouhá doba trvání stíhání pro mne nejsou dost dobré důvody pro amnestii. Jistě, 8 let stíhání je skutečně moc. Přeplněné věznice jsou jistě také problém. Ale není to důvod pro "pouštění žilou".

Pokud by však Václav Klaus mohl být a byl mezi současnými prezidentskými kandidáty, byl by přesto stále mojí jasnou volbou. U něj jsem totiž, na rozdíl od všech jiných kandidátů, přesvědčený, že nepodepíše přistoupení ČR k smlouvě o ESM, že nepodepíše případné další rozšiřování pravomocí EU, a že bude nejlépe z dostupných kandidátů obhajovat principy svobody.

Autor: Karel Zvára | středa 2.1.2013 21:42 | karma článku: 24,55 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Karel Zvára

Ve středu nebude fungovat anglická Wikipedie

Včera, v pondělí 16. ledna 2012, se na stránce Wikimedia Foundation objevilo prohlášení výkonné ředitelky Wikipedia Foundation Sue Gardnerové. Přináším jeho překlad, aby i ti, kdo nerozumí anglickému textu, rozuměli důvodům. Původní text je opatřen licencí Creative Commons Attribution - Share Alike License, která umožňuje jeho využití. Dále ještě odkazui na můj předchozí článek Piráti vs. Svobodní - domněnky a skutečnost, ve kterém je vložené video z příspěvku a besedy právě na téma regulace internetu. Zbytek článku je již jen překladem prohlášení výkonné ředitelky Wikimedia Foundation.

17.1.2012 v 10:54 | Karma: 17,25 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Svobodní vs. Piráti - domněnky a skutečnost

V posledních dnech se na webu (především blogy) objevily reakce na článek Benjamina Kurase Svobodné, nebo kradené? Narážím na článek pana Škopa či na článek v Pirátských novinách. Co mají Svobodní a Piráti společného a kde se zásadně liší? A co s tím má pan Kuras společného? Na to se pokusím odpovědět v tomto článku.

13.1.2012 v 14:36 | Karma: 28,95 | Přečteno: 4198x | Diskuse| Média

Karel Zvára

Na dlouho poslední šance na trvalou euro-výjimku

Dnes odletí premiér Nečas na jednání Evropské rady v Bruselu. Ve čtvrtek večer bude s ostatními státníky ze zemí Evropské unie a s "prezidentem" van Rompuyem večeřet. Na páteční ráno je naplánováno podepisování přístupové smlouvy s Chorvatskem, odpoledne se bude jednat o "řešení dluhové krize". Pan premiér má na dlouhou dobu poslední šanci prosadit jeho požadavek rozhodnout si o zavedení eura v České republice v referendu.

8.12.2011 v 10:01 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Jak může vypadat (nejen) řecký bankrot

Je možné, že v blízké budoucnosti Řecko nebo i jiné státy nebudou schopné hradit řádně a včas své splatné závazky, především úroky a splatné jistiny státních dluhopisů. Takové situaci se říká státní bankrot. V tomto článku chci nastínit možné scénáře vývoje. Nemám patent na rozum, je možné, že v úvaze udělám chybu nebo něco přehlédnu. Budu rád, když mě na chybu v diskusi upozorníte a budeme o ní diskutovat.

6.12.2011 v 7:47 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Bude tentokrát "euroval" schválen?

Euroval, tedy soubor dvou přerozdělovacích mechanismu - EFSF ("Evropský nástroj finanční stability") a ESM (Evropský stabilizační mechanismus, "Smlouva dluhů"), začíná, zdá se, být v České republice opět aktuálním tématem. Není divu, Poslanecká sněmovna i Senát hodlají již tento týden hlasovat o ratifikaci ESM (EFSF se nás zatím netýká).

5.12.2011 v 7:31 | Karma: 26,21 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...