Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČEZ jako výběrčí daní

Také jste si v poslední době přečetli předvolební heslo jedné nejmenované oranžové strany "Podpora rodin s dětmi a seniorů ze zisků ČEZ"? Tato strana otevřeně přiznává, že ČEZ není ničím jiným, než dalším výběrčím daní, které chce přerozdělit. Kde jsou kořeny tohoto problému a jak se jej zbavit?

Program této nejmenované strany obsahuje v bodu 10 slib "Z výnosů elektrárenské společnosti ČEZ vyplatíme mimořádný tzv. 13. důchod". Nic proti důchodovému zabezpečení těch, kteří celý život v rámci průběžného důchodového systému odváděli "pojistné". Děsí mne však představa, že stát chce dělat sociální politiku z výnosů průmyslového podniku. Podle výroční zprávy skupiny ČEZ za rok 2008 měla skupina čistý zisk (po zdanění) ve výši 47,4 miliard Kč. Nejvýznamnějším akcionářem k 31.12.2008 byla Česká republika s podílem 63 %.

Skupina ČEZ sice nepůsobí jen na území České republiky, ve značné části ČR se však bez jejích služeb neobejdete. Ano, můžete se rozhodnout, že elektřinu bude dodávat někdo jíný. Vedení mimo Prahu však patří skupině ČEZ a tak se k ní úhrada "za přenos" dostane tak jako tak. Značná ziskovost podniku přitom ukazuje na skutečnost, že na volném trhu by přenosové služby mohly být levnější.

Pokud skutečně část velkých zisků ČEZu pochází z domácích zdrojů, bylo by na místě třeba je alespoň jednorázově investovat prostřednictvím státního rozpočtu do infrastruktury či čehokoliv jiného, co používají všichni. Nebo snížit rovnou cenu přenosových služeb (když jsou tak ziskové). Koneckonců, majoritním akcionářem je stát. Stát je zároveň regulátorem a držitelům 37 % akcií tak aktivně může pomoci generovat zajištěný zisk. Jelikož elektřinu potřebujeme všichni a v distribuční síti konkurence téměř neexistuje, považuji zisk ČEZu jen za výběr další daně (a část výnosu této "daně" jde soukromým vlastníkům).

Pokud by stát navázal na zisky ČEZu transfery (např. ten třináctý důchod), udělal by v důsledku dvě věci:

1) zafixoval by nutnost "generovat" ČEZem státní výnos v dané výši, vytvořil by další mandatorní (povinný) výdaj státního rozpočtu a tak by efektivně znemožnil případnou privatizaci ČEZu či uvolnění podmínek pro vstup do odvětví,

2) zajistil by ostatním akcionářům ČEZu jistý příjem, zvýšil by tedy tímto rozhodnutím cenu ČEZu (protože jeho zisk by byl zaručený - a akcie se státem zaručenou dividendou jsou super, nebo ne?).

A hádejte kdo by v takovém případě soukromý výnos zaplatil. No přece my, odběratelé elektrického proudu, v ceně za přenos a silovou elektřinu.

Nemám nic proti ČEZu, ať existuje, podniká, dodává proud a poskytuje služby. Příčí se mi však způsob, jakým stát jako majoritní vlastník ČEZ využívá. Velmi se mi příčí představa, že takové další danění (kterým podle mne, z výše uvedených důvodů, je) by mělo být zafixováno propojením s mandatorními výdaji.

Autor: Karel Zvára | čtvrtek 13.8.2009 8:00 | karma článku: 18,49 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Karel Zvára

Česká republika prý dnes podepsala ACTA

Česká republika dnes v Japonsku připojila k mezinárodní smlouvě ACTA, který de facto likviduje svobodný internet, dělá z prohledávání elektronických přístrojů na hranicích pravidlo a téměř každého uživatele Internetu umožňuje stíhat pro "poškozování duševního vlastnictví. V žádném zdroji jsem se nedočetl kdo za Českou republiku ACTA podepsal ani od koho a jaký k tomu měl mandát. Pokud takovou informaci máte, prosím Vás o její zaslání.

26.1.2012 v 14:23 | Karma: 26,05 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Společnost

Karel Zvára

Ve středu nebude fungovat anglická Wikipedie

Včera, v pondělí 16. ledna 2012, se na stránce Wikimedia Foundation objevilo prohlášení výkonné ředitelky Wikipedia Foundation Sue Gardnerové. Přináším jeho překlad, aby i ti, kdo nerozumí anglickému textu, rozuměli důvodům. Původní text je opatřen licencí Creative Commons Attribution - Share Alike License, která umožňuje jeho využití. Dále ještě odkazui na můj předchozí článek Piráti vs. Svobodní - domněnky a skutečnost, ve kterém je vložené video z příspěvku a besedy právě na téma regulace internetu. Zbytek článku je již jen překladem prohlášení výkonné ředitelky Wikimedia Foundation.

17.1.2012 v 10:54 | Karma: 17,25 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Svobodní vs. Piráti - domněnky a skutečnost

V posledních dnech se na webu (především blogy) objevily reakce na článek Benjamina Kurase Svobodné, nebo kradené? Narážím na článek pana Škopa či na článek v Pirátských novinách. Co mají Svobodní a Piráti společného a kde se zásadně liší? A co s tím má pan Kuras společného? Na to se pokusím odpovědět v tomto článku.

13.1.2012 v 14:36 | Karma: 28,95 | Přečteno: 4198x | Diskuse| Média

Karel Zvára

Na dlouho poslední šance na trvalou euro-výjimku

Dnes odletí premiér Nečas na jednání Evropské rady v Bruselu. Ve čtvrtek večer bude s ostatními státníky ze zemí Evropské unie a s "prezidentem" van Rompuyem večeřet. Na páteční ráno je naplánováno podepisování přístupové smlouvy s Chorvatskem, odpoledne se bude jednat o "řešení dluhové krize". Pan premiér má na dlouhou dobu poslední šanci prosadit jeho požadavek rozhodnout si o zavedení eura v České republice v referendu.

8.12.2011 v 10:01 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Jak může vypadat (nejen) řecký bankrot

Je možné, že v blízké budoucnosti Řecko nebo i jiné státy nebudou schopné hradit řádně a včas své splatné závazky, především úroky a splatné jistiny státních dluhopisů. Takové situaci se říká státní bankrot. V tomto článku chci nastínit možné scénáře vývoje. Nemám patent na rozum, je možné, že v úvaze udělám chybu nebo něco přehlédnu. Budu rád, když mě na chybu v diskusi upozorníte a budeme o ní diskutovat.

6.12.2011 v 7:47 | Karma: 17,78 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...