Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moc děkuji za hodnocení každé práce! Je to hnacím motorem.

A ano, máte pravdu. Řím... to je téma.

0 0
možnosti

P79e54t31r 98K79ř91í40ž

17. 1. 2016 7:46

Přehledně zpracováno jako vždy. K tématu: poznávat vlastní historii je dobré. Přesto si však člověk vždy uvědomí, jak vyspělé byly antické civilizace a jak hluboký civilizační propad znamenal pád Říma. K většině pokroku uvedenému v článku dospěli v antice již cca 1500 let předtím!

Např. vodovod ve stř. Evropě ve 14. st.? Řím na počátku 3. století n.l. zásobovalo 11 vodovodů, přičemž ten první byl zbudován ještě 500 let předtím (Aqua Appia - délka přes 16 km, téměř celý podzemní). Nejdelší Aqua Claudia, téměř 70 km, z toho 10 km akvadukty.

Kanalizace? Na Krétě v paláci panovníka splachovací záchody cca r. 1800 př.n.l., římská Cloaca Maxima budována od cca r. 600 př.n.l. již etruským králem. Zato v Evropě se ještě v 17. století vylévaly nočníky přímo na ulici...

K další římské vymoženosti, podlahovému vytápění, se dostáváme dokonce až v současnosti.

1 0
možnosti

Pěkně napsáno. Právě tak jsem přesvědčen, že ani jedna ze společností, které vybudovaly Vámi popsané věci, netušila, že se to všechno může zhroutit, že se třeba na Forum Romanum jednoho dne budou pást prasata. Váš výčet beru jako varování pro naši společnost:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 538x
Mám ráda svou práci v oboru justice, ale ještě raději mám četbu, své horské kolo a historii (zejm. legionáře). Ráda zkouším nové věci a nebojím se experimentovat. Život je třeba prožít a vyzkoušet vše, co si pro nás osud nachystal. Většina lidí pouze přežívá... K těmto lidem já rozhodně nepatřím.

Seznam rubrik