Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

JB

Hezky prožité prázdniny. Co se týká pečení chleba, po nějakém roce výpadku jsem se k němu letos vrátil. Kdysi jsem pekl také kváskový chléb, vychovával jsem si kvásek svůj, až jsem zjistil, že je to sice na venek efektní pro diskuze, ale neefektivní pro praxi. Tak peču normálně z droždí se stejným výsledkem a poloviční prací. Kvásek je relikt z dob, kdy se peklo ve velkém buď v pekárnách, nebo na vesnici. Na vesnici se peklo ve velkém tak, že se čtyři rodiny střídaly po čtyřech dnech tak, že vždy jedna rodina napekla pro všechny čtyři rodiny, takže každé čtyři dny měli všichni čerstvý chléb. Zadělávalo se ve velké díži dřevěnou kopistí tak, že se ze stěn do vlažné vody nejdříve seškrábalo čtrnáct dní zkvašené těsto "od minula", což byl vlastně onen přirozený kvásek. prostě díže se nevyškrabovaly a nemyly, zbytek těsta se nechal na příště a tím, že zkvasil, byl zásobárnou kvasinek na vykynutí těsta. Máme-li možnost droždí, nemusíme živit kvásek, což je pro malovýrobu zbytečně náročné. Jinak složení kvasinek z droždí a kvásku je stejné a kvalita chleba z obou výchozích přísad stejná. Letos peču tak jednou týdně bochník, či šišku, která vydrží čerstvá ty čtyři dny. Vycizeloval jsem si vlastní dobrý recept a vychytal technologii zadělávání, tedy hlavně množství vody a hustotu těsta i technologii pečení, což spočívá ve změnách různých časů různě vysokých teplot a dá se říci, je jsem vychytal postupy, které standardně zaručují jak chuť tak konzistenci na vysoce vyhovující úrovni. Váš chléb vypadá pěkně a věřím, že je i dobrý. Bohužel, mnozí nikdy nejedli domácí chléb, a tak vlastně ani neznají jeho původní chuť, neboť je rozdíl mezi "domácím" a konfekčním z obchodu. Ono někdy opravdu stojí za to, trochu zabrzdit a vrátit se ke kořenům.

0 0
možnosti
Foto

No...já vidím rozdíl mezi kváskovým a drožďovým chlebem

0 0
možnosti
Foto

Milá Zuzanko, to je tak úžasná prázdninová reportáž, překrásné fotky, navštívila jsi zajímavá místa, příjemná, pohledná, a navíc máš to správné oko pro ty nejkrásnější záběry. A vše prodchnuté Finnem, no to nemá chybu. A skládám Ti velkou poklonu ohledně malovaných kamínků, no ty teda jsou . Co myslíš, dal by se na kamínek namalovat i nějaký knižní motiv?

3 0
možnosti
Foto

určitě se dá namalovat všechno. Máš nějaký konkrétní požadavek?

0 0
možnosti
Foto

Spousta krásných míst a bezvadná obrazová reportáž.

2 0
možnosti
Foto

Zuzko, parádní prázdniny. Dle fotek byly opravdu pestré a dlouhé. Fin je trpělivý kocourek.😉😁

2 0
možnosti
IB

Krásné fotky, nejlepší jsou cedulky na WC - dáma a pán - oba vykonávající potřebu. U pána se to pozná, u dámy nikoliv.

1 0
možnosti
Foto

Foto! Co třeba Cimrmanův maják s muzeem? V přilehlé hospůdce s pivovarem vaří Světoběžník 12° Járy Cimrmana. https://www.kudyznudy.cz/aktivity/muzeum-jary-cimr...

1 0
možnosti
  • Počet článků 452
  • Celková karma 30,26
  • Průměrná čtenost 1250x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.