Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DV

D17a15v28i89d 86V72l45k

5. 12. 2018 8:52

Moje máma taky výtvarnice ovšem v propagaci, takže se těch komoušských hesel namalovala spousty.

Vzpomínám si jak za komančů malovala takové malé kulaté placičky, co je holky nosily jako brože na svetru. Myslím byl ten obrázek za 40 Kč. Pak ji někdo "taktně upozornil," že je to nedovolené podnikání a že by to mohlo zajímat "orgány!"

2 0
možnosti
Foto

tak u nás v malírně se to ztratilo, ale nedovolené podnikání to bylo. taky se o tom nesmělo moc mluvit.

0 0
možnosti
BV

Paní Zajícová,

díky za připomínku mého mládí. Po VŠ jsem nastoupil jako technik do ČST. Působil jsem sice ve všech studiích, ale shodou okolností jsem měl kancelář na Kavčích horách u rampy vedle zámečnické dílny. Tam začínala chodba obklopená řadou řemeslníků či mnohdy spíše kumštýřů, kteří vytvářeli pomůcky nezbytné k hladkému chodu té fabriky na iluze, kašérna, truhlárna stavba a ovšem i ta malírna, přes kterou jsem skoro denně chodil na pracoviště s televizní technikou, nebo jen na gáblík do jídelny. Takže jsem vás tam nepochybně musel vidět, ale přiznám se, že tady mně paměť zklamala. Vybavuji si ty vysavače zavěšené na boku, kterými se stříkaly kulisy, nebo malíře pozadí, který podle pohlednice vykouzlil několikametrovou iluzi vesnice i s tím kostelíčkem.

Tak to bylo i s ostatním. I když spousta rekvizit byla reálná, vytažená z fundusů či odněkud zapůjčená, tak je prakticky vždy provázely "podfuky" stvořené šikovnými řemeslníky. Je skoro neuvěřitelné kolik naprosto hodnověrných předmětů bylo vyfouknuto z folií, vyřezáno polystyrénu, odlito ze sádry a pak patřičně pomalováno. Tyto předměty měly většinou jepičí život, zahrály si pár natáčecích dnů a pak většinou skončily v odpadu. Obdobně jako ty vaše malůvky na pozadí či podlaze, posloužily a příští týden byly bezohledně přemalovány, aby je nahradil něco jiného. Jen těch 5 studií v hlavním objektu na Kavkách toho jako nenasytný bumbrdlíček spořádalo spoustu.

A aby bylo jasno, ti řemeslníci dokázali vyrobit v případě potřeby i zcela realné, normálně použitelné předměty. Třeba krejčové či vlásenkářky by mohly působit i v těch nejlepších salonech,

1 0
možnosti
BV

Musím ještě konstatovat jednu zásadní věc, která je zřetelná i ve vašich příspěvcích. Prakticky všechny profese, televizní, technické, umělecké, řemeslné atd. co se zúčastnily na tvorbě pořadů svou činnost vykonávali s vyšším nasazením, než by příslušelo jen prostému splnění pracovní náplně. Oni byli prostě při tom, třeba jako jen malé kolečko, nicméně bez nich by mohlo to celé obrovské soukolí zaskřípat.

Československá televize měla obrovkou reputaci ve veřejnosti, navzdory její neodmyslitelné roli, hlásné trouby vedoucí strany. Ten politický balast si většina normálních lidí dovedla odfiltrovat. Také existovaly "známé firmy" a říct o některém redaktorovi, že "jamborovatí" bylo poslední důrazné upozornění či dokonce urážka. Jen se obávám, že těch správně orientovaných expertů, analytiků mezinárodních vztahů, politických geografů a jim podobných bezostyššných hlasatelů té jediné pravdy je dnes mnohem více

PS: Ještě k těm malovaným podlahám. Jednou za čas bylo nutné podlahu ve studiu zalít vodou, nechat odmočit a pak sloupnout centimetrovou vrstvu latexu.

1 0
možnosti
Foto

Zuzanko, kromě jiného musím obdivovat, kolik věcí si člověk zpětně vybaví. Jsem ráda, že jsem opět mohla nakouknout za kulisy;-).

0 0
možnosti
Foto

Dokonce dvakrát šikulka!!Ten palec dolů tam nemá být, NEŠIKOV!!NĚ mi to uklouzlo, omlouvám se

0 0
možnosti
Foto

Chtěl bych být Ivouchem a pařit s kočkama Tvýho typu z hořčičáků Mullera. Tak. R^

1 0
možnosti
DV

D86a59v34i46d 51V62l18k

5. 12. 2018 8:53

Já taky. Pil bych z hořčičáku plnými doušky!

1 0
možnosti
Foto

uzko, tak jsem se zase dozvěděl nějaké ty pikantnosti ze zákulisí a je to dobře. Co s etýče malování,,, jsem v tom velmi sláb ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JS

Tohle mě hodně baví, Zuzi :)

Jsi v pravdě renesanční osobnost!

1 0
možnosti
DP

Hezké čtení, projela jsem i předchozí díly. R^

1 0
možnosti