Další volba za námi

Nejsou lidi, zdálo by se, a proto se musí povolat zálohy. Lidi by byli, jen zdravého rozumu se nějak nedostává.

Někdy jsem z té naší demokracie poněkud zmatená.  A rozčarovaná. Jeden, to jest řadový občan, (nikoliv obyčejný), avšak neoplývající žádnou ústavní ani stranickou funkcí, oplývající pouze obyčejným selským rozumem, jenom zírá.

Pouze prosťáček rozumu mdlého by mohl považovat prostředí parlamentních kuloárů a klubů za místo, kde probíhají pohovory výlučně na téma, jak zase o něco zlepšit život voličů. Dohody, kompromisy, půtky, nátlaky, obchody, je to všude stejné a jinak to asi neumíme. A někdy z toho vzejde i něco pozitivního.  A někdy z toho vzejde pěkný paskvil.

Při poslední volbě ombudsmana naši páni zastupitelé opět předvedli chaotický taneček, na jehož konci je zvolení jedenaosmdesátiletého pána do funkce na dalších šest let, přičemž dva protikandidáti byli muži v plné síle a s velmi dobrými odbornými předpoklady.

Pro šanci na zvolení jednoho z nich by se však musela sjednotit celá opozice, což je zřejmě nadlidský úkon. Shodnou se pouze v zuřivém štěkání na Babiše, ale to je tak vše. Karavana ANO táhne v klidu dál. Její vůdce má své plány, v nichž podstatnou roli hraje prezident, takže pozice hradního kandidáta je neotřesitelná. Co na tom, že i pan Křeček má za sebou jakousi nevoňavou minulost, že některé jeho výroky se s funkcí ombudsmana dosti míjejí. Jako by už při vší úctě ke stáří nestačilo to, že se i při méně rozvitém souvětí zadýchává tak, že mu skoro není rozumět.  A ještě dalších šest let?

Do celé té šarády svým dílem ještě přispěl spolek Milion chvilek svou poněkud neuváženou výhružkou dalšími stávkami.  Jak se dalo čekat, několik poslanců „se rozhodně nedá vydírat partou mladých zpovykanců“, takže natruc přihodilo své hlasy panu Křečkovi, čímž se tady celkem logicky nabízí otázka, kdože je tady ten nedospělý zpovykanec.

Inu, sbor ctihodných moudrých zastupitelů rozhodl, jak rozhodl. Nám ostatním nezbývá nic jiného, než tuto volbu přijmout a čekat, co se z toho vyvrbí.

A doufat, že ombudsmana v nejbližších šesti letech s pomocí boží nebudeme potřebovat.  

  

 

 

   

  

 

 

 

Autor: Zuzana Palečková | neděle 16.2.2020 20:30 | karma článku: 13,05 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52

Zuzana Palečková

Co by kdyby

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64