Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi! 

Vždycky jsem si o sobě myslela, že jsem osoba bez jakýchkoli předsudků. Jsou ovšem situace, které mě spolehlivě usvědčí z omylu. Takže když se například řekne Balkán, co mi naskočí nejdřív? Nejdřív mi naskočí obraz tmavookých snědých mužů s mohutnými kníry, divoce gestikulujících a hulákajících, v pozadí je pozorují jejich ženy v šátcích a květovaných sukních. Posléze mi chřípí zaplní skvostná vůně balkánské kuchyně, buket skvělých vín, znovu mě oslní divoká příroda a moře.

Když definitivně zapomenu na Karu ben Nemsí Effendiho z Divokého Kurdistánu Karla Maye, vybaví se mi oblast na okraji zájmu Evropy, země s chudým obyvatelstvem, tenkou vrstvou podivně zbohatlých podnikatelů a politiků, země sužované obludnou korupcí, jež podvazuje hospodářský vývoj a produkuje armádu námezdních sil, vykořisťovaných všude ve zbytku světa, kde jim dovolí otročit.

Kdepak Balkán. To je jiný svět. Je daleko. Dřív nás s ním spojovalo uměle vytvořené společenství nesourodých států násilně nahnaných do jakési rady socialistické pseudopomoci, to je však dávno pryč, dnes je všechno jinak. Jezdíme tam kvůli moři a horám, ale pak hajdy domů.

Domů do střední Evropy, do civilizovaného světa přece.  Budujeme novou společnost, směřujeme na Západ a Balkán, kde to proboha je?

V posledních dnech se zase hojně objevuje jméno pana Pelty, jehož nepřetržitá šňůra korupčních maléru zahrnuje celé politické spektrum. Najednou čteme o propojení šíbrů, které již nikdo nevolil, avšak kteří se neustále pohybují v příšeří stranických sekretariátů. Takže lístky na Euro pro kamarády napříč politickým spektrem obětavě u Fotbalové asociace obstarává pan Březina. Kdo dnes ví, kdo je pan Březina? Bývalý veřejně známý vlivný radní za ČSSD, dnes stejně vlivný, avšak tak nějak šedě.  Opoziční politik a vážný zájemce o post primátora Prahy pan Nacher také nepohrdnul. Pan Nacher je psavec a hojně se vyjadřuje téměř ke všemu a na vše má jasný názor. Tento se mu však poněkud zamlžuje, zejména když má odpovědět na otázku, proč si nechává platit svoji účast na Euru z peněz daňových poplatníků.

Vůbec je ten hromadný zájem pražských zastupitelů o fotbal pozoruhodný a kdejakého závistivce by mohlo i napadnout, že v tom velkou roli hrají právě ty lístky, hotely, letenky a jiné požitky zdarma.  A tak se v kauze objevují dávno známá jména, pan Hulinský, ten si vyjel i se svými dvěma syny, pan Mynář to nezištně zařídil i mužstvu Osvětiman, poněvadž taková zkušenost je k nezaplacení, doslova. Doprovodil je i kámoš Nejedlý, asi nechtěl trhat partu. A aby neurazil, přidal se i pan Wolf, takto zástupce KDU-ČSL.

V souvislosti s touto kauzou došlo k hromadné ztrátě paměti pražských zastupitelů, až to vzbuzuje obavy o další osud města. Nepamatují se (pro nějakého troubu by to mohl být zážitek na celý život, ale to fakt musí být jouda, co by si to navíc platil sám), ztratili doklady o zaplacení něčeho, ale už nevědí čeho. Skvělá byla paní Valachová, toho času ministryně školství, jejíž náměstek pan Hulínský tam podle ní tedy rozhodně nejel jako její náměstek. Asi trpí jakousi formou schizofrenie, teď je otázka kdo, poněvadž ona tam nakonec byla taky.

A zatímco já tady ťukám do počítače, probíhá soud s panem Peltou a panem Janstou. Pan Pelta předvádí čápa pro obveselení spoluobviněných a tisku se svěřil, že má někdy slzy v očích. Asi jak se řeže smíchy. Pan Jansta byl znovuzvolen do čela České unie sportu během procesu, čímž se jenom potvrdilo, jak to tady pěkně vedem.

A nad tím vším bdí náš protikorupční spasitel, spravedlivý a všemocný, on tady s tím zlořádem zatočí a nastolí věčný mír. Jenom kdyby mu nechali klid na práci, hajzlíci všelijací, co jenom do všeho šťourají. Agrofert, co to je? Neznám, nemám. To si můžou v Evropě mlít, co chtějí, jen když sypou!   Schillerová to zařídí, sice v Evropě nikomu nerozumí, národ si z ní dělá šoufky, moc schopná není, ale  loajální ano a už to s tím svým věčným úsměvem nějak okecá.

A tak dále, a tak dále. Inu, zvykli jsme si rychle na tu novou spleť vztahů a podvztahů, služeb a zavazování si případných šéfů i podšéfů různých výborů a podvýborů, poradců a podržtašek, je jich tolik, aby se ten moloch mohl napást!

Takže milí Balkánci, pardon, občané jihoevropských států, já se vám z celého srdce omlouvám za svoji pitomou přezíravost. Tohle se kamarádům na jedné lodi opravdu nedělá!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 25.6.2020 22:24 | karma článku: 26,52 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43

Zuzana Palečková

Co by kdyby

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64