A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

Před mnoha lety, ještě v minulém století, kdy jsem chodila na základní školu, nastoupila k nám po prázdninách do třídy nová spolužačka. Všechny holky okamžitě zesinaly, závist nás zbavila veškerého letního pigmentu. Jana byla atraktivní blondýna, ale hlavně oplývala na tehdejší dobu neslýchaným množstvím úžasných hadříků, které nám, obyčejným smrtelnicím, způsobily mnohé bezesné noci.

Janin tatínek byl totiž strojní inženýr a byl vyslán v rámci jakési dohody naší drahou vlastí do Kuvajtu, čímž své rodině umožnil několikaletý pobyt mimo šedivou nudnou Československou socialistickou republiku. Dlužno poznamenat, že Janička kromě těch módních kousků přivezla i spoustu historek a poznatků, které jsme o přestávkách lačně hltali. 

Dnes už všechny ty sukýnky a svetříky dávno zmizely v propadlišti dějin, avšak mně v hlavě utkvěla jedna Janina poznámka.  Bystrá dívka tehdy dosti trefně zařadila Československo v rámci mezinárodního obchodu mezi outsidery, ale tuto nevalnou pozici nejen podle ní značně vylepšovali naši technici a dělníci. „Oni vždycky vymysleli nějaký udělátko, kterým evropskou techniku napasovali na tvrdý pouštní podmínky, zatímco třeba Němci na to jenom čuměli,“ pravila krásná blondýna.

Často jsem na to během totality myslela a bolelo mě z toho srdce. Kde bychom hernajs mohli být, kdyby nás nepostihl ten dějinný omyl socialismus! Kdyby u nás vládly normální poměry! Kdyby se lidi mohli projevit a nikdo by je nijak neomezoval!

Ve svobodném světě žijeme už přes třicet let a realita je mnohem složitější, než jsem si v mladickém zápalu vůbec byla schopna představit. Ale přes všechny peripetie a zklamání se leccos podařilo, je tu opravdu spousta šikovných a pracovitých lidí, schopných prosadit se i ve světě.  

Tak proč jsme dneska černou ovcí Evropy, proč nás všude dávají za špatný příklad? Proč musíme žebrat všude kolem o pár vakcín?  Proč před námi naši sousedi zase zavírají hranice? Proč vláda chaotickým rozhodováním, neustálým odvoláváním sotva přijatých opatření soustavně znejišťuje obyvatelstvo? Proč pan premiér seřve a vyhodí každého odborníka, který si s ním dovolí nesouhlasit? A proč se do všeho cpe a jen zvyšuje chaos? Proč ministr zdravotnictví odmítá milion vakcín AstraZeneca, protože byly vyrobené v Indii a přitom náš náhle oživší pan prezident zařizuje dodávku vakcíny čínské, o níž nikdo nic neví? Proč máme přeplněné nemocnice a uštvané doktory a sestry?   Proč jsme pořád daleko za nákazou a těžce nestíháme? A proč, a proč, a proč…?

A proč tak blbě volíme?     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 4.3.2021 18:19 | karma článku: 20,13 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52

Zuzana Palečková

Co by kdyby

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64