Nákupní seznam pro armádu

Tak jako nebyla Československá armáda připravena v roce 1938, tak nejsou Česká a Slovenská armáda připraveny dnes. Jaké díry je potřeba zalepit?

Protivzdušná obrana je bohužel tvořena dnes již téměř muzeálními kousky jako systémy KUB nebo Strela, a pár moderních Švédských systémů krátkého dosahu to nezachrání.

1) Protivzdušná obrana, systémy středního dosahu NASAMS

2) Protivzdušná obrana, systémy krátkého dosahu pro ochranu statických cílů jako atomové elektrárny, vojenská letiště, muniční sklady, velitelství armády - Švýcarské Skyshield 35

3) Protivzdušná obrana, mobilní hlavňové systémy. Provizorně má Německo ve skladech systémy Gepard. Tyto systémy nejsou dobře vybavené pro likvidaci dělostřelecké munice což je schopnost která je dobudoucna zapotřebí, ale mohou být potenciálně k dispozici poměrně rychle. Následně zavést do výzbroje systém

4) Výhledově protiraketová obrana THAAD

5) Prostředky radioelektronického boje.

Dalším opatřením pro ochranu životů by měla být novela stavebního zákona po Švýcarském vzoru - povinnost protileteckých bunkrů s dostatečnou kapacitou ve veřejných i soukromých stavbách a obnova kapacit krytů civilní obrany.

 

Pozemní síly:

1) Dělostřelecké systémy - je potřeba akutně zavést raketové systémy dalekého dosahu.

2) Obnova těžkých jednotek, raketové protitankové komplety schopné útočit současně na několik cílů

3) Rozvoj ženijní techniky a sil pro rychlé budování rozsáhlých polních postavení a dálkově řízených zbrojních systémů.

Všeobecná branná povinnost po Izraelském vzoru.

Co se akvizic týče, tak ty dělat na mezivládní úrovni, kompromisem co může být k dispozici rychle. Na žvanění není čas.

Pokud jde o letectvo, vybudování rozsáhlého letectva při současném a nutnějším posilování armády je nereálné, a spíše by dávalo smysl vytvořit Evropské vzdušné síly. Ostatně je v podstatě životní nutností Česka i Slovenska tlačit na federalizaci Evropy a vytvoření Evropské armády, v dnešních podmínkách je teritoriální obrana území rozsahu ČR nebo SR nereálná protože neposkytuje dostatečnou hloubku a Rusko evidentně hodlá postupovat salámovou metodou.

Jediná alternativa je naprostá kapitulace na svobodu a nezávislost.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Žůrek | čtvrtek 24.2.2022 6:40 | karma článku: 7,25 | přečteno: 244x