Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EH

Souhlas. Blbě vidím i blbě slyším (ale do invalidity to má daleko), lidi poznávám víc podle chůze než obličeje a při rozhovoru se dívám na rty a ne do očí.

Takže mozek si spíš vypracuje pomůcky, než že by fyzicky zlepšil nějaký orgán. Ale možná v dětství se s tím ještě dá něco dělat, když je tělo ve vývinu.

2 0
možnosti
JS

Já si myslím, že to tak docela mýtus není, protože vědecké výzkumy na toto téma říkají něco jiného. Nejde o to, že se zlepší fyzické parametry zrakového aparátu u neslyšících (například lepší čočka nebo hustší sítnice) nebo že se zvýší počet chlopní ve vnitřním uchu. Zrak i sluch se "odehrávají" především v mozku. Je prokázáno, že centrum sluchu u nevidomých vykazuje vyšší aktivitu i rozvoj než u běžné populace. Totéž platí o mozkových centrech zraku u neslyšících. Běžný člověk není schopen odezírat slova ze rtů, ale mnoho neslyšících to dokáže. Mozek prostě rozšíří kapacitu zrakového centra tak, aby dokázalo zpracovávat více informací a rychlejším tempem. Nedávno na ČT24 ukazovali nevidomé, kteří používají navigační zařízení, které přesně popisuje místo, kde se lidé právě nacházejí a kudy a jak mají jít. Většina z těchto lidí používala takzvaný zrychlený režim řeči, kterému "normální" člověk není schopen porozumět. To znamená, že si časem prostě vypracovali lepší schopnost rozpoznat řeč, a to i tehdy, je-li mluva výrazným způsobem zkreslena.

Lidské tělo je opravdu zázračná záležitost.

2 0
možnosti
Foto

To je uplna zahada. Ja neslysim od 2003 a odezirat neumim. Jen takove lehke veci, jako treba: "Chces pivo?" Ale slozita souveti, nebo dokonce rozhovor ne. Take mi nejdou sdeleni, ktera se pisi na konci s vykricnikem. Treba: "Uklid si ty ponozky!" :-)

0 0
možnosti
JN

Už před několika desetiletími jsem na toto téma slyšel takovou anekdotu.

"Když má někdo jednu nohu kratší, tak druhou má zase delší. "

Já vím, je to černý humor.

3 0
možnosti
JC

Máte pravdu.

Když ovšem někdo přijde o jeden smysl v dětství, dokážou jiné jeho smysly výrazně nabobtnat neustálým tréninkem v době růstu a vývoje. V dospělosti se už nic takového nestane.

A ladiče pian dnes už nevidomí dělat nemohou, protože by se neuživili. Nikdo je už nehce. Klasických akustických pian je příliš málo.

1 0
možnosti
Z

21. 7. 2016 11:59

Jo, byl to takový příklad, jelikož si too lidé často spojují a neuvědomí si, že většina pian je dnes elektronických.

0 0
možnosti