Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z ceskeho zpravodajstvi je vubec nejlepsi to na CT2 chvili pred osmou vecer. Obdivuji ty sluchove postizene, ze dokazi to kmitani rukou vubec sledovat.

0 0
možnosti
Foto

Někteří zase třeba obdivují jiné osoby s postižením sluchu, které stíhají číst české titulky a plně ví obsah, protože rozumí významu slov.

Je to zkrátka stejné, jako obdivovat kohokoli, že rozumí plynně svému mateřskému jazyku. :-)

0 0
možnosti

A51l48e12š 46N60o77v18á59k

21. 2. 2022 11:18

proto je překvapivé, že i veřejnoprávní televize preferuje znakovou řeč před titulkováním...

0 0
možnosti
Foto

To ne. Titulky jsou skryté a titulkováváno je na ČT snad 95 % pořadů. Tlumočník ovšem skrytý není a automaticky se spustí všem.

Skvělé by bylo, kdyby byl rovněž skrytý a ti, co potřebují tlumočníka, by si jej zapnuli. Zvuk jde také vypnout/zapnout, obraz jde vypnout/zapnout, titulky jdou vypnout/zapnout. Zkrátka téměř vše jde na televizoru vypnout/zapnout.

Nevidím žádnou překážku v tom, aby šel v XXI. století vypnout/zapnout i tlumočník znakového jazyka. Například modrým tlačítkem na dálkovém ovladači a šel by i jakkoli zvětšit. A kdyby někdo argumentoval, že to není technicky možné, tak máme například iVysílání na červené tlačítko, nebo dvojité obrazy, kdy v jednom střílí biathlonista a ve druhém probíhá rozhovor s jiným v cíli.

Je to prostě pouze o ochotě, chtít to udělat.

0 0
možnosti
Foto

Tohle mě dost vytáčí. Hluchoněmí si říkají Neslyšící a nikdo jiný podle nich není neslyšící.

0 1
možnosti
Foto

Nejsou to hluchoněmí, mluvidla mají v pořádku a často i mluví (jak se to dokáží naučit mi je záhadou). A to přivlastňování slova "neslyšet" není dobré. Také neexistují žádní nevidomí a Nevidomí. Rovněž neexistují třeba cizinci a Cizinci s tím, že s velkým "C" to jsou pouze Vietnamci v ČR.

1 0
možnosti