Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RUD aneb Rozpočtové usurpování daní

Není žádné tajemství, že každý dobrý hospodář plánuje – podle povahy své činnosti – na nějaký čas dopředu, má určité očekávané a neočekávané příjmy, stejně jako očekávané a neočekávané výdaje. Klíč, podle kterého ministr Kalousek rozhoduje o změnách v rozpočtovém určení daní, oproti tomu tajemství je. A nemalé.

Ministerstvo financí chce velkým městům sebrat část peněz, jež dostávají z daní.Profimedia.cz

Až má člověk někdy dojem, že se pan ministr s chutí pasuje do role jakéhosi demiurga, který ze své pozice jediným mávnutím mocného úřednického pera udělá z dlouhodobých finančních plánů krajského města kůlničku na dříví. Nevím totiž, jak jinak si mám vysvětlit jeho rozhodnutí vzít čtyřem největším městům v České republice podstatnou část jejich dosavadního podílu na výnosu sdílených daní.

Dovolím si nyní vynechat hlavní město, protože má v naší zemi výsadní postavení i z hlediska očekávaných změn příjmů ze státního rozpočtu, a zaměřím se na svou domovskou Plzeň, jejíž rozpočet je plány ministerstva financí ohrožený stejně jako Brno a Ostrava. Novelu zákona musím jakožto plzeňský radní pro ekonomiku jednoznačně odmítnout. Změny, které pro nás Miroslav Kalousek nachystal, zkrátí městský rozpočet o stovky milionů korun ročně, a jsou tedy citelným zásahem do našeho hospodaření.

Je potřeba si připomenout, že Plzeň je čtvrté největší město v zemi, zároveň město krajské, a jako takové poskytuje řadu služeb nejen svým obyvatelům, ale i lidem, kteří sem dojíždějí – ať už za prací nebo za zábavou. To se týká zejména infrastruktury, městské hromadné dopravy, zdravotnictví, sociálních služeb nebo sportovních a kulturních zařízení. Například v hledišti Tylova divadla sedává průměrné pouhých 40 procent Plzeňáků, ostatní diváci přicházejí odjinud. A kupříkladu Fakultní nemocnice v Plzni poskytuje služby lidem z Plzeňského, Karlovarského a také Jihočeského kraje.

Samozřejmě chápu, že při celkovém počtu více než 6 tisíc obcí v zemi není jednoduché najít vzorec pro rozdělení vybrané sumy, který by spravedlivě zohledňoval všechny partikulární zájmy a rozdíly. Na druhou stranu ovšem nechápu, proč je nutné měnit model, který má dlouholetou tradici a v praxi se výborně osvědčil. Vždyť Plzeň hospodaří s více méně vyrovnaným rozpočtem a městu se velmi slušně podařilo vyrovnat se s několikasetmiliónovým výpadkem příjmů v důsledku hospodářské krize.

Nyní se po nás v podstatě chce, abychom dramaticky přehodnotili naše plány na příštích deset až patnáct let. Co je ale horší, aktuální výpadek příjmu nás donutí krátit pomoc tam, kde ji lidé potřebují – mám na mysli zejména příspěvky na pomoc při zvyšování cen energií, ceny jízdného v městské dopravě a některé sociální služby poskytované městem. Navíc Plzeň má i důležité dlouhodobé závazky – například vůči Evropské unii, které vyplývají z titulu Evropské město kultury roku 2015.

I kdybychom byli stokrát přesvědčeni, že novela zákona je špatná a ničí něco, co dosud dobře fungovalo, budeme se jí muset přizpůsobit. Ale co když se podmínky za další tři roky zase změní?

Autor: Martin Zrzavecký | středa 30.3.2011 21:56 | karma článku: 9,05 | přečteno: 1133x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Proč výdaje města Plzně na příští rok začínají šestkou...

V médiích se objevila informace, že poprvé v historii města Plzně začínají výdaje městského rozpočtu na příští rok číslovkou šest, to znamená, že přesahují částku šest miliard korun. To je pravda a je potřeba vysvětlit, proč tomu tak je. Začnu od základních parametrů: příjmy v rozpočtu na rok 2014 jsou zhruba 5,51 miliardy, výdaje jsou cca 6,55 miliardy a rozdíl mezi příjmy a výdaji je tak ve výši necelé 1,04 miliardy korun. Nesvědčí to ale o tom, že by rozpočet byl nevyrovnaný. Obce musí mít vyrovnaný rozpočet, tak jim to ukládá i zákon. Rozdíl je způsobený faktem, že končí programovací období pro čerpání dotací z Evropské unie. A my jsme se zavázali, že v rámci jednotlivých programů a dotačních titulů budeme realizovat některé významné projekty. A ty je potřeba předfinancovat, než dotace reálně dorazí na účet města.

3.12.2013 v 9:10 | Karma: 6,87 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Žijeme si slušně, ale není to zadarmo…

Malé děti učíme, že si mohou pořídit jen to, na co budou mít peníze. Nejinak je tomu i v případě celých rodin, malých i velkých firem, měst a obcí a v neposlední řadě i státu. Současná ekonomická situace není příznivá, a proto tato rada platí dvojnásob.

6.6.2013 v 15:49 | Karma: 8,79 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Řemeslo má v dnešních dnech ještě zlatější dno,než kdykoli před tím

Plzeňský kraj má už po mnoho let přídomek průmyslový. I přes mnohaletou tradici řemesla v průmyslovém odvětví se však i tady technické vzdělávání ocitá v kritickém stavu. Poptávka po technických profesích je nejen v regionálních podnicích značná, „fachmanů“ se však žalostně nedostává.

16.4.2013 v 9:43 | Karma: 12,17 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

O osobních bankrotech a výkonu ekonomiky

Naši zemi zmítá ekonomická krize. Ale ne vše jen klesá, naopak tu máme ukazatele, které jdou - bohužel setrvale - nahoru. Například osobní bankroty. Jen u nás v Plzeňském kraji jich bylo za říjen letošního roku 156.

27.12.2012 v 13:15 | Karma: 14,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Malé adventní zamyšlení

V nějaké podobě to známe asi všichni – nenecháme se jenom unášet životem, ale snažíme se jej aktivně prožívat a spoluvytvářet podobu světa, ve kterém žijeme. Ne vždy se nám daří. Člověk pak náhle udělá chybné kroky, vytlouká klín klínem. Ptá se sám sebe, proč mu nejde to či ono, sám sebe nepoznává (kam zmizel úsměv a nadhled?) V takovém okamžiku je vhodné zastavit se, zklidnit se a začít „rozjímat“. Čas předvánoční, čas adventu je pro to vhodný a potřebný.

14.12.2012 v 12:20 | Karma: 7,20 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik