Odmítá ČSSD referendum?

Nedávno mělo plzeňské zastupitelstvo na stole dva návrhy na uspořádání místního referenda ohledně výstavby OC Corso.  Jeden vypracoval primátor Plzně Martin Baxa, druhý občanští aktivisté, kteří jej opřeli o petici s 20 tisíci podpisy. Zastupitelé ČSSD oba návrhy pečlivě zvážili, nepřijali společné stanovisko a nakonec, po zralé úvaze, oba návrhy buď nepodpořili, nebo rovnou zamítli. Znamená to, jak nyní tvrdí opozice, že ČSSD odmítá přímou demokracii či, jak doplňují někteří její představitelé, prosazuje ji, jen když se to hodí. Samozřejmě, že nikoliv.

Slavný rakouský psychiatr a osvětimský vězeň Viktor Emil Frankl (1905 - 1997) řekl moudrou větu, že svoboda musí být nerozlučně spojena s odpovědností. Místní referendum v případě OC Corso přitom mělo dát občanům svobodu rozhodnout, jak má vypadat jedna z částí jejich města. Aby však nedošlo k situaci, že má někdo svobodu a jiný odpovědnost za jeho kroky, muselo by mít navrhované referendum tři otázky.

1)      Jste proto, aby na místě stávajícího Domu kultury Inwest nevznikla stavba OC Corso podle plánů společnosti Amádeus?

2)      Jste pro vytvoření pevného regulativu, jež by definoval oblast dolní části Americké třídy a omezil výstavbu v oblasti?

3)      Jste proto, aby město Plzeň odškodnilo společnost Amádeus a další investory za znehodnocení jejich investic do pozemků na Americké třídě, a to na úkor městského rozpočtu?

Dovedu si ještě představit alternativní otázku čtvrtou, která by navrhovala, aby si město na odškodnění investorů půjčilo, ale to není podstatné. Podstatné je, že pokud občané chtějí, aby na místě bývalého „kulturáku“ nevznikla žádná stavba, musejí také souhlasit s tím, že bude investor odškodněn a v městské pokladně budou dříve či později chybět prostředky na jiné aktivity. Třeba na budování sportovišť nebo investice do školství.

Pokud by zněl návrh referenda takto či podobně, neměla by s ním ČSSD nejmenší problém a už by byl nejspíše ve fázi příprav.

Návrh pana primátora ovšem obsahoval pouze první otázku, takže – jen s mírnou nadsázkou řečeno, mohlo na jeho základě u Radbuzy vyrůst namísto OC Corso OC Korsso. Takové referendum by bylo k ničemu.

Návrh občanských aktivistů pak obsahoval pouze první dvě otázky – šlo tedy o krásný příklad Franklovy svobody bez odpovědnosti.

Takže nikoliv – ČSSD neodmítá referendum a už vůbec ne přímou demokracii. Jenom požaduje, aby měli občané možnost seznámit se se VŠEMI pro a proti a v referendu se vyjádřili ke VŠEM aspektům problému.

Takové referendum ČSSD prosazovala, prosazuje a bude prosazovat i nadále.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Zrzavecký | středa 3.10.2012 11:39 | karma článku: 7,34 | přečteno: 732x