Nezapomínejme na podstatu fungování města

Vážení a milí Plzeňáci, nedávno uplynul jeden rok od doby, kdy jste opět po čtyřech letech zvolili nové městské zastupitelstvo a tím pořádně „zamíchali kartami“ na naší radnici. Vedeni zásadou, podle které je na prvním místě zájem města, jsme podepsali koaliční smlouvu s ODS a do programového prohlášení vtělili vše, co nás se stranou, která je na celostátní úrovni naším soupeřem, na komunální úrovni spojuje.

Plzeň bude město pro lidi a pro jejich pohodlí.plzen.eu

Nyní nastal čas se k volebním slibům a programovému prohlášení vrátit. Za rok ve vedení města získá člověk celkem konkrétní představu o tom, čeho lze v místní politice dosáhnout, co je možné prosadit, co bude v práci prioritou a co ne a jaké plány musí chtě nechtě opustit.

Máme samozřejmě principiální programové zásady, se kterými jsme v loňských volbách uspěli, na nichž trváme a jejichž neplnění bychom vnímali jako podvod na voličích. Sem patří mimo jiné výstavba nového divadla nebo obnova stávajících tramvajových tratí a druhé dopravní napojení Lochotína.

Na druhou stranu také existuje řada témat, jež vyvstávají až v průběhu aktuálního volebního období a s nimiž proto volební program ani následné programové prohlášení nepočítají. I tato témata je však možné řešit rychle, účinně a bez dlouhých politických debat. Tak například vešla v platnost vyhláška na podlimitní zakázky nebo vznikla nová policejní služebna v Radobyčicích.

Jak možná víte, mým hlavním úkolem je péče o městskou pokladnu. Proto mi nejvíce vrásek dělá návrh vládní TOP 09 na změnu rozpočtového určení daní, který jsem nečekal ani v nejhorších snech. Zákon byl přitom předložen vládou, jejíž součástí je strana, se kterou stojíme v čele města, tedy ODS. Paradoxní proto je, že se naši koaliční partneři na radnici – jestli doopravdy chtějí hájit zájmy našeho města - musí pravicové vládě postavit.

Nový zákon – pokud by začal platit v navrhované podobě – by připravil plzeňský rozpočet o stovky milionů korun. Fascinující je, že jeho autoři vůbec nepočítají s tím, že regionální metropole, kterou Plzeň bezesporu je, poskytuje řadu služeb nejen svým obyvatelům, ale i lidem ze širšího okolí.

Naším prvořadým úkolem je proto zabránit tomu, aby tato legislativní změna byla schválena. V opačném případě vám budu – až budu za rok opět bilancovat – muset napsat dlouhý seznam věcí, které jsme kvůli této zákonné úpravě nebyli v Plzni najednou schopni realizovat.

Současná kolice má za sebou jeden rok na radnici a již nyní je jasné, že šetření a určité škrty v městském rozpočtu na příští rok jsou nutné nejen s ohledem na nové rozpočtové určení daní, ale i s ohledem na očekávaný pokles výkonnosti českého hospodářství v souvislosti s globální ekonomickou krizí.

Není to moc radostný výhled do budoucnosti.  Každopádně za sebe mohu říci, že pro mne bude vždy prioritou zachovat podstatu fungování města. A tou je spravovat město tak, aby sloužilo lidem, kteří v něm žijí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Zrzavecký | úterý 8.11.2011 12:11 | karma článku: 7,48 | přečteno: 486x