Když se chce, postoupí se i do Evropy

Pamatujete na Viktorku v druhé lize? Já se musím přiznat, že už příliš ne – nepříjemné věci se člověk snaží z paměti vytěsnit.  Přesto však musím ve chvílích dalšího triumfu našich fotbalistů oprášit staré vzpomínky. Když se totiž během potácení mezi soutěžemi klub propadl do druhé ligy, říkali mnozí, že to už tak zůstane. Když se naopak probojoval do ligy první, bylo to podle škarohlídů „jen na chvíli“.

Stejný skeptický tón zazníval i u loňských triumfů. Prý zázrak, který se už nebude opakovat. Naši borci včera po fantastickém výkonu v portugalské Coimbře dokázali, že v nějaké podobě bude a Viktorka si zahraje nejvyšší evropskou ligu i letos.

Ukázali zkrátka, že když se chce, jdou i zdánlivé zázraky. Ukázali, že entuziasmus jednoho dokáže nadchnout ostatní. A to nejen nás představitele města a podnikatele, kteří máme tu čest s fotbalovými hvězdami spolupracovat a spoluvytvářet jim podmínky pro jejich fantastické výkony.

Nadchnul doslova celé město – když se zápas hrál, nebyl v Plzni snad jediný bar či hospoda, která by nebyla plná fanoušků před zapnutým televizorem. Ten večer to tady v Plzni opravdu nevypadalo jako ve městě, které se musí potýkat s ekonomickou krizí a nedostatkem peněz. Posmutnělé či uštvané výrazy, kterých každý měsíc přibývá, nechali tentokrát plzeňáci doma. Nejprve je nahradila nervozita, po které následovala euforie.

Tu nezměnila ani další prapodivná vlastnost, přisuzovaná (doufám neprávem) paušálně všem Čechům. Vyhraje-li někdo třeba v anglosaském světě zápas či ligu, shodnou se fanoušci i soupeři na tom, že je to díky jeho kvalitám. Jiná varianta by přitom Angličana ani nenapadla. Pokud někdo podobně uspěje u nás, mnozí hned začínají hledat nějakou „čertovinu“, která se za tím skrývá. Jiná varianta, totiž že by mohlo jít o kombinaci píle, talentu a štěstí, přitom tyto škarohlídy ani nenapadá.

Já se tím však znechutit nenechám. Tiše si pískám „We are The Champions“ a s optimismem, kterým mě „nakazili“ naši fotbalisté se vrhám do práce. Když přitom všichni uděláme to samé, možná budeme příjemně překvapeni…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Zrzavecký | pondělí 26.11.2012 10:48 | karma článku: 6,44 | přečteno: 615x