Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalouskův systém II – Rozpočtové určení dan

Ohledně rozpočtového určení daní existuje několik možností. První, která preferuje velká sídla na úkor ostatních měst a obcí, druhá naopak upřednostňuje města střední velikosti. Třetí možnost je výhodná pro malé obce. Ekonomický mág Kalousek  se opět pustil do vynalézání a spolu se svým kolegou Gazdíkem vymyslel systém, který nevyhovuje vůbec nikomu. Snad s výjimkou vlády.

Ta jej totiž schválila na svém jednání koncem května letošního roku a nyní záleží na poslancích, zda jej uvedou v život. Pokud se tak stane – což je vzhledem ke složení sněmovny velice pravděpodobné – začaly by obce dostávat peníze ze státního rozpočtu podle nového systému od 1. 1. 2013.

Pro tento systém je charakteristický zejména dokonalý chaos, díky kterému jediná obec či město v republice zatím stále netuší, kolik peněz vlastně dostane.  Jediné, co je jisté, je fakt, že to bude v mnoha případech méně. Ovšem zda o 1, 2, 5, 10 nebo 20% je zcela nejasné. Největší komplikace bude mít celkem 378 malých obcí, pro které snížení příspěvků z RUD – alespoň soudě ze slov jejich starostů, kterým však není důvod nevěřit - znamená prakticky zánik. Tyto obce přitom spojuje jedno – leží v cenných přírodních lokalitách, díky čemuž mají malý počet sídel a stálých obyvatel a naopak velký katastr. Podle předkladatelů návrhu jsou přitom „přemincované“ a je nutné jejich příspěvek drasticky snížit.

Zásadní problémy bude mít také čtveřice největších měst, tedy Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Podle vládou schválené novely se příspěvky z RUD pro Plzeň sníží nejprve o zhruba 100 milionů, aby byly v roce 2017 nižší už o miliardu. To jsou ovšem jen predikce, protože legislativní proces je velice složitý a nelze vyloučit, že se během projednávání objeví řada pozměňovacích návrhů. Pokud se však ve scénáři žádné pozměňovací návrhy neobjeví, znamená to, že Plzeň v budoucnu nedokáže kvalitně plnit svoji roli centra širokého regionu (záměrně nepíši Kraje, protože spádová oblast západočeské metropole je daleko širší a zahrnuje například i sousední Karlovarsko)

Také to znamená, že města a obce momentálně nemohou být pro finanční sektor předvídatelným a důvěryhodným obchodním partnerem. Brání tomu zejména fakt, že prakticky žádná místní samospráva neví, jak se bude její finanční situace vyvíjet v příštích letech. Samozřejmě, že se obvykle pracuje s nejrůznějšími scénáři, od krizového, až po optimistický, ale přesně tohle nechtějí finanční trhy slyšet.

To je velmi špatná zpráva pro řadu měst a obcí, které v minulosti uzavřely v dobré víře velké finanční závazky, například na vybudování nové kanalizace.  Zde reálně hrozí, že takové město coby právnická osoba nedokáže těmto závazkům dostát a bude se opakovat situace, do které se dostala Rokytnice nad Jizerou v roce 2002. Tedy nejprve hrozba bankrotu, a potom default, čili řízený bankrot spojený s odpuštěním části dluhu a rozprodejem městského majetku (například škol). Rozdíl bude ovšem v tom, že se pro tato města bude jednat o nezaviněnou situaci.

Pozoruhodné ovšem je, že systém vadí i těm, pro které ho pan Gazdík původně vymýšlel – tedy starostům obcí do 2000 obyvatel. Navýšení rozpočtu je totiž často nepatrné a chudým obcím příliš nepomůže. Doufám, že spokojeno může být alespoň cca 1000 obyvatel v Suché Loze, kde pan Gazdík místostarostuje.

Vládní koalice tak opět – pokolikáté už – prokázala, že odmítá jakoukoliv debatu. Prostě něco chce a my ostatní, abychom se podle toho zařídili. V takové atmosféře se ovšem kvalitního a hlavně stálého systému rozpočtového určení daní jen tak nedočkáme.

 

Autor: Martin Zrzavecký | pondělí 2.7.2012 10:39 | karma článku: 16,51 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

Martin Zrzavecký

Žebříček a rozpočet

Skoro všechny noviny píší o tom, kterak se ministr Kalousek stal v očích prestižního britského periodika The Financial Times „Nejdůvěryhodnějším ministrem financí“ v Evropě. Oslavovaný hrdina skromně děkuje a předkládá parlamentu rozpočet v pravdě úsporný – deficit pouhých 100 miliard.

28.11.2012 v 8:59 | Karma: 18,14 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ekonomika

Martin Zrzavecký

Když se chce, postoupí se i do Evropy

Pamatujete na Viktorku v druhé lize? Já se musím přiznat, že už příliš ne – nepříjemné věci se člověk snaží z paměti vytěsnit. Přesto však musím ve chvílích dalšího triumfu našich fotbalistů oprášit staré vzpomínky. Když se totiž během potácení mezi soutěžemi klub propadl do druhé ligy, říkali mnozí, že to už tak zůstane. Když se naopak probojoval do ligy první, bylo to podle škarohlídů „jen na chvíli“.

26.11.2012 v 10:48 | Karma: 6,44 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

DPH: Ptejme se, co nás čeká a proč

Parlament odhlasoval zvýšení DPH na 15% ve snížené sazbě a 21% ve standardní sazbě. Opozice již deklarovala, že proti tomuto kroku nebude nic podnikat – důvodem není nadšení z páně Kalouskova účetnictví, ale obavy z další destabilizace ekonomiky. Nezbývá nám tedy, než se s tím smířit a na tento krok se připravit. A co se tedy stane?

22.11.2012 v 10:59 | Karma: 23,99 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Rozpočtová fraška a tragédie

Odstupte, nebo se fraška, kterou hrajete, změní v tragédii. Tato slova vyřkl před více než čtyřiceti lety slavný herec Miloš Kopecký a adresoval je tehdejšímu prvnímu tajemníkovi Antonínu Novotnému. Ten, jak je známo, neposlechl, a tak ho k odstoupení donutily až události následující, které ve finále pořádně zahýbaly celou Evropou. Dávná historie? Možná. Ale začínám mít pocit, že si minimálně její počátky budeme muset prožít znovu. Jen ve zcela jiném personálním obsazení.

29.10.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1398x | Diskuse| Ostatní

Martin Zrzavecký

Singerova koncepce a Kalousek zadarmo drahý

Titul ekonomický náměstek primátora Plzně zní jistě vznešeně. Když si ovšem představíme stát jako firmu (v případě ČR nic těžkého, protože má nižší rozpočet, než leckterá velká korporace), stane se ze mě rázem cosi jako střední článek řízení. Tedy manažer, který má sice jistou svobodu rozhodování, ale musí se pohybovat v mantinelech, nastavených svými nadřízenými. Jako takový musím nést nelibě, pokud jsou moji „nadřízení“ (velmi mírně řečeno) nekoncepční. Ze stejné logiky věci mi pak každá koncepce musí udělat radost.

15.10.2012 v 13:23 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Aktivní politik, který se zajímá o život kolem sebe. Mám na starosti finance města Plzeň, kde jsem náměstkem primátora.

Seznam rubrik