Fandíme hokejistům. Zkusme se jimi také inspirovat

Víte, co budete dělat dnes a zítra odpoledne? Pro mě a valnou většinu nás Plzeňáků řečnická otázka – budeme fandit HC Plzeň ve dvou semifinálových zápasech proti brněnské Kometě. Ti šťastnější přímo v Brně v „Rondu“, my ostatní budeme držet palce u televizních obrazovek.

A bude se na co dívat. Naši hráči jsou ve výborné formě a s přehledem si poradili se Zlínem. Ovšem soupeř se do semifinále dostal na úkor Sparty a stejně jako naši hráči udělá vše, aby bylo finále jeho. Čeká nás tedy nejen výborný hokej, ale hlavně chvíle mimořádného napětí, které bude, jak všichni věříme, korunováno postupem.

Pro nás, plzeňské sportovní fanoušky, jsou přitom poslední dobou podobné okamžiky čím dál častější. Ještě máme v živé paměti fenomenální tažení našich fotbalistů českou ligou, ale hlavně Evropou. Viktorku, jak všichni víme a jak se bude vyprávět ještě za dvacet či třicet let, porazila nakonec až slovutná Barcelona, a to u nás. Bohužel ne v Plzni, ale v Praze v Edenu.

A tím se dostávám k jedné věci. Nám fanouškům bylo sice líto, že se zápas neodehrál v Plzni, ale nikdo nikomu nic nevyčítal. Vzestup Viktorky byl totiž raketový – ještě před několika lety si naše město lidé spojovali hlavně s pivem či Škodovkou. Ale sport? Hokeji i fotbalu v té době (hovořím tak o letech 1998 – 2001) vévodila úplně jiná jména. A najednou se cosi zlomilo, a jak Viktorka, tak HC Plzeň, začaly sbírat úspěchy. Bývalé vedení města, které zhruba v té době nechalo modernizovat fotbalový stadion, pak vůbec netušilo, že by měl zakrátko vyhovovat potřebám nejvyšší evropské soutěže. A nelze se příliš divit, protože o něčem takovém se nezdálo ani nám fanouškům.

Co se tedy stalo? Vyrostly nové talenty? Naši fotbalisté a hokejisté si vytyčili cíl a šli za ním na 100%? Změnila se atmosféra ve sportu i ve společnosti? Strhla euforie z prvních úspěchů všechny k mimořádným výkonům? Myslím, že se stalo tohle všechno a mnoho dalšího. A myslím, že by se naši sportovci měli stát vzorem pro nás všechny, ať se věnujeme jakékoliv profesi. Říkejme si přitom, že když se dokázali oni dostat na špičku, dokážeme to také. A řada problémů, které se dnes jeví jako nepřekonatelné, rázem zmizí!

Autor: Martin Zrzavecký | pátek 30.3.2012 18:02 | karma článku: 6,07 | přečteno: 555x