ČESMAD proti železnici - lživě - za peníze autobusových firem?

Lobbystická organizace ČESMAD BOHEMIA tlačí na politiky i veřejnost nepřetržitou mediální masáží o potřebnosti kamionů na našich silnicích téměř denně. Strašení zdražováním rohlíků v případě zvýšení mýta už je ohrané. Nyní přichází na "trh" i s podporou autobusových dopravců, především na východě Čech.

Bilboardová kampaň v blízkosti nádraží čtenářům sděluje, že na vlak stát dává dotaci 102,-Kč na km, kdežto na autobus jen 17,-Kč.

Lze připustit, že toto číslo za splnění určitých podmínek může být i pravda. Ale nikde se již neřeší, kolik lidí se vejde do autobusu, kolik do vlaku. Srovnává se nesrovnatelné.

Pro spravedlivé a především pravdivé porovnání je potřeba vzít kapacitně podobná vozidla, tedy malý motorový vůz a autobus s podobnou kapacitou (i ten nejmenší motorový vůz má větší kapacitu než velký dálkový autobus).

Svaz cestujcícíh ve veřejné dopravě si dal práci a získal potřebné údaje a čísla vycházejí zcela jinak, než se ČESMAD snaží veřejnosti a politikům vnutit. Článek najdete zde.

Zbývá se jen ptát, kterému autobusovému dopravci na východě Čech tato kampaň slouží.

 

 

Autor: Miloslav Zítka | čtvrtek 10.11.2011 20:35 | karma článku: 14,03 | přečteno: 831x