Neděkujem, vypadněte …

Policii České republiky v posledních dvou letech postihla zvláštní epidemie, jež nemá obdobu v žádné jiné evropské zemi. Její příznaky se projevují především u nejzkušenějších policistů v důležitých řídících funkcích. Tato zákeřná choroba se projevuje náhlou, naprosto neovladatelnou touhou policejních důstojníků zcela dobrovolně a na vlastní žádost opustit významnou řídící pozici, a místo toho nastoupit do nějaké méně významné funkce, nejlépe do funkce řadového referenta.  

Takto to přinejmenším může působit při pohledu zvenčí. Při pohledu zevnitř je však situace podstatně méně tajemná. Jste policistou s vlastním názorem a dovolili jste si ho sice zdvořile, leč otevřeně přednést před svým nadřízeným? Dovolil jste si upozornit na nějaký existující problém? Nebo ještě hůř, přednesl jste dokonce návrh na jeho řešení? Tak to jste se dopustil osudného omylu. Vězte, že v současné české policii žádné problémy, chyby ani omyly neexistují. Naopak. Jen samá pozitiva. Proto se také pan ministr vnitra nepřetržitě usmívá.

Je však skutečností, že české policii se kvalitních velitelů nedostává a při otázce, čím trpí současná Policie ČR  více než 54% respondentů uvádí, že je to nekvalitním vedením a jeho špatným rozhodováním (viz anketa na www.zimmel.cz ). Co si ale myslet o tom, že i z toho mála schopných velitelů je jich stále více tzv. „odejito“?

Naposledy syndrom náhlého „odejití“ postihl ředitele Pražské policejní správy Petra Želáska. Člověka, kterého jsem poznal jako slušného, poctivého, svému řemeslu oddaného policistu.  Odchod Želáska z funkce podle tiskového mluvčího policejního prezidia souvisí s reformou policie. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) rozhodnutí policejního prezidenta plně podpořil. Na tiskové konferenci po jednání vlády poznamenal, že tato změna mohla přijít dříve, mohlo se prý předejít řadě manažerských pochybení. Želásko si však žádných pochybení není vědom. Existují vůbec nějaká?

Jako obvykle, něco jiného tvrdí policejní prezidium, něco jiného ministr vnitra. Ostatně, proč by to mělo vadit? Veřejnost „skousla“ i horší kousky. Mimochodem, skvělý způsob pane ministře, jak někomu poděkovat za desítky let poctivé práce. Jestli se takto vyjadřujete v médiích o vysokém policejním důstojníkovi, pak byste měl také umět pojmenovat ona manažerská pochybení. Nespočívala náhodou ona manažerská nedostatečnost postiženého důstojníka spíše v nedostatečné míře jeho servility? Chápu, že takové věci se veřejnosti obtížně vysvětlují. Tak jste si jen hodil blátem, viďte?

Způsob jednání současného nejvyššího vedení Policie České republiky a Ministerstva vnitra ČR vůči řadě policistů vnímám jako nedůstojné a ponižující. Název písničky známé kapely Wanastowi Vjecy  „Něděkujem, vypadněte“   tomuto stylu jednání víc než dokonale přiléhá.

Autor: Vladimír Zimmel | čtvrtek 11.9.2008 17:32 | karma článku: 31,05 | přečteno: 3860x