Valentýnský perníček

Přidávám další recept - božský perník, který jsem dala dohromady z původního receptu od tchýně, který jsem "dolepšila" o jeden skvělý tip z internetu

Dávno přešla doba, kdy se u nás doma pekl perník z krabičkovýho "polotovaru". Od přítelovy maminky jsem dostala recept na jejich domácí perník, který jsem od té doby neopustila. Až teď, když jsem se dozvěděla, že jedna speciální ingredience změní strukturu těsta skoro k nepoznání! Tou tajemnou neznámou je pudink! -  těsto náderné zvláční, zlehčí a prodýchá.

(Úvodní obrázek je vypůjčený, nepodařilo se mi zachytit moment, kdy by byl perník nakrájený a nesnědený :-))

Moje taktika, dá se říci, je v ideálním případě nic nevážit a "hrníčkovat" - protože jsem si zvykla, že na mnoha místech k dispozici váhu mít nebudete (ano, skutečně mluvím především o studenstkých kolejích:D)

Takže potřebné ingredience prosím zde:

Sypká část: 2 velké hrnky hladké mouky (používám opravdu velké "kafáče" -4dl, protože u nás se perník dělá do celého vysokého plechu, tak aby bylo těsta akorát) , 1 hrnek polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru (nebo medu, v tom případě přidáme do tekuté části), 2 prášky do perníku, 1 vanilkový cukr, skořice podle cutí a kakao podle barvy a perlička - čokoládový PUDINK!

Tekutá část: 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 3 vejce, 3 lžíce povidel

+ Čokoládová poleva nebo čokoláda na rozehřátí; kokos nebo mandle na posyp

Sypkou část promícháme dohromady, tekutou část našleháme metličkou a po kouskách do ní přidáváme sypkou část a promícháváme. Ve finální fázi to půjde hezky ztěžka.

No a máme hotovo. Nalijeme těsto do vymazaného a vysypaného plechu - je ho opravdu hodně a dáme péct na 40min do předem předehřáté trouby na 150. Mezitím si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni (popř. polevu podle návodu na pytlíku) a když je perník upečený, nazdobíme ho podle vlastní fantazie. Já jsem si třeba přes cukrátkovou formičku perník posypala kokosem :-)

Věřte tomu, je výbornej. U nás je druhej den snědenej.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Žilková | čtvrtek 14.2.2013 20:43 | karma článku: 0 | přečteno: 79x